Árpád
-2 °C
4 °C

Munkakezdés megemlékezéssel és tüntetéssel

2002.05.15. 14:22
A móri mészárlás áldozatainak emlékére egy perces néma csenddel kezdődött az új Országgyűlés alakuló ülése. Ezt megelőzően a Fidesz frakciója a polgári kormány eredményeinek megvédését hangoztatta a Batthyány-örökmécsesnél. Az új szocialista frakció pedig Nagy Imre szobránál tartott megemlékezést az alakuló ülés előtt, majd a Lelkiismeret 88 Csoport tagjainak "hazaárulózása"mellett vonultak be az Országgyűlés épületébe.
Egy perces néma felállással emlékeztek a móri mészárlás áldozataira a negyedik Országgyűlés alakuló ülésének kezdetén. Majd Mádl Ferenc köztársasági elnök megnyitó beszédével megkezdődött az új Országgyűlés első ülése.

Az államfő nyugodt parlamentet akar

Bízunk abban, hogy az új kormány és az új parlament is a nemzet közös céljait követi, az ezekhez vezető közös utakat építi, és az elmúlt évek hozamait jó gazdaként gyümölcsözteti tovább - mondta Mádl Ferenc az új Országgyűlés alakuló ülésén, szerdán, jelezve: Medgyessy Péter szocialista kormányfőjelöltet javasolja miniszterelnöknek. Az államfő szerint nem célszerű, ha a kampány durva hangneme jellemezné a parlament munkáját. Bővebben

A Fidesz visszatért a kokárdához

A Fidesz frakciójának tagjai egy szál virág mellé egy kokárdát is kaptak a Batthyány-örökmécsesnél tartott frakció megemlékezés előtt. Nem viselte azonban a nemzeti trikolórt az Országgyűlés alakuló ülésén néhány miniszter és az MDF -es képviselők sem. Bővebben

Ma minden tisztségviselőt megválasztanak

A korelnök és a korjegyzők felkérését követően a 92 éves Varga László, a Fidesz képviselője - aki immár harmadik alkalommal a legidősebb tagja a törvényhozásnak - mondott köszöntő beszédet és vezeti az ülést. Varga László azt kérte a képviselőktől, hogy az Országgyűlés legyen a nép ügyeinek intézője, egymás jogainak tisztelője, a magyar nyelv megőrzője; beszédét követően a Ház elfogadta a szerdai, alakuló ülés napirendjét.

Pintér: a választás törvényes volt

A választások lebonyolítását értékelve Pintér Sándor belügyminiszter elmondta: országgyűlési képviselő-választások törvényes rendben, magas színvonalon zajlottak le, és a törvényes lebonyolítást az Országos Választási Bizottsághoz eljuttatott beadványok sem kérdőjelezhették meg. A választások a mintegy 140 nemzetközi megfigyelő, a három városban irodát felállító EBESZ véleménye szerint is a nemzetközi elvárásoknak, követelményeknek megfelelően történtek - tette hozzá Pintér.

Az OVB elnök módosítaná a választási törvényt

Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke arról beszélt, hogy az OVB - amennyiben ez találkozik az Országgyűlés egyetértésével - megteszi a választási jogszabályok módosítására vonatkozó javaslatait. A változtatást elsősorban az ajánlószelvények ügye, a kampánytevékenység időtartamának kérdése, a kampánycsend témaköre és, nem utolsósorban, az esélyegyenlőség elve indokolja - mondta el az OVB elnöke.

A honatyák ünnepélyesen esküt tettek, majd a pártok bejelentették képviselőcsoportjaik megalakulását és a frakcióvezetők nevét. A képviselők ezután titkos szavazással megválasztják az Országgyűlés elnökét, alelnökeit és jegyzőit.

A régi és az új kormányfő is szól a T. Házhoz

Ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel, abból az alkalomból, hogy megszűnik kormánya megbízatása. Miután a köztársasági elnök megtette javaslatát az új miniszterelnök személyére, Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje immár kijelölt kormányfőként beszél majd.

A Fidesz megvédi a polgári kormány eredményeit

A választási vereség ellenére megmarad az elmúlt hetekben kialakult összefogás -jelentette ki Pokorni Zoltán a Fidesz frakciójának cikluskezdő összejövetelén a Batthyány-örökmécsesnél. A pártelnök ígéretet tett arra, hogy megvédik a polgári kormány által elért eredményeket.

Sokunknak fáj ugyan, hogy a kormányzás lehetőségét kiütötte a kezünkből a vakszerencse, a sors és a parlamenti matematika szeszélye, de az elmúlt hetekben kialakult összefogás megmarad - mondta Pokorni Zoltán pártelnök a cikluskezdő összejövetelen. Bővebben

Az MSZP-s képviselőket hazaárulózás kísérte a parlamentbe

Az MSZP parlamenti frakciója, az Országgyűlés alakuló ülése előtt Nagy Imre szobránál tartott megemlékezést,

Kovács László pártelnök jelképesnek nevezte, hogy a parlament alakuló ülése előtt azon a téren gyűltek össze, és arról a térről indulnak a következő négy év törvényhozási és kormányzati feladatainak elvégzésére, ahol Kossuth Lajos, Károlyi Mihály, József Attila és Nagy Imre szobra áll. A beszéd után Kovács László és Medgyessy Péter az egykori miniszterelnök lányával Nagy Erzsébettel közösen virágot helyezett el a vértanúk terén álló szobornál. A szocialista képviselők a Lelkiismeret ,88 Csoport tagjainak "hazaárulózása" mellett vonult be az Országgyűlés épületébe. Bővebben

A Lelkiismeret 88 Csoport új választást akar

A Lelkiismeret 88 Csoport Nemzeti Ellenállás Napot szervezett május 15-én, a Kossuth téren, a Rákóczi szobornál. A megmozdulás reggel kilenc órakor kezdődött, és estig tart. Délben mintegy 300 fő vett részt a rendezvényen. A csoport vezetője, Kocsis Imre elmondta, az egész napos megmozdulás célja, hogy "tiltakozzanak az április 7. választások során elkövetett csalások ellen, melyeket több mint százezer kérelem ellenére sem vizsgáltak ki, és a számtalan beismert jogtalanság ellenére sem rendeltek el kézi újraszámlálást". Riportunk

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?