Emőke
-4 °C
9 °C

Újra van végeredménye a népszavazásnak

2005.01.04. 19:43
Az Országos Választási Bizottság a Legfelsőbb Bíróság döntésének engedelmeskedve újaszámoltatta a december 5-i népszavazáson leadott voksokat, és kedden az új jegyzőkönyvek birtokában eredményt hirdetett. Semmi sem változott.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén újra megállapította a december 5-ei kétkérdéses népszavazás végeredményét; a testület határozatában ismét eredménytelennek mondta ki a népi kezdeményezéseket, miután az ellenőrzések csak minimális eltérést mutattak a voksok korábbi megszámolásához képest.

Egy század százalékos eltérés

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetőjének tájékoztatása szerint az 1154 szavazókörben elvégzett ellenőrzés nyomán az derült ki, hogy az első kérdésnél egy század százalékkal csökkent az igen válaszok száma, míg a második kérdés esetében az arány változatlan maradt.

Az OVB keddi határozatával szemben egy nap jogorvoslati idő áll rendelkezésre, az eredmény esetleges megtámadása esetén újra a Legfelsőbb Bírósághoz kerül a döntés joga.

Rossz helyre írták a számokat

> Összesen 1154 szavazókörben számolták vagy számolhatták volna újra a szavazatokat a december 5-i népszavazás miatt, mert a Legfelsőbb Bíróság, helyt adva a Magyarok Világszövetsége és egy magánszemély kérésének, ezekben a szavazókörökben elrendelte a jegyzőkönyvek, illetve a szavazatok ellenőrzését. A legtöbb helyen az újraszámolás nem változtatott a már kihirdetett eredményen, de például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt olyan szavazókör, ahol rossz helyre írták be a megállapított voksokat.

"Az érintett szavazókörben a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdésre leadott voksok közül hatvanhármat számoltak el, igen helyett nemként regisztrálták azokat", mondta az OVB keddi ülésén Rytkó Emila. Az Országos Választási Iroda vezetőjének tájékoztatásából kiderült, hogy 105 helyen tagadták meg az urnák ellenőrzését, csak a jegyzőkönyveket nézték át ismét. Az újraszámolás 219 esetben hozott más eredményt, mint eredetileg, 935 esetben nem változott, mondta Rytkó.

Szabadság miatt halasztottak

A szavazatszámláló bizottságok már decemberben befejezték munkájukat, és az új jegyzőkönyveket eljuttatták az OVB-hez, de az eredményhirdetésre éppen a világszövetség delegáltjának szabadsága miatt csak kedden kerülhetett sor. Az újonnan megállapított eredmények szerint a kórházprivatizációról szóló kérdésre adott igen válaszok száma 85-tel csökkent, míg a nemek száma 62-vel nőtt. A kettős állampolgárság ügyében feltett kérdésre adott igen válaszok száma 128-al nőtt, míg a nemek száma 158-al csökkent. Az első kérdés esetében tehát az igen és nem szavazatok aránya 65,02 - 34,98 százalékról 65,01 - 34,99 százalékra változott. A második kérdésnél az igen-nem arány 51,57 - 48,43 százalék maradt.

Maguk is ellenőriznének

Gaudi-Nagy Tamás az OVB keddi ülésének kezdetén azt kérte a Magyarok Világszövetsége nevében, hogy maguk is ellenőrizhessék a jegyzőkönyveket. Az MVSZ kérésének eleget téve a testület a világszövetség képviselőivel közösen nézte át a 219 jegyzőkönyvet. Azt viszont elutasította a választási bizottság, hogy az újraszámlálást megtagadó jegyzőkönyveket is ellenőrizzék. .

Az MVSZ újra bírósághoz fordul

Gaudi-Nagy Tamás az MTI-nek azt mondta, az OVB határozatát az MVSZ várhatólag megtámadja, a többi közt azért, mert nem minden szavazókörben számolták újra a voksokat. Az MVSZ álláspontja szerint a LB határozata a voksok újraszámolására kötelezte a szavazatszámláló bizottságokat - közölte. Sérelmezte azt is, hogy az említett szavazóköröknek a jegyzőkönyveit nem kaphatta meg kigyűjtve.

Az ügydöntő népszavazás eredményességéhez kétmillió azonos szavazat (tehát a választópolgárok 25 százaléka plusz egy voks) kellett volna az egyes kérdésekben, így az országgyűlést egyik kezdeményezés sem kötelezi döntéshozatalra.

Az OVB megvitatta Gaudi-Nagy Tamásnak azt a kérését, hogy a testület bocsássa számára rendelkezésre mind az 1154 szavazóköri jegyzőkönyv másolatát. A grémium azzal utasította el a kérést, hogy a másolatok beszerzésére az MVSZ-nek korábban valamennyi szavazókörben lehetősége lett volna, az OVB-t ugyanakkor nem kötelezi jogszabály a dokumentumok másolatának kiadására. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a jegyzőkönyvek levéltárba kerülnek, és ott kutathatók, illetve hozzáférhetők lesznek.

Az újbóli végeredmény-megállapításra azt követően került sor, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) december 14-én megsemmisítette az OVB eredménymegállapító határozatát, és - helyt adva a Magyarok Világszövetsége és egy magánszemély kérésének - 1.154 szavazókörben elrendelte a jegyzőkönyvek ellenőrzését.

A parlamentnek kell foglalkoznia a hunokkal
Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi, késő estébe nyúló ülésén tudomásul vette az Országos Választási Iroda jelentését, melyben a hun kisebbség alakítására összegyűjtött aláírások ellenőrzéséről számolt be. Rytkó Emília, az OVI vezetője közölte: a hun kisebbség bejegyzésére 2.381 aláírást juttattak el az irodához. Az ezekből vett minta alapján megállapítottuk, hogy a jogszabályban meghatározott ezer, mindenben megfelelő aláírás biztosan összegyűlt ahhoz, hogy az országgyűlés a kérdésben döntést hozhasson - közölte. Ha legalább ezer aláírás érvényesnek bizonyul, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést.

Az aláírásgyűjtést egy magánszemély kezdeményezte, aki az univerzum egyházának hírnökeként és a hunok szentegyházának papjaként jegyezte az OVB-nek írt kérelmét. A népi kezdeményezés jogszabályi hátterét a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény adja, amely kimondja: lehetőség van arra, hogy a jogszabályban meghatározott 12 nemzetiségen és egy etnikumon kívül további kisebbség is bizonyosságot tegyen arról, hogy megfelel a törvényben foglalt feltételeknek.