Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyolcból három fideszes népszavazási kérdést hitelesítettek

2007.10.24. 21:23
A politikai közélet tisztaságával foglalkozó nyolc fideszes kérdés közül hármat elfogadott, ötöt elutasított szerda este az Országos Választási Bizottság.

A Fidesznek a politikai közélet tisztaságával foglalkozó nyolc népszavazási kérdése közül hármat hitelesített, ötöt elutasított az Országos Választási Bizottság (OVB) szerda esti ülésén.

Három kérdés átment

A testület 6-4 arányban hitelesítette azt a fideszes kérdést, amely nyilvánossá tenné a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők személyi jövedelemadó-bevallásait.

A KDNP-s, a fideszes és az MDF-es OVB-delegált mellett az SZDSZ-es tag is támogatta a hitelesítést, mert, mint rámutatott, a vagyonnyilatkozat esetében nagyjából ugyanezeknek az információknak a közzétételéről van szó, így az adóbevallás nyilvánosságával nem jut több információhoz a közvélemény. Az MSZP-s delegált ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy az adóbevallás szélesebb és részletesebb információkat tartalmaz, így nyilvánosságra kerülne az adószám, a lakcím, vagy például a szakszervezeti tagság, és szerinte nincs olyan alkotmányos cél, ami ezt indokolná.

Szintén hitelesítették - 9-1 arányban - azt a kezdeményezést, amely törvényben tenné kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának évenkénti vizsgálatát.

Hitelesítette a testület, ugyancsak 9-1 arányban, azt a kérdést is, amely törvényben tenné kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok illetményének, továbbá az állami költségvetés terhére biztosított egyéb juttatásainak, illetve mindezek változásainak nyilvánosságát.

Öt kérdés bukott

A testület azonban elutasította azokat a kérdéseket, amelyek az Országgyűlés létszámának csökkentését, a politikai hirdetések, illetve a kormányzati szervek hirdetéseinek tilalmát célozták meg, és szintén nem hitelesítette azokat a kezdeményezéseket, amelyek az országgyűlési képviselők, illetve a kormánytagok fizetését az euró bevezetéséig befagyasztanák.

Annak a fideszes kérdésnek hitelesítését - amely kétszázra csökkentené az Országgyűlés létszámát - az OVB hét tagja megtagadta, arra hivatkozva, hogy az Alkotmánybíróság döntése kizárta ezt a témát a népszavazási körből. A fideszes és a KDNP-s delegált nem szavazott, az SZDSZ delegáltja ennél a szavazásnál nem volt jelen.

A harmadik kérdést, amely törvényben tiltaná meg a politikai hirdetés sajtó és szabadtéri reklámhordozó útján történő közzétételét 7-3 arányban utasította el a testület többek között arra hivatkozva, hogy a politikai hirdetés fogalma nem egyértelmű, illetve, hogy lehetetlen cél lenne ennek teljes megszüntetése. A hitelesítés mellett a KDNP-s és a fideszes delegált, valamint az OVB elnöke, Szigeti Péter szavazott.

Szintén elutasították - 8-2 arányban - azt a fideszes kérdést, amely törvényben tiltaná meg, hogy a kormány, a helyi önkormányzat és a költségvetési szervek tevékenységüket és terveiket ismertető, magyarázó vagy népszerűsítő hirdetést tegyenek közzé a sajtóban és szabadtéri reklámhordozó útján.

8-2 arányban tagadták meg a hitelesítését annak a kérdésnek, amely arra vár egyetértő választ, hogy az országgyűlési képviselők tiszteletdíja és a költségtérítésének összege az euró magyarországi bevezetéséig ne emelkedhessen.

Hasonló indokok miatt utasították el 8-2 arányban azt a kérdést, amely 2002. december 31-én hatályos szintre vinné vissza a miniszterelnök, a miniszterek, valamint az államtitkárok illetményét, hozzátéve, hogy ez az összeg az euró bevezetéséig nem változhatna.

Az OVB ezután az MSZP-frakció húsz hasonló tárgyú kérdésével, valamint magánszemélyek kezdeményezéseivel folytatja munkáját.