Auguszta
-3 °C
2 °C

Orbán Viktor megint előrehozott választásról beszél

2007.06.02. 22:48
Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek adott interjújában úgy fogalmazott: Bármilyen furcsán hangzik, a szocialistáknak is érdekük a minél korábbi választás, mert az idő nem az ő oldalukon áll. A Fidesz elnöke ismét előrehozott választásról nyilatkozott.

Orbán Viktor a tavaly őszi zavargások, valamint egy február végi interjú után ismét előállt az előrehozott választások gondolatával.

"Az előrehozott választás ma a legfontosabb ügy – nyilatkozta a szombati Magyar Nemzetnek. – Magyarországnak minden területen erőteljes fordulatra lenne szükség, amire ez a kormány nem képes, hiszen ahhoz saját magával kellene szembefordulnia. (...) Bármilyen furcsán hangzik, a szocialistáknak is érdekük a minél korábbi választás, mert az idő nem az ő oldalukon áll."

A Die Presse szombati számában a Fidesz elnöke így nyilatkozott: "Már ma készen állunk a kormányrúd átvételére".

Orbán az őszi zavargások idején többször is a pártoktól független szakértői kormány létrehozását szorgalmazta, és akkor kifejezetten ellenezte az előre hozott választások felvetését.

Később 72 órás ultimátumot adott Gyurcsányéknak a lemondásra. A kormánytöbbség azonban nem vette figyelembe az ultimátumot, és megerősítette Gyurcsányt a posztján.

Orbán a február közepi országértékelésen sem beszélt előrehozott választásról. Pártja fontos bázisának az önkormányzatokat nevezte, valamint felhívta a figyelmet a "várhatóan ősszel esedékes országos népszavazásra".

Orbán a mostani, Magyar Nemzetnek adott interjúban a referendumról úgy nyilatkozott, hogy "az ellenzéknek nincsen direkt eszköze az előrehozott választás kikényszerítéséhez. De egy ahhoz nagyon közeli helyzetet tud előidézni a népszavazással."