Orsolya
9 °C
21 °C

Szombaton lesz a Fodor-Orbán-találkozó

2008.06.20. 11:50
A szombati találkozón Fodor Gábor mellett részt vesz majd Gusztos Péter és Gulyás József is. A párt pénteki vezetőségi ülése döntött arról, milyen mandátummal megy a delegáció, de erről csak utólag beszélnek.

Szombat délután tart megbeszélést egymással Fodor Gábor, az SZDSZ és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke; a találkozó a Parlamentben lesz, közölte az SZDSZ kommunikációs osztálya.

Fodor Gáboron kívül Gulyás József és Gusztos Péter is részt vesz szombaton az Orbán Viktorral folytatandó tárgyaláson. Az SZDSZ elnöke ezt az ügyvivői testület pénteki budapesti ülése után mondta a rá várakozó újságíróknak. A pártelnök, aki több kérdésre nem válaszolt, csak annyit tett hozzá, hogy a mandátumról és a tárgyalás tartalmáról majd utólag nyilatkozik.

Horn Gábor, a párt ügyvivője az újságíróknak azt mondta: megállapodtak arról, hogy miről és kik tárgyaljanak a szombati és a keddi megbeszéléseken, de konkrétumokba nem kívánt bocsátkozni. Arra a kérdésre, hogy Fodor Gábor kapott-e felhatalmazást arra, hogy bármiféle megállapodást kössön Orbán Viktorral vagy Gyurcsány Ferenccel, az ügyvivő azt mondta: megállapodásokra az SZDSZ testületei adnak felhatalmazást, ezek tárgyalások lesznek. Hozzátette: a pártelnök nem kapott felhatalmazást a koalíció újrakötésére.

Elmondta azt is, hogy továbbra is fenntartják azt az álláspontjukat, hogy az előre hozott választás nem érdeke az országnak. Kérdésre válaszolva közölte: a frakcióvezetői poszt kérdése nem került szóba az ügyvivői testület megbeszélésén.

Orbán Viktor június 9-én írt levelet Fodor Gábornak, az SZDSZ frissen megválasztott elnökének, és egy esetleges együttműködés feltételeiről, és az előrehozott választásokról írt. A Fidesz elnöke szerint az SZDSZ-nek is érdeke, hogy döntésképes kormány legyen Magyarországon és meglátása szerint a jelenlegi kisebbségi kormány nem az.

Fodor Gábor egy hét múlva válaszolt, és elfogadta a meghívást.

Eredetileg úgy volt, hogy hétfőn találkozik a két pártelnök. Fodor Gábor és Gyurcsány Ferenc kedden ülnek le tárgyalni egymással.