Valér
4 °C
8 °C

A Fidesz nem találta Orbánt a bírósági jegyzőkönyvekben

2005.03.21. 16:42
A Fidesz szerint Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-nek nem volt olyan taggyűlése, amelyen részt vett volna Orbán Viktor. A párt bemutatta azokat a cégdokumentumokat, amelyeket a Kft. az elmúlt években beadott a BAZ megyei bíróságon. Az Élet és Irodalom újságírója szerint ezzel a párt nem cáfolta a cikke állításait, hiszen az összes taggyűlés összefoglalóját nem kellett hivatalosan leadni.

Répássy Róbert fideszes képviselő hétfőn sajtótájékoztatón mutatta be a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. BAZ megyei bíróságtól kikért taggyűlési jegyzőkönyveit, amelyek szerinte bizonyítják, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként nem vett részt az akkor még a felesége résztulajdonában álló cég megbeszélésén.

Hazudnak, hazudnak, hazudnak

A kincstárban marad
A Tokaj Kereskedőház Rt. (TK) privatizációja jelenleg semmilyen formában nincs napirenden, tájékoztatta közleményben az Indexet az ÁPV Rt. A vagyonkezelő szervezet kiemeli, a napokban megjelent, félreérthető nyilatkozatokkal szemben a sátoraljaújhelyi székhelyű cég teljes egészében, 100 százalékban állami tulajdonban van. A tavalyi két, sikertelen privatizációs kísérlet előtt ugyanis kivásárolták a TK-ból a 23 százalékos kisebbségi tulajdonnal rendelkező Forrás Rt-t. A TK privatizálására tavaly három kísérlet is történt, ám egyik sem sikerült: a két nyílt pályáztatás kudarca után a tárgyalásos eljárásban a részvénycsomag megvásárlására érkezett ugyan érvényes ajánlat, amely a szakmai szempontoknak megfelelt, de az ÁPV Rt. Igazgatóságának döntése alapján az eljárás eredménytelennek bizonyult, mert az árajánlat kedvezőtlen volt. Még a privatizációs kísérletek előtt tőkekivonás útján a TK-ból a kincstári vagyoni körbe kerültek a cég legértékesebb területei, a Tarcali Szőlészeti- Borászati Kutatóbázis, a tolcsvai múzeális borkészletek, és egyes különleges értékű tarcali és mádi szőlőterületek. Az ÁPV szerint ezzel a társaság térségi-iparági jelentősége megmaradt, de a nemzeti értéknek tekinthető vagyonelemek kikerültek a társaság kereti közül.

Egyszóval hazudnak, hazudnak, hazudnak mindennap ebben az ügyben, ezért arra szólítjuk fel Kovács Tibort és Lendvai Ildikót, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot Orbán Viktortól, mondta Répássy, azt állítva, hogy a Fidesz-elnök családjának szőlőügye arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet Gyurcsány Ferenc és az MSZP népszerűségvesztéséről, valamint a Tokaj Kereskedőház szocialisták által végrehajtott bujtatott privatizációjáról. Répássy Róbert felhívta a figyelmet, hogy a kikért jegyzőkönyvek között ott található az a 2001 augusztus 29-i irat is, amelyre az Élet és Irodalom hivatkozott, de abban sehol nem szerepel a lapban közölt részlet, ezért a Fidesz elvárja az újságtól is, hogy bocsánatot kérjen.

Nem volt leadva

Az ÉS újságírója, Rajnai Attila szerint viszont a cikkében idézett taggyűlési jegyzőkönyvek nem kerültek be hivatalosan a bíróságra. Rajnai szerint az Orbán részvételével zajlott céges ülésről készült összefoglaló szintén 2001-ben volt ugyan, de megelőzte a bíróságra leadott papírral dokumentált ülést.

A vonatkozó jogszabályok szerint csak azokat a kft. taggyűlési jegyzőkönyveket kell a Cégbíróságra beadni, amelyekben cégjegyzékben szereplő adatokat módosító határozatokat is tartalmaznak, kivétel ezek alól a kft. éves pénzügyi beszámolóját elfogadó taggyűlési jegyzőkönyv. A többi taggyűlési jegyzőkönyvet nem kell a Cégbíróságra beadni, elegendő a taggyűlési határozatokat az úgynevezett határozatok könyvében nyilvántartani.

Mint emlékezetes a lap szerint a 2001. június 4-i taggyűlés jegyzőkönyvében olvasható az, hogy Orbán, miután Szász István Attila, Lévai Anikó egykori ügyvédtársa beszámolt arról, hogy a cég közel 70 milliós állami támogatásra nyújtott be pályázatot, azt tanácsolata: "Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet". A jegyzőkönyv szerint Orbán a Tokaj Kereskedőházzal kapcsolatos tervek vitájában is mérsékletre intette a cégtársakat: "Mi közvetlenül nem vehetünk meg semmit a kereskedőháztól, forgácsokat le lehet választani az ésszerű vagyongazdálkodás keretében a kereskedőháztól". Az ÉS újságírója szerint a Duda Atilla 600 ezer forintért eladott üzletrészével foglalkozó taggyűlés bíróságon iktatott irata mellett ez a tulajdonszerkezeti váltás volt a témája az az év decemberében, a miniszterelnöki rezidencián tartott céges megbeszélésnek is.

Begyűjtötték az aláírásokat

Az MSZP hétfői frakcióülésén csaknem az összes szocialista képviselő aláírta az az ívet, amelyen Kovács Tibor és Török Zsolt MSZP-s képviselők támogatókat gyűjtenek az Orbán Viktor családi érdekeltségébe tartozó tokaji cégek állami támogatásának parlamenti vizsgálatára. A két képviselő által kezdeményezett vizsgálóbizottság azt akarja kideríteni, hogy Orbán felhasználta-e közjogi pozícióját, hogy felesége cégének állami támogatást jutassanak. Török Zsolt az Indexnek azt mondta, hogy három-négy hét múlva felállhat a vizsgálóbizottság. Szerinte eddig bizonyíthatóan 60 millió forintnyi állami támogatást kapott Orbán feleségének cége. Török Zsolt hétfői sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy Orbán eddig csak a sajtón keresztül cáfolta, hogy részt vett volna a taggyűlésen, illetve hogy személyesen közbenjárt volna felesége cégének támogatása érdekében. "Orbán Viktor csak az MSZP frakcióvezetőjét fenyegeti, a lapot nem pereli" - mondta, utalva arra, hogy Lendvai Ildikó által megfogalmazott vádak alapja egy, az Élet és Irodalomban megjelent cikk volt.

Nemzeti kincs név szerint

Kovács Tibor MSZP-s képviselő hétfőn cáfolta, hogy a napirenden szerepelne a Tokaj Kereskedőház Rt privatizációja. Az MSZP a privatizációs törvény olyan módosítását tervezi, hogy abban név szerint szerepeljen a cég, valamint az MVM, mint amelyek tartós állami tulajdonban maradnak. Török Zsolt szocialista képviselő szerint a Tokaj Kereskedőház Rt. száz százalékban állami tulajdonban van.