Árpád
-2 °C
3 °C

Süllyesztő: ötven pártot szüntet meg az ügyészség

2002.12.17. 19:34
Több mint félszáz párt megszüntetését kezdeményezi a Legfőbb Ügyészség, köztük van a Köztársaság Párt, a Magyar Piac Párt, az Új Szövetség Magyarországért, az Agrárszövetség - Nemzeti Agrár Párt és az APÜSZ Párt. A politikai szervezetek közül azok pártként való felszámolását kezdeményezhetik hivatalból az ügyészek, amelyek két cikluson át nem indítottak választási jelölteket. A tetszhalott pártok között hét kisgazda szervezet is volt.
A Legfőbb Ügyészség a pártokról szóló törvény alapján nyújtotta be keresetét a Fővárosi Bírósághoz, illetve a megyei bíróságokhoz, azok ellen a pártok ellen, amelyek két egymást követő általános országgyűlési képviselőválasztáson nem állítottak jelöltet. Az ügyészség azt kéri, hogy a bíróságok a párt társadalmi szervezetként való működésének érintetlenül hagyásával állapítsák meg a párt működésének megszűnését. A LÜ a Fővárosi Bíróságon 36 párt ügyében, 12 megyei bíróságon pedig további 21 párt miatt nyújtott be kereseteket.

Búcsú a Köztársaság Párttól

A Köztársaság Pártot Palotás János vállalkozó, parlamenti képviselő alapította 1992-ben, a párt egyik alelnöke volt a jelenlegi igazságügy-miniszter, Bárándy Péter. A Zacsek Gyula volt MDF-es képviselő vezette Magyar Piac Párt 1993-ban jött létre, az Új Szövetség Magyarországért pártot G. Nagyné Maczó Ágnes volt parlamenti alelnök hozta létre 1998 elején. Az APÜSZ, a Peches Üldözöttek Szövetségének Pártja 1994-ben alakult meg az egy évvel korábban társadalmi szervezetként létrejött APEH Üldözöttjeinek Szövetsége köreiből.

264-ből eddig 114-et szüntettek meg

A pártként megszüntetni kívánt szervezetek között hét olyan található, amelynek nevében szerepel a "kisgazda", és négy-négy olyan amelyben a "nyugdíjas", a "roma" vagy "cigány", illetve a "zöld" vagy "természetvédő" szavak. De a LÜ keresetei nyomán a pártrendszer keretein kívülre kerülhet még a Rend és Törvény Pártja, a Problémában Segítők Független Pártja, a Küzdeni Akarók Pártja, a Magyar Munkanélküliek Pártja, a Magyar Létbiztonságért Nemzeti Érdek Pártja, a Hazafiak Pártja, a Magyar Nemzeti Kisemberek Pártja, a Magyar Anyák Nemzeti Pártja, a Hét Szomszéd Barátság Pártja és a Nyolcparancsolat Pártja. A LB ez áprilisi tájékoztatása szerint a rendszerváltozást követően 264 párt alakult, ebből áprilisig 114 szűnt meg, illetve folytatta tevékenységét társadalmi szervezetként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?