Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Nyolcvanmillióért ellenőrizték volna Pepóékat

2001.02.23. 07:07
Nyolcvan millió forintért vállalta volna az MTA Központi Kémiai Kutatóintézete, hogy koordinálja azoknak a pályázatoknak az ellenőrzését, amelyek megnyerték a tiszai cianid-szennyeződés felmérésére elkülönített 150 millió forintot - értesült minisztériumi forrásokból az Index. A tavalyi pályázaton egyébként vesztes intézetet Illés Zoltán, a környezetvédelmi bizottság elnöke is ajánlotta a Környezetvédelmi Minisztériumnak. Az árat mára nyolc millió forint alá csökkentették, de ennek ellenére még nem kötötték meg a szerződést. Illés közben az ügyészséghez fordul, ha Turi-Kovács Béla, környezetvédelmi miniszter nem vizsgálja felül a pénzek szétosztását.
- Illés Zoltán vizsgálatot szorgalmazó kijelentései alapján arra következtethetünk, hogy a tudományos élet szereplőinek megvádolásával politikai céljai vannak a képviselőnek. Ez a kisgazdapárt lejáratásának része - mondta az Indexnek Pepó Pál, nyolc hónapja lemondott környezetvédelmi miniszter. Illés Zoltán lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a környezetvédelmi miniszterhez fordul: kik, hogyan, és milyen alapon nyerték meg azt a 150 millió forintot, amelyet tavaly Pepó Pál minisztersége alatt különített el és osztott szét a tárca a Tisza cianid-szennyeződése okozta károk felmérésére. ,,Ha ez eredménytelen lesz, akkor az ügyészség lesz a következő fórum" - mondta Illés. A bizottsági elnök szerint Pepó, a debreceni egyetem - amelynek most is tanszékvezetője a volt miniszter - tanszékei között baráti alapon osztotta el a pénzt.

Pepó: Illés ne így adjon milliókat

Pepó Pál
Illést - bevallása szerint - a Magyar Tudományos Akadémia Központi Kémiai Kutatóintézetének munkatársai tájékoztatták arról, hogy feltűnően sokan kaptak pénzt a debreceni egyetem tanszékei közül, és még most sem készültek el a szerződésben kikötött részjelentések. A tenderen 120 pályázó között osztottak szét a 150 millió forintot. A debreceniek 16 pályázata nyert, míg a KKI nem kapott a kalapból.

- Ha Illés Zoltán a KKI-nek milliókat akar adni, akkor ezt ne a tudományos élet szereplőinek hírbehozatalával történjék. Ez az eljárás az alkotószabadság megsértése, mert egyetlen szerv sem teheti meg, hogy egy tudományos programról véleményt mondjon, amikor erre senki sem hatalmazta fel - magyarázta a helyzetet Pepó.

Nyolcvan millióért ellenőriztek volna

Pepó érvelését erősítik azok a minisztériumi forrásaink is, amelyek szerint a KKI első körben 80 millió forintért vállalta volna el az ellenőrzés koordinálását. Igaz, ez kibővült volna egyéb tevékenységek elvégzésével is, de az összeg kiemelkedően magas a szokásos, az összes elosztandó pénz 5 százalékos ellenőrzési arányához képest.

A KKI-t Illés Zoltán is ajánlotta Kemény Attilának, a minisztérium helyettes államtitkárának. Kemény megkeresésünkre elmondta: először a KKI jelentkezett, hogy ők is vannak, és Kemény az intézetet alkalmasnak találta az ellenőrzésre. A helyettes államtitkár véleménye azonban ellentétes Pepóéval, ugyanis itt ,,nem tudományos felülbírálásról" van szó, csupán a beérkező anyagok folyamatos rendezéséről.

Pepó elmondása szerint ő csak áldását adta a beterjesztett elosztási javaslatra, és ,,egyetlen olyan tanszéket, intézetet nem tettem bele, amely közel állna hozzám". Pepó azt is tudománytalan és rosszindulatú feltételezésnek tartja, hogy a részjelentések nem készültek el. - A részjelentés ilyen típusú vizsgálatoknál nem feltétlenül követelmény, ráadásul a vizsgálatokra a KÖM csak ősszel utalta el a pénzeket.

Vesztesek bírálják a nyerteseket

-Nem tartjuk etikátlannak, hogy mi végezzük az ellenőrzést, ez bevett gyakorlat a szakmában - mondta lapunknak Forgács Eszter, a KKI Környezetvédelmi és Analitikai Osztályának vezetője arra a kérdésre válaszolva, hogy nem tartja-e etikátlannak, hogy egy vesztes pályázó bírálja felül a nyertesek munkáit.

Pepó Illéssel szemben felesleges pénzkidobásnak tartja a vizsgálatot, de azt hozzátette, hogy Illés Zoltánnak, mint a környezetvédelmi bizottság elnökének minden jogköre meg volt eddig is ahhoz, hogy ellenőrizze a pályázatok tartalmát, illetve a minisztérium működését.

Ha ezt megtette volna, akkor nemcsak általában vádaskodna, hanem konkrét dolgokat is tudna mondani, amit ezidáig nem tett meg - zárta a beszélgetést a genetika és nemesítés tanszékének vezetője.



  • Vennék
  • Hírek