Erzsébet
1 °C
4 °C

A SZDSZ nyomozást kér a köztévé előző elnökére

2002.08.09. 14:23
Ne csak Szabó László Zsolt, a Magyar Televízió korábbi elnökének tevékenységét vizsgálják, hanem a tisztségéről nemrég lemondott Mendreczky Károlyét is - javasolta Pető Iván szabaddemokrata politikus.
Pető Iván szabad demokrata ügyvivő pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján az újságokban megjelent hírekre utalva közölte: Mendreczky Károly, az MTV lemondott elnöke röviddel a választások után a köztévé 15 munkatársának szerződését módosította, majd őket közös megegyezéssel távozni engedte.

Közszolgálatból politika

- A volt elnök ezzel több tízmillió forintos kárt okozott a Magyar Televíziónak - jelentette ki Pető Iván, majd hozzátette: Mendreczky Károly a közszolgálati állásokat lényegében átminősítette politikai állásokká, és ezzel miközben listázta az MTV előző kormányt szolgáló főbb politikai munkatársait, durván rombolta a közszolgálati morál kialakulásának esélyeit.

- A módosított szerződésekkel az érintettek vállalták a "foglalkoztatási tilalmat", bár - fogalmazott Pető - szerinte nem fenyegette őket az a veszély, hogy más televíziók alkalmazásába kerülnek.

Kis tapasztalat, nagy pénz

A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum szerint Csermely Péter - aki "televíziós múlt nélkül lett 1999-ben az MTV hírigazgatója" - távozása a választások után módosított szerződése alapján 23 millió forintba került. A dokumentum szerint Varjú Frigyes, a Ma Reggel című műsor főszerkesztője szintén kétszeres, 18 millió forintos végkielégítést kapott.

Csermely szerint Pető hazudik
Csermely Péter, a Magyar Televízió volt hírigazgatója közleményben tudatta: végkielégítésének szerződés alapján járó bruttó összege "messze nem éri el" a Pető Iván által pénteken közölt 23 millió forintot. Csermely úgy fogalmazott: nem ismeri a Pető Iván által bemutatott dokumentumot, és úgy véli, hogy az abból levont következtetésekben "éppen annyi igazság van, mint az SZDSZ választási programjában".

- Kuncze Gábor hazugsága után, amely az én állítólagos 70 milliós végkielégítésemre vonatkozott, most Pető Iván is hazudik - olvasható a közleményben.

Gulyás István, a Fidesz-kurzus embereként lett az MTV munkatársa, a májusban végrehajtott szerződés-módosítás eredményeként, Mendreczkynek köszönhetően ő is kétszeres végkielégítéssel távozhatott - áll a dokumentumban.

Az iratban kitérnek arra, hogy Rér Éva - akit korkedvezményes nyugdíjból vettek vissza kulturális igazgatónak - 20 millió forintos végkielégítést kapott.

Kifizetések

Az iratból kiderül, hogy "az Orbán Viktorral szoros kapcsolatban álló Vitézy László" két cégének, a Profilmnek és a Filmexnek 1,2 milliárd forintot fizetett ki a köztévé.

Kitérnek arra, hogy "Orbán Viktor személyes operatőrjének, Káel Csabának és személyes reklámszakemberének, Wermer Andrásnak az érdekeltségébe tartozó" Ezüsthajó Kft.-nek 1,4 milliárd forintot fizetett ki Szabó László Zsolt és Mendreczky Károly 1999 óta.

- Érthetetlen, hogy miért nem kapcsolódnak össze a Wermer-birodalom különböző ágaiban indított nyomozások - közölte Pető Iván, hozzátéve: ugyanaz a cégbirodalom, vagyis Orbán Viktornak ugyanaz "a bizalmi embere" áll a Millenáris, az Országimázs Központ, a Magyar Televízió milliárdos közpénzvesztési ügyei mögött.

SZDSZ-es elvárások

A szabad demokrata ügyvivő elmondta: az SZDSZ adott esetben hajlandó formális feljelentést is tenni, de mint mondta, az ügyészségnek hivatalból, pusztán sajtójelentések alapján is kötelessége volna lépni.

Pető Iván leszögezte: az SZDSZ elvárja a közmédiumok vezetőitől, hogy a jövőben az intézményeket a közszolgálatiságot valóban garantálni képes szakemberek fémjelezzék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?