Szilárda
-4 °C
2 °C

Parlamenti szócsata az IKEA bővítéséről

2002.11.26. 14:04
Miként adhat úgy el egy kerületi önkormányzat egy telket, hogy arról Zugló polgárai nem értesülnek? - kérdezte, egyebek mellett, Pettkó András MDF-es képviselő a belügyminisztertől az Országgyűlés keddi ülésszakán.
Azonnali kérdéssel fordult kedd délben az Országgyűlésben a belügyminiszterhez az Örs vezér téri IKEA-bővítéssel kapcsolatban az Pettkó András. Miként adhat úgy el egy kerületi önkormányzat egy telket, hogy arról Zugló polgárai nem értesülnek? - tette fel a kérdést az MDF-es képviselő, aki arra is kíváncsi volt, hogy miért nem működik a Miniszterelnöki Hivatal panaszvonala, illetve önkormányzati ügyekre miért nem létesít egyet a Belügyminisztérium is.
IKEA után Rózsavölgyi tér: újabb zuglói tiltakozás
Fél év alatt öt család költözött el a Rózsavölgyi térről az oda tervezett egészségügyi központ és 54 lakásos társasház miatt - értesült a Népszabadság. A Rózsavölgyi tériek attól tartanak, hogy a nagyszabású építkezéssel elvész a tér zöldje, és felháborítónak tartják, hogy az önkormányzat illetékesei nem vonták be őket a beruházás előkészítésébe. Miasnikov Péter, Zugló főépítésze úgy reagált, hogy ma már mindennaposak az ilyen jellegű tiltakozások, pedig ezt a kérdést az építészeti jog határozza meg

Miért nincs egy ilyen?

Pettkó hangsúlyozta: előzetesen sem forgalomtechnikai tanulmány, sem a lakások állapotfelmérése, sem környezetvédelmi vizsgálat nem volt. Lamperth Mónika belügyminiszter válaszában hangsúlyozta: ez az önkormányzat ügye, melybe a Belügyminisztériumnak nincs beleszólása. A panaszvonallal kapcsolatban felvetette: miért nincs egy ilyen a zuglói önkormányzatnak is

Ismeretes, hogy az Örs vezér téri IKEA bővítése ellen tiltakozók beperelték az áruházláncot és az 1998 és 2002 között működő zuglói önkormányzatot, mert otthonaik elértéktelenednek az állandó zaj, por és a falakban keletkezett repedések miatt. Az áruházlánc csak akkor fizet, ha valóban kárt okozott, vizsgálatuk eredménye egy hónap múlva várható.

Az IKEA svéd tulajdonosa a leggazdagabb svájci
Egy svéd vezeti a svájci gazdagok sikerlistáját: Ingvar Kamprad, az Ikea áruházlánc alapítója és tulajdonosa, aki 15 milliárd svájci frankos (10,2 milliárd euró) vagyonával utasítja maga mögé az őshonosabb svájci tehetőseket. Kamprad 25 éve lakik a Genfi-tó partján. A Bilanz üzleti magazin új listájának második helyén 14 milliárd frankkal a Rausing-család áll, amelynek tagjai a Tetra Pak csomagolóipari konszern tulajdonosai. A tőzsdei hanyatlás és általában a rossz gazdasági konjunktúra a svájci gazdagok vagyonát is jócskán apasztotta az idén: a háromszáz legnagyobb vagyon összesen 50 milliárd svájci frankkal csökkent, de a csoport minden tagja még így is átlagosan 1,1 milliárd frankot tudhat magáénak. A felmérés szerint a jól menő svájciak közül legtöbben a Genfi-tó körül élnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!