Auguszta
-3 °C
2 °C

Pokorni: megoszt, titkolózik és csak beszél a kormány

2005.01.24. 12:23
A Fidesz szerint a Gyurcsány-kormány megosztó politikát folytat, igyekszik elfedni a valós folyamatokat, és a beszéd jellemzi a tényleges tettek helyett.
"Ez a kormány és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr előszeretettel választ olyan politikai (...) témákat, amelyek megosztják a magyar társadalmat (...) Határon túliak és határon belüliek, hívők és nem hívők, gazdagok és szegények: ilyen ellentéteket igyekszik létrehozni és erősíteni a kormány" - mondta Pokorni Zoltán hétfői sajtótájékoztatóján.

A Fidesz alelnöke hozzátette, a kabinet másik jellemvonása, hogy igyekszik elfedni a tényeket és folyamatokat, titkolózik, nem néz szembe őszintén a valóságos helyzettel. Ebből fakad a harmadik jellemvonás: "a beszéd, a kommunikáció jellemzi ezt a kormányt a tényleges tettek helyett" - mondta a politikus.

Rossz tendenciák

A politikus hangsúlyozta, azok a rossz tendenciák, amelyek az ország gazdasági, mentális és lelki erejének apadását jelezték, és Medgyessy Péter bukásához vezettek, nem változtak, hanem tovább romlottak az elmúlt 100 nap során.

Közölte, egyetlen említésre méltó, "pozitív kitörési pontot" látnak a Gyurcsány-kormány tevékenységében elődjéhez képest, azt, hogy felismerte, szükség van otthonteremtési programra. Azonban a Fészekrakó Program nem oldja meg a fiatalok lakásproblémáit, hiszen a havi 80-100-120 ezer forintos törlesztőrészlet nem reális bruttó 143 ezer forintos átlagjövedelem mellett.

Pokorni Zoltán megjegyezte, a kommunikációban is ért el eredményeket a kormány, látszatra egységet teremtett az MSZP-n belül.

Nem adják fel

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a Fidesz váltást, változást akar elérni, és bár tudják, hogy 15 hónap van hátra a kormányzati ciklusból, mégsem adják fel, hogy a kormányt működésének, politikájának megváltoztatására vegyék rá. Mint mondta, ennek elsődleges feltétele és egyben az év legfontosabb feladata, hogy a kormány szembenézzen a valóságos gondokkal.

Pokorni Zoltán közölte, ha a kormány az emberek életét jobbító javaslatokkal áll elő, akkor pártja minden támogatást megad, ahogyan a Medgyessy-kormány esetében is tette, annak ellenére, hogy az MDF elnöke minden alkalommal megrótta a Fideszt ezért, elvtelenséggel vádolva a legnagyobb ellenzéki pártot. Hozzátette, a Fidesz saját javaslatokkal is készül a parlamenti ciklusra, és tovább folytatja a 2006-os kormányzásra való felkészülést, valamint a szervezetépítő munkát.

A Fidesz alelnöke kérdésre válaszolva azt mondta: Orbán Viktor évértékelő beszédét február közepén tartja; a pontos időpontról a pártelnök ad tájékoztatást február első hetében.