Ágnes
-1 °C
2 °C

A Zengőn épül a radar, csak másképp

2005.02.19. 09:42
A Zengőn, de nem az eredeti tervek alapján épül fel a radarállomás - értesült a Népszabadság. A lap információi szerint a honvédelmi és a környezetvédelmi miniszter a helyszínbejáráskor talált egy olyan utat, amely fakivágás nélkül kiszélesíthető háromméteresre. A kormányzat olyan új koncepciót rendel, amely megfelel a környezetvédelmi és a honvédelmi szempontoknak is.

Az eredeti tervekben egy 13 méter széles út szerepelt, amelynek vonalában fák és védett bazsarózsák is voltak, kivágásuk ellen több alkalommal tüntettek a környezetvédők.

Áttervezik a radarállomást

A most talált alternatív út fakivágás nélkül szélesíthető ki háromméteresre, azonban a nagyobb elemeket így sem lehet teherautón felvinni. A Népszabadság információi szerint ezért áttervezik az épületet, a súlyát és a tömegét csökkenteni akarják, amelyik elem pedig ezek után is kihagyhatatlan, azt helikopterrel és kötélpályán szállítják a csúcsra. Az ezt megalapozó hatástanulmányokat már megrendelte a kormányzat.

Gyurcsány Ferenc a tervről pénteken csak annyit jelentett be, hogy a kormány döntése szerint a Zengőre tervezett radarállomás az 1999-ben jóváhagyott és engedélyezett módon nem épülhet meg. A kormány új koncepciót rendel, amely a honvédelem és a természetvédelem szempontjainak is megfelel. A környezetvédelemi tárcát meglátogató kormányfő szerint az Orbán-kormány nem kellő körültekintéssel döntött erről a kérdésről. Gyurcsány az új koncepciótól azt reméli, hogy a két egyformán fontos szempontot - a természet- és környezetvédelmet, valamint az ország biztonságát - arányosan kielégítő megoldást sikerül találni.

Zengő vagy plusz 20 milliárd forint

A zengői helyszín megtartása mellett szól az, hogy a radar beszerzését lényegében a NATO fizeti. A szervezet döntése a Zengőre vonatkozik, és a NATO-nak nincsen szándékában ezt a döntést megváltoztatni, mivel ahhoz újra az összeg tagállam beleegyezését kellene kérni. Gyurcsány szerint Magyarország bármely más helyre a saját költségén építhet radarállomást, ez azonban mintegy 20 milliárd forint pluszköltséget jelent.

A zöldek szerint a költségek ügyében a helyzet nem egyértelmű. A Magyar Természetvédők Szövetsége a napokban levelet kapott a NATO-főtitkár titkárságáról, amelyben az áll: ha a kormány esetleg más helyszín mellett dönt a kormányfő által felkért szakértői bizottság ajánlásai alapján, az a katonai szervezetet is a projekt újraértékelésére késztetheti.

A Fidesz-frakció környezetvédelmi kabinetje a Zengő védelmére kérte fel a miniszterelnököt. Turi-Kovács Béla kabinetvezető emlékeztetett az állampolgári jogok országgyűlési biztosának álláspontjára, amely szerint az építkezés megkezdése jogerős engedélyek híján egyelőre nem is lenne lehetséges. Felhívta a figyelmet arra: a felkért szakmai bizottság más helyszínt is lehetségesnek ítélt.