Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

'Zajos' romákat bántalmaztak a rendőrök

2001.04.24. 16:46
Csendháborítás miatt kiszálló rendőrök súlyosan bántalmaztak egy VI. kerületi roma családot a napokban. A panaszosok elmondása szerint mintegy harminc egyenruhás rontott rájuk, majd brutálisan összeverték őket: öt személy - kettő súlyosan - szenvedett sérüléseket. Az eset kapcsán a családot képviselő Roma Polgárjogi Alapítvány ügyvédje rendőrségi panasszal élt. A kerületi rendőrkapitányság helyettes-vezetője, Tuzsik István szerint viszont éppen a romák támadtak a rendőrökre: hivatalos személy elleni erőszak gyanújával feljelentést is tettek ellenük.
A Munkácsy utcában lakó Lakatos család és barátaik zenével ünnepelték húsvét első napját. A jókedv azonban nem tartott sokáig: a háztömb egyik lakója csendháborítás miatt riasztotta a rendőröket. A zaj miatt először csak három rendőr figyelmeztette a társaságot, a mulatozók le is halkították a zenét, a család egyik tagja azonban kétségbe vonta a rendőri intézkedés jogosságát, másikuk pedig a távozó rendőrök után becsapta az ajtót. Lakatosék elmondása szerint ekkor két rendőr visszafordult, és ütlegelni kezdték a két "renitenst". A harmadik rendőr ezalatt erősítést kért, és néhány perc múlva meg is érkeztek a Készenléti Rendőrség tagjai. Létszámukkal kapcsolatban a helyi rendőrkapitányságon nem tudtak információt adni, a Lakatos család tagjai szerint mintegy harmincan voltak.

A "megerősített" rendőrök ekkor a csoport elmondása szerint "most kaptok, a büdös cigány anyátokat!" felkiáltással ütlegelni, rugdalni kezdték a konyhában álló személyeket. Az akció következtében öten sérültek meg, köztük egy nő is. A bántalmazottak között volt a rokkant nyugdíjas, cukorbeteg Lakatos András is, akit az intézkedés után két napig a Péterfy Sándor utcai kórházban ápoltak. "Engem a telefonfülkéből rántgattak ki a rendőrök, utána ütöttek-rúgtak, ahol értek" - meséli Farkas László, akinek az arcán még mindig látszanak a verés nyomai.

A férfi azóta egyébként látás- és hallászavaroktól szenved, járni is csak segédeszközzel képes. Az akció után öt személyt a VI. kerületi kapitányságra szállítottak, ahol közel hat órán keresztül tartották őket fogva. A romák azt is kifogásolják, hogy a rendőrök nem vettek fel jegyzőkönyvet a történtekről. A család ügyvédje, Szikinger István a Roma Sajtóközponttal közölte: rendőrségi panaszt nyújtottak be az illetékes rendőrkapitányhoz, amelyben azt kérik, hogy vizsgálják ki az intézkedés körülményeit. Szikinger hozzátette: amennyiben szabálytalanságokat tár fel az eljárás, elvárják a rendőrkapitánytól, hogy példásan büntesse meg a vétkes rendőröket.

A VI. kerületi kapitányság helyettes vezetője, Tuzsik István elismerte, hogy a rendőrök az intézkedés során kényszerítő eszközöket és "kézrátételt" alkalmaztak, ám hozzátette, erre azért volt szükség, mert a romák megtámadták a kiérkező rendőröket: le akarták szakítani az egyenruhák váll-lapjait, és tányérokat dobáltak feléjük. Tuzsik István tájékoztatása szerint emiatt feljelentést is tettek ellenük.

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal hivatalos személy ellen elkövetett erőszak alapos gyanújával meg is indította a nyomozást az ügyben - tudta meg a Roma Sajtóközpont a főügyészség sajtóreferensétől, Borbély Zoltántól, aki az intézkedő rendőrök számáról szintén nem tudott tájékoztatni. A sajtószóvivő egyelőre nem kívánt abban állást foglalni, hogy a kényszerítő eszközök alkalmazása meghaladta-e a szükséges mértékét, de - fogalmazott Borbély - a nyomozás megindításának tényéből arra lehet következtetni, hogy jogszerűen jártak el a rendőrök.