Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem kértek rendőri védelmet a zsidó vezetők

2004.05.19. 08:34
Az antiszemitizmus, az Izrael-ellenesség és a zsidóság kapcsolata az európai kormányokkal a fő témái az európai zsidó vezetők budapesti konferenciájának. A rendezvényről a rendőrség csak informálisan értesült, ezért nem is készült biztosítási tervvel. A pénteken kezdődő tanácskozást Medgyessy Péter nyitja meg.
Több mint negyven ország zsidóságának vezetői tanácskoznak Budapesten a Zsidó közösségek Európai Tanácsának pénteki közgyűlésén - írja a Magyar Hírlap. A napilap értesülései szerint a szervezők nem kértek rendőri védelmet a rendezvényre. A BRFK nem tudott az eseményről, így biztosítási terv sem készült.

Hallottak róla

A rendőrség csak nem hivatalos forrásból értesült a tanácskozásról, a tájékozódást követően döntöttek a megfelelő rendőri biztosításról - írja a Magyar Hírlap.

A hivatalos információhiány különösen meglepő, tekintve, hogy a rendezvényt a tervek szerint Medgyessy Péter kormányfő nyitja majd meg. A Hírlap értesülései szerint ez azonban csak a Kormányőrségnek jelent feladatot, a konferencia helyszínét tűzszerészek vizsgálják át. A rendőrség információi szerint a külföldi vendégek között nincs

Az európai zsidóság vezetőinek konferenciáját azért tartják Budapesten, mert Magyarországon él a harmadik legnépesebb, százezres zsidó közösség az EU-ban. A Mariott Hotelban megtartandó konferencia témái a zsidó identitás, az antiszemitizmus és az Izrael-ellenesség, valamint a zsidó szervezetek kapcsolata a kormányokkal és az EU-val.