Árpád
-2 °C
4 °C

Sólyom: Bármilyen folyamatosság a Kádár-rendszerrel kizárt

2007.10.22. 16:57
"Az ötvenhatos forradalom mellett kiállni azt jelenti, hogy kiállunk a szolidaritás, a bizalom, a félelem nélküliség mellett" – fogalmazott Sólyom László a Műegyetemen hétfőn elhangzott beszédében. A tavalyi évforduló adóssága szerinte, hogy "még mindig nem egyértelmű a válasz a kérdésre: forradalom és Nagy Imre, vagy Kádár?"

Az igazság pillanata volt 1956, a visszanyert emberi méltóság nagy példája, mondta Sólyom László köztársasági elnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az 1956. október 22-i műegyetemi forradalmi diákgyűlés 51. évfordulóján, hétfőn.

A köztársasági elnök a Műegyetem aulájában mondott ünnepi beszédében kiemelte, 1956 mellett kiállni annyit jelent, mint kiállni a hitelesség és a remény mellett. Úgy fogalmazott: "az ötvenhatos forradalom mellett kiállni azt jelenti, hogy kiállunk a szolidaritás, a bizalom, a félelem nélküliség mellett". Erre a kiállásra különösen nagy szükség van ma, jelentette ki Sólyom László az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából mondott beszédében.

Az államfő hangsúlyozta, minden évforduló hozzájárulhat ahhoz, hogy október huszonharmadikát a nemzet a szívébe fogadja, hogy a forradalom része legyen a magyarság önazonosságának.

"Nem akarjuk, és nem is lehet elfeledni azt, ami tavaly október 23-a estéjén és éjszakáján történt. - A tüntető nem szegheti meg a törvényt, de a jogállamot a rendőrség törvénysértő erőszakos fellépése különösen sérti" - tette hozzá az államfő. Mint Sólyom László kiemelte, a tüntetők és a tüntetéseken részt sem vevők sokaságának súlyos bántalmazását "nem lehet lezárni úgy, hogy az elkövető rendőrök túlnyomó többsége ismeretlen tettes marad". Azonban - tette hozzá -, '56 sorsát a nemzet emlékezetében, és az ünnepek értelmét nem ez fogja meghatározni.

Úgy fogalmazott, hogy annak a rengeteg új és hiteles információnak, pontos történelmi adatnak, és az emlékezéseknek lesz maradandó hatásuk, amelyeket a tavalyi évfordulónak köszönhetünk.

Sólyom László szerint ugyanakkor mégis van egy adóssága a forradalom tavalyi, ötvenedik évfordulójának. Mint mondta, "még mindig nem egyértelmű a válasz a kérdésre: forradalom és Nagy Imre, vagy Kádár?"

Az 1956-os forradalom és szabadságharc céljai alapértékei a mai magyar alkotmánynak is. Az Alkotmánybíróság is többször megfogalmazta, hogy a forradalmat eltipró Kádár-rendszer és a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendje egymással össze nem egyeztethető, jelentette ki.

Az államfő azt is hangsúlyozta, a szólásszabadság joga garantálja, hogy bármilyen véleményt lehessen mondani az ötvenhatos forradalomról, ám az alkotmány a puszta jogi szabályokon túl világos értékeket is képvisel. A Magyar Köztársaság eszmei és történelmi alapja pedig az, hogy 1956 forradalom volt. "Ezért bármilyen folyamatosság a Kádár-rendszerrel kizárt" - jelentette ki az államfő, majd így folytatta: "az ötvenhatos forradalom becsülete, a rendszerváltás becsülete, mai rendszerünk tisztessége azt követeli, hogy minden politikai erő a legtisztábban tartsa fenn és vallja ezeket az alapokat, semmilyen politikai érdekből ne engedjen meg kétértelműséget, ne tegye viszonylagossá álláspontját".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?