Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Darutollas díszőrjárat a Sándor-palota előtt

2004.03.12. 18:42
Március 14-től minden délben díszőrjárat teljesít szolgálatot a köztársasági elnök hivatala, a Buda vári Sándor-palota előtt.
Európában és a világ többi táján szép hagyomány a díszes őrjárat az államfők hivatala előtt - mondta Becker Pál, a köztársasági elnöki hivatal vezetője pénteken, az őrjárat főpróbája után.

Idegenforgalmi látványosság

Mádl Ferenc tavaly év elején költözött a Sándor-palotába, s szinte azonnal felvetődött a díszőrség gondolata. A díszőrök helyszínhez illő egyenruhájának és mozdulatainak megtervezése hosszú előkészítő munkát igényelt. Egy vezénylő parancsnok és két járőrpár egy 16 mozgáselemből álló, közel tízperces őrjáratot tart, melyet trombitaszó nyit és zár - közölte Becker.

A díszőrök minden nap 12 órakor, a Sándor-palota déli kapujánál tűnnek fel. Ruháikat a parlamenti őrök öltözéke alapján készítették el, fejükön darutollas föveg díszeleg. Télen egy zöld színű kun köpeny egészíti ki felszerelésüket.

A hivatalvezető elmondta: számításaik szerint a turisták tetszését is elnyeri majd a díszőrség, amely tovább öregbítheti a budai Vár hírnevét és növelheti idegenforgalmát.

Köztársasági elnök-jelző zászló

A Sándor-palota déli kapuja mellett, a dunai oldalon egy 15 méter magas zászlótartó rudat is elhelyeztek - ismertette az államfő hivatalának egy további újítását Becker Pál. A rúdon egy hatalmas, 6 és fél négyzetméteres nemzeti zászló lobog ezentúl, amikor a köztársasági elnök az országban tartózkodik - tette hozzá. Közölte: a zászlót március 14-én, negyedórával az első hivatalos déli őrjárat előtt vonják fel.