Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Egyre többen jelentik fel a StockGenerationt

2000.09.14. 17:19
A legfrissebb összesítés szerint eddig több mint 6 millió dollárt (1 milliárd 823 millió forint) foglaltak le az internetes piramisjátékot szervező StockGeneration (SG) különböző kontinenseken vezetett számláin - nyilatkozta az Indexnek Frederick Huntington, az amerikai tőzsdefelügyelet ügyvédje. Arról azonban nem akart beszélni, hogy a nyomozás szálai Budapestre vezetnek-e.

Egyre többen tesznek feljelentést a StockGeneration károsultjai közül: a magát ,,virtuális tőzsdének" álcázó piramisjáték szervezői ellen már több mint 2oo bejelentés érkezett az amerikai pénzpiaci és tőzsdefelügyelethez (Securities and Exchange Commission, SEC) - tudta meg az Index. A SEC július 15-ei keltezésű bírósági beadványában még 7o esetről tesz említést.

Frederick Huntington egyelőre nem tudta megmondani, hogy összesen hány károsult van, és hogy mekkora összeggel tartozik nekik a játékszervező, mivel a bírósági eljárás során a StockGeneration képviselői ezekről egyelőre nem voltak hajlandóak nyilatkozni. Korábbi sajtóhírek szerint a ,,csúcsponton" jóval több, mint 2oo ezren játszottak, döntő részük a ,,játék" logikájából kifolyólag nemhogy nem gazdagodott meg, de eredeti befektetését is elvesztette. A per folyását egyébként eddig az is lassította, hogy az SG hosszú ideig nem talált ügyvédet, ám ez a probléma információnk szerint szeptember 8-án megoldódott.

Az ügyet különösen pikánssá teszi, hogy a StockGeneration domain nevét Budapesten jegyeztette be egy Valver Kft. nevű, orosz magánszemélyek tulajdonában lévő cég és egyes információk szerint az SG szervezői közül többen rendszeresen megfordultak a magyar fővárosban. A piramisjátékosok a kelet-európai régió bankjaiban -például balti államok pénzintézeteiben - előszeretettel nyitottak számlát, ahová a megkopasztott játékosok pénzéből dollármilliókat utaltak át. Logikusan felmerül tehát a kérdés, hogy a SEC és az amerikai nyomozó hatóságok kutakodnak-e az SG vagy a Valver magyar bankoknál vezetett számlái, illetve a játékszervezők után. A kérdést az USA budapesti nagykövetségének sajtóattaséja gyakorlatilag elhárította, Frederick Huntington pedig sejtelmes ,,no comment"-tel válaszolt, hozzátéve, hogy folyó ügyek részleteiről nem nyilatkozhat. A SEC ügyvédje még annyit jegyzett meg, hogy ,,szívesen jönne Budapestre" információszerzés végett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!