Erzsébet
1 °C
4 °C

Elengedték Kóka János kezét

2008.04.22. 00:43
Korábbi támogatói sem állnak már olyan szorosan Kóka János SZDSZ-elnök mögött. A liberális tagság Kuncze Gábor visszatérését várja, de ő egyelőre nem akar újra a párt élére állni. Többen úgy vélik, Kóka az alkalmatlanságát deklarálta a nyilvánosság előtt azzal, hogy ő is Kuncze visszatérését szorgalmazta.

Bár hivatalosan a pártbéke megteremtése volt a célja Magyar Bálintnak, amikor bedobta, hogy Kuncze Gábornak kellene visszatérnie a pártelnöki székbe, több meghatározó szabad demokrata politikus úgy látja, Magyar lehetetlen helyzetbe hozta Kunczét éppúgy, mint korábbi patronáltját, Kóka Jánost is. Kuncze nem tér vissza, bár hivatalosan még nem reagált a felkérésére, Kóka most abban bízik, hogy a volt pártelnök támogatói újra beállnak mögé.

Elsőként Konrád György író vetette fel, hogy a szabad demokraták belső válságát Kuncze Gábor korábbi pártelnök visszahívásával kellene megoldani. Konrád Friderikusz Sándor műsorában vetette fel Kuncze visszatérésének szükségességét, a sajtó azonban csak egy nappal az interjú elhangzása után kapta fel a javaslatot, ezután nyilatkozta azt Kóka János, hogy Kuncze visszatérése volna a párt számára a jó megoldás.

„Bálint nagyon nehéz helyzetbe hozta Kuncze Gábort, de nem segített Kóka Jánosnak sem magánakciójával” - fogalmazott egy meghatározó szabad demokrata forrásunk, leszögezve, Kuncze Gáborral nem volt egyeztetés a kérdésben, a volt pártelnök különben is már többször deklarálta, nem akar visszatérni. Több forrásunk is értetlenségét hangoztatta Kóka nyilatkozata kapcsán, hiszen a regnáló pártelnök kijelentésével lényegében alkalmatlanságát deklarálta a nyilvánosság előtt. Persze nehéz lett volna nemet is mondani Konrád felvetésére, más kérdés, hogy nem feltétlenül kellett volna a liberális író szavaira reagálni, mondták az Indexnek többen is.

Egy ilyen nyilatkozat után nehéz úgy tenni, mintha az el sem hangzott volna, és a tagság támogatását kérni az újrázáshoz, ha Kuncze Gábor a nyilvánoság előtt is bejelenti, hogy nem akar megmérkőzni az elnöki posztért, vélte egyik forrásunk, aki nem osztotta azt az interpretációt, miszerint Kuncze bejelentése után Kóka grál-lovagként jelenthetné be, hogy megmérkőzik a posztért, és számít Kuncze támogatóira is. Kóka ugyanis több forrás szerint is abban bízik, hogy számíthat majd azok támogatására, akik Kuncze mellett kardoskodtak.

Ellentmond ennek az is, hogy a regnáló pártelnök elveszítette korábbi politikai mentorai támogatását, már Magyar Bálint, Horn Gábor, de a volt pártelnök Kuncze Gábor sem tartozik a támogatói közé. „Kezdődött Konráddal, folytatódott az aláírásgyűjtéssel, most valószínűleg egy omnibuszos felmérés következik arról, hogy az SZDSZ szimpatizánsok is Kuncze Gábor visszatérését tartanák az üdvözítő megoldásnak” - mondta egy Magyar Bálint módszereit jól ismerő forrásunk, aki ugyanakkor úgy látja, Kuncze nem fog engedni a zsarolásnak.

A legvalószínűbbnek most az tűnk, hogy Fodor Gáborral fog Kóka János megküzdeni, bár vannak olyan hangok, miszerint nem nekik kellene egymással megküzdeniük. Ha Kóka elindul, Fodor is ringbe száll és ez fordítva is igaz. Kompromisszum lehetne Szent-Iványi István EP-képviselő, de ő csak akkor lehet megoldás, ha Kóka János és Fodor Gábor sem indul az elnökségért.

Az április 27-ei küldöttgyűlés kimenetele minden SZDSZ-es forrásunk szerint egyértelmű: a párt kilép a koalícióból április 30-ai hatállyal, a kérdés csupán annyi, hogy tíz vagy húsz százalék lesz a nemek aránya.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?