Mátyás
-6 °C
1 °C

Tévékamerák előtt 'zaklatta' Szijjártó a szocialistákat

2005.04.25. 15:59
A Fidesz tévékamerák előtt akarta a szocialista képviselőket kellemetlen helyeztbe hozni, amikor a parlamentben az MSZP-sek folyosórészén gyűjtöttek aláírást köztársasági elnöki szimpátiaszavazásukhoz. Szili Katalin szerint az utcai politizálást nem szerencsés a parlamentben megjeleníteni. Szijjártó Péter szerint viszont sok szocialista boldogan aláírta ívüket.

A köztársasági elnöki posztra is esélyes Szili Katalinnak kellett állást foglalnia a Fidesz államfőügyben kezdeményezett szimpátiagyűjtő ívéről hétfőn, miután az ellenzéki képviselők a parlamentben folytatták agitációjukat.

Egyszer csak egy fideszes a semmiből

A házbizottság hétfői rendkívüli ülését azért hívták össze, mert hétfőn délben Szijjártó Péter fideszes politikus tévéstábokkal a háta mögött hirtelen megjelent az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának folyosórészén, hogy az ellenzéki párt szimpátiaszavazásához aláírásokat gyűjtsön.

Szijjártó azt szerette volna a kamerák előtt bemutatni, hogyan reagálnak a szocialisták a Fidesz államfőjelölő kezdeményezésére. Orbán Viktor múlt héten indította el az aláírásgyűjtést az "emberek jelöltje" címen. Bővebben> > >

Egyszer már döntöttek

A szocialisták kongresszusa ugyanakkor két hete már eldöntötte, hogy az MSZP-nek Szili Katalin a köztársaságielnök-jelöltje. Ezek után a szocialista képviselőket váratlanul érte, amikor a folyosón megjelent Szijjártó, és arra kérte őket, hogy tegyenek javaslatot, kit támogatnak államfői ambíciójában.

A csak részben sikeres fideszes akció után "több képviselő" felháborodásában a házelnökhöz fordult, hogy foglaljon állást abban a kérdésben, akciószerűen szabad-e sajtótájékoztatót tartani a parlamentben. A házelnök éppen fél éve hozott olyan döntést, amely a parlament folyosójáról kitiltja a kamerákat. Akkor annyi is elég volt a döntéshez, hogy a tv2 stábja rejtettkamerás felvételeket készített a nem a kijelölt helyen dohányzó képviselőkről. Bővebben> > >

Dohányozni, sajtót tájékoztatni csak a kijelölt helyen

Szili Katalin a házbizottsági döntés után elmondta, hogy több képviselő is zaklatásnak vette az ellenzéki akciót. Szili Katalin szerint egyértelműek a szabályok, hogy sajtótájékoztatót a parlamentben csak a kijelölt helyen lehet tartani. Felhívta a frakciók képviselőinek a figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjanak az ilyen akcióktól.

Szili Katalin szerint nem szerencsés azt a politikát a parlamentben folytatni, amit a pártok az utcán gyakorolnak. Szijjártó Péter szerint igaz, hogy azon a részen tették ki standjukat, ahol az MSZP frakciója is megtalálható, de az az épületrész nem a szocialistáké, hanem egy közös szakasz, hiszen mindenki onnan tudja elvenni a napilapokat.

Szijjártó nem ért egyet Szili Katalinnal abban sem, hogy sajtótájékoztatót tartottak volna, mint az Indexnek elmondta, nem ők hívták oda a kamerákat, és volt 50 aláíró, köztük 25 kormánypárti képviselő, akik boldogan adták nevüket az akcióhoz.