Kitiltották a kamerákat a parlamenti folyosókról

2004.11.08. 12:38
A TV2 Napló című műsorának két héttel ezelőtti riportja miatt kitiltották a tévékamerákat a parlamenti folyosókról. A riportműsorban azt mutatták be, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvényt megsértik a képviselők azzal, hogy nem a kijelölt helyen dohányoznak. A házelnök szerint semmi köze a döntéshez a TV2 riportjához, csupán egy '98-as házbizottsági döntésnek szereznek érvényt.

Tilos forgatnia a parlamenti folyosókon a televízióknak, tartalmazza az Országgyűlés elnökének egy nemrégiben kiadott rendelkezése. Az ügy előzménye, hogy a TV2 Napló című műsora két héttel ezelőtt rejtett kamerás felvételeket is tartalmazó riportot közölt a nemdohányzók védelméről szóló törvény parlamenti semmibevételéről. A riportból kiderült, hogy az ÁNTSZ ellenőrzésekor a tilosban cigiző képviselők elszaladtak az ellenőrzés elől, mert éppen akkor támadt sürgős szavaznivalójuk.

Tilosban dohányzókat kapott le a Napló

A TV2 munkatársai frissen kinevezett minisztert, exminisztert és számos képviselőt kaptak azon, hogy a parlament folyosóján, a kijelölt dohányzóhelyiségtől alig néhány lépésre tilosban dohányoztak. A képviselők közül ketten nyilatkoztak a műsornak, öten viszont kínosnak nevezve lebukásukat elzárkóztak az interjútól.

A riport adásba kerülése után másfél héttel Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke úgy rendelkezett, hogy a tévétársaságoknak tilos a parlamenti folyosókon forgatni.

Sváby: rossz hangulatot szül a döntés

Sváby András a Napló főszerkesztője az Indexnek azt mondta: rossz hangulatot szül a döntés, ami megkülönbözteti az írott és elektronikus sajtó képviselőit, mert míg az írott sajtó maradhat a folyosókon, addig a rendelkezésben képi sajtónak titulált tévések nem. "Ma még csak a folyosókról vagyunk kitiltva, de lehet, hogy holnap már a Parlamentből, holnapután pedig a Kossuth térről is" - vázolt egy lehetséges jövőt a tévés, aki úgy gondolja, presztizsveszteség nélkül visszavonható lenne a döntés, utána pediga sajtó tájékoztathatna, a képviselők pedig tehetnék a maguk dolgát.

Szili: rendet kell tartani a házban

Szili Katalin házelnök hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: egy 1998-as házbizottsági döntést elevenítettek fel azzal, hogy csak az írott sajtó képviselőit engedik be a folyosókra. A házelnök visszautasította azt a feltételezést, hogy a TV2 riportjának köze volna a döntéshez, mint mondta sem az angol, sem pedig a francia parlamentben nem mozoghatnak szabadon a tévéstábok. Szili leszögezte, hogy a parlamenti frakcióvezetők kérték a korlátozás ismételt bevezetését.

"Senki nem kívánja a társadalom tájékoztatását és a médiumok hozzáférését korlátozni, de a Házban rendet kell teremteni" - szögezte le a házelnök.

Mindenki az adatvédelmi biztoshoz fordul

Szili bejelentette, az Országgyűlés Sajtóirodája az adatvédelmi biztostól kér állásfoglalást arról, készíthető-e rejtett kamerás felvétel a parlamentben. Az Index információi szerint a TV2 is az adatvédelmi biztoshoz fordul, amiért betiltották a parlamenti folyosókon a forgatást. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az Indexet arról tájékoztatta, hogy korábban - az RTL Klub kezdeményezésére - már vizsgálta a parlamenti forgatási lehetőségeket.

Mint mondta, már akkor is érvényben volt a folyosói forgatási-stop, ami akkori megállapításai szerint alapvetően nem akadályozza a sajtót munkájában. Az RTL egyébként azért kezdeményezett eljárást, mert a parlamenti ülésteremben nem forgathatnak a televíziók, az ott elhangzó felszólalásokat az Országgyűlés rögzíti és tőlük kaphatják meg térítés ellenében a televíziók. A rejtett kamerás felvétel Péterfalvi szerint ellentétes az adatvédelmi törvénnyel, mert az kimondja, hogy tisztességesen kell a bemutatandó felvételeket elkészíteni, ugyanakkor mind az Országgyűlés, mind pedig a TV2 beadványát kivizsgálja.