Eleonóra
-1 °C
2 °C

Jót tett Gyurcsány a pártnak

2004.10.25. 07:07
A Szonda Ipsos október első felében felvett közvélemény-kutatása szerint a kormányváltás jót tett az MSZP-nek, mivel megállt a párt táborának május óta tartó fogyatkozása, sőt némi gyarapodás tapasztalható. Az összes megkérdezett körében a múlt havi 8 százalékpontos Fidesz-előny 5 százalékra csökkent, míg az aktív körben a 18 százalékpontról 7-re esett vissza a különbség.
A kormányváltás első hatása a Fidesznél tapasztalható. Az ellenzéki párt szeptember elejére gyengébben kötődő szavazókat veszített, akik túlnyomórészt a hezitáló választópolgárok soraiban találtak menedéket - derült ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából amit a Népszabadság hétfői száma közölt.

Öt százalékpontos mozgás

Szeptember első felében az MSZP tábora még nem módosult, új szimpatizánsok nem jelentkeztek, a régiek java tanácstalan volt, várakozó álláspontra helyezkedett. Október első felére viszont erősödtek a szocialisták, s tovább gyengültek a fiatal demokraták.

A leglátványosabb változások a részvételüket biztosra ígérő és pártot is választó szavazók körében történtek. Az MSZP felfelé mozdult: a korábbi hónapokban jellemző 35-36 százalékról 41 százalékra nőtt a tábora. A Fidesz aktív szavazóinak aránya az utóbbi két vizsgálatban regisztrált 53 százalékról 48 százalékra esett.

A múlt hónapban az ellenzéki párt szimpatizánsainak 67 százaléka tekintette magát biztos választási résztvevőnek, most pedig 59 százalékuk mutatott aktivitást. Augusztusban 89, szeptemberben 85, ezúttal 79 százalékuk tartotta választási győzelemre esélyesnek a Fideszt.

Magabiztos szocialisták

A szocialisták részvételi hajlandósága nagyobbá vált, egyetlen hónap alatt 60 százalékról 67 százalékra emelkedett arányuk. Jelentős mértékben nőtt az MSZP-sek önbizalma. A múltkori 37 százalékról 55 százalékra emelkedett a párt győzelmére számítók aránya. Az MSZP-vel kapcsolatos vélemények pozitív változása főképpen a szellemi foglalkozásúak és a vidéken élők körében tapasztalható. Náluk erősödött leginkább a párt melletti eltökéltség, és ők azok, akik most sokkal erősebbnek érzékelik az MSZP-t, mint egy-két hónappal ezelőtt.

Az SZDSZ adatai áprilistól kezdve elérik vagy meghaladják a bejutási küszöbértéket, ezúttal 6 százalékon állnak. Csökkent ugyanakkor az MDF támogatottsága a részvételüket biztosra ígérők körében, jelenleg 2 százalékon áll.

Az adatfelvétel körülményei
Az adatfelvétel ideje: 2004. október 5-15. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Az adatok legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.