Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Szórólapon rémisztget Orbánnal az MSZP

2008.06.13. 16:40
1,5 millió darab szórólapot nyomtat az MSZP, hogy elmagyarázza a nyugdíjasoknak, mi lenne velük, ha Orbán Viktor hatalomra jutna. Török Zsolt MSZP-s politikus szerint az idős embereknek nem riogatásra van szüksége.

Összesen másfélmillió darab szórólapot készíttett az MSZP nyugdíjasoknak, jelentette be Török Zsolt, a párt parlamenti képviselője. A papíron rajta lesz, hogy mennyit tettek a szocialisták a nyugdíjasokért, és az is, hogy mi történhet velük, ha Orbán Viktor jutna hatalomra. Utóbbit egy kiszivárgott beszéd alapján rekonstruálják.

"Az idős embereknek nem riogatásra, titkos fenyegető programokra, hanem őszinte beszédre, nyílt kiállásra és erős védelemre van szüksége" - mondta a szórólapról Török. Majd hozzátette, hogy ha Orbán elképzelései szerint alakulnának a dolgok, akkor az átlagos nyugdíj 82 ezer forint helyett csak 58 ezer lenne.

A számítást az MSZP annak a beszédnek alapján végezte, amit Orbán Viktor mondott el egy nem nyilvános beszélgetésen a színművészeti egyetemen. A beszéd tartalmáról először az Index számolt be számolt be, bár a beszéd nyugdíjakra vonatkozó részleteiről nincsenek információink. Később a Hírszerzőn jelent meg, hogy Orbán azt is mondta ott, hogy a nyugdíjakat reálértéken kell tartani. Ebből vonhatta le az MSZP azt a következtetést, hogy a jelenlegi "svájci indexálás" nevű rendszerről inflációkövető rendszerre állítaná át a Fidesz elnöke a nyugdíjak meghatározását. Ebben az esetben alacsonyabb mértékű lenne az éves emelés, mint most.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nyubusz (Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége) jelentetett meg először hirdetéseket, amelyben az Orbánnak tulajdonított nyugdíjreform-tervvel fenyegettek. Ezt a kampányt vehette most át az MSZP.