Kormányszóvivőponthu: atomrakétával verébre

2008.06.27. 12:42
Lassan két hete, a kormanyszovivo.hu indulása óta háborog a netes közönség és anyáznak a webfejlesztők és a laikusok, hogy mi került az új kormányzati weben kétszázmillió forintba. A többség arcátlan lopást, de legalább indokolatlan pazarlást emleget. Úgy tűnik, a Kopint-Datorgnak fő a biztonság, ezért a MEH-ben összeállították a világ egyik legbetörésbiztosabb szóvivői oldalát.

"Mi kerül ezen a kormanyszovivo.hu-n 200 millió forintba?" - kérdezné a néhai Márkus László, ha ma élne, és webfejlesztő volna. A szocialista ipar puritán, de hétezer forintba kerülő fotelremekét agyvérzésközeli állapotban szétcincáló színész most, 2008-ban alighanem ugyanolyan idegesen kattintgatna a szocialista marketingipar puritán, de döbbenetes összegbe kerülő webszájtján. (Ebből az összegből 44-szer át lehetett volna festeni Gyurcsány Ferenc páncélozott biztonsági autóját.)

A június 16-i bejelentés óta laikus, önjelölt és hivatásos márkuslászlók (jelen cikk írója az előbbiek közé sorolja magát) tucatjai szedik ízekre különböző fórumokon a nagyszabású projektet, leginkább a valóban nem túl meggyőző netes megjelenésből és a hivatalos úton közölt félinformációkból levont következtetések alapján.

Az első, kormányszóvivőktől származó információk szerint "több mint két évvel ezelőtt határozták el egy olyan oldal létrehozását, amely esélyegyenlőséget kínál az újságírók számára, vagyis az országban bárhonnan online nyomon követhetővé teszi a kormányszóvivői tájékoztatókat". Az oldal létrehozása az eszközökkel együtt 200 millió forintba került. A közbeszerzési eljárást a Synergon Nyrt. és a Hewlett-Packard Magyarország Kft. nyerte meg, a portált a Kopint Datorg Zrt. üzemelteti, a pénz körülbelül fele a szükséges hardverek beszerzésére ment el, illetve tartalmazza a szoftvereket és a fejlesztési költségeit, továbbá a rendszer üzemeltetésének és feltöltésének első évi árát.

A Fidesz természetesen az elsők közt hördült föl az összeg hallatán, Cser-Palkovics szóvivőhelyettes érthetetlennek nevezte, hogy a kormány miért költ el ennyi pénzt erre a célra. Hiszen a Miniszterelnöki Hivatalnak (MEH) van honlapja, ahol eddig megjelentek és a jövőben is megjelenhettek volna a kormányszóvivői tájékoztatók anyagai, ráadásul a MEH-nek vannak fizetett köztisztviselői, akik ezt a honlapot kezelik, nem kellett volna a fejlesztésre és az üzemeltetésre külső cégeknek megbízást adni. A Fidesz szerint a honlap létrejöttén dolgozó alvállalkozók között van a miniszterelnök korábbi üzlettársa, Honti Pál, és cége, a Digital Natives Kft. - ők pályáztatás nélkül jutottak az egyik részfeladat 9 milliós megbízatásához.

A Kormányszóvivői Iroda kérdéseinkre adott válaszaiból kiderült, hogy a kormanyszovivo.hu a bő egy éve, 2007. május 5-én kiírt, több százmilliárdos keretű közbeszerzési eljárással jött létre.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság "Nagyteljesítményű számítógép- és tároló rendszerek szállítása és kapcsolódó szolgáltatások" teljesítésére írt ki közbeszerzési tendert, aminek eredményeképp minisztériumok és háttérintézményeik, önkormányzatok számára szükséges nagyteljesítményű számítógép- és tárolórendszerek beszerzésére, illetve a kapcsolódó szolgáltatásokra nyílt lehetőség.

Ennek a százmilliárdos tengernek egy cseppje a kormanyszovivo.hu. A Hewlett-Packard Magyarország Kft. például 60,8 milliárdos, a Synergon Informatikai Nyrt. 63,9 milliárd forintos keretszerződést köthetett, a jelek szerint a kormányzati kommunikációra most elköltött pénz ebbe bőven belefért. A Synergon jelenlegi legnagyobb főrészvényese egyébként az Albrecht Ottó nevével fémjelzett Cashline Holding Zrt. (és pár ehhez kapcsolódó cég). Albrecht több közös üzletet ütött nyélbe a szocialista közeli nagyvállalkozóként elkönyvelt Leisztinger Tamással. Akinek csak közvetve lehet nyomára bukkani a Synergon tulajdonosi listáján: a cég mintegy 1,66 százalékot birtokló KNB-Fuente Kft.-ben tulajdonos a Leisztinger érdekeltségébe tartozó Forrás Zrt.

Egyébként a 200 milliós beszerzés kisebb részét kitevő szoftverek ára beszállítókként nem érte el a közbeszerzési értékhatárt, így azok megvásárlását nem is közbeszerzési eljárásban intézték.

Három nagy tétel

Arra kértük a Kormányszóvivői Irodát, a lehető legpontosabban kibontva, részletezve, összegszerűen írják meg, hogy a 200 millió hogyan oszlik meg a hardver, szoftver, fejlesztés, üzemeltetés szerint: hány és milyen típusú szerverről, munkaállomásról, egyéb technikai eszközről, milyen szabad és zárt licencű szoftverről, milyen tartalompublikáló rendszerről van szó, mennyi ideig zajlott a fejlesztés, milyen cégek dolgoztak rajta, és így tovább.

Kérdésünkre a következő, részletesnek korántsem mondható választ kaptuk: "A rendszer működéséhez nélkülözhetetlenek a szerverek, háttértárolók, szoftverek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások. A rendszer zavartalan, gyors elérését a beszerzett 18 szerver és a hozzájuk kapcsolódó háttértároló-rendszer biztosítja. A rendszer teljes költsége mintegy 200 millió forint, ebből a szerverek és az adattároló egységek ára bruttó 80 millió forint."

Továbbá: "Ehhez a tervezés, a rendszerintegráció, a folyamatkialakítás, a szabályozás, az adatfeltöltés, az oktatás, és a kapcsolódó szolgáltatások ára adódik hozzá, amely bruttó 100 millió forint. A rendszer szállítója a 2007. májusi központosított közbeszerzési eljárás során kiválasztott Synergon, valamint a HP Magyarország volt."

Végül: "A szoftverekért, illetve a szoftverek örökös licencéért kevesebb mint bruttó 20 millió forintot fizettünk. A szoftvereket pedig a Synergon 4,1 millió forint értékben (MySQL), a Digital Natives 9,6 millió forint értékben (közvetítő-, archiváló- és beszédfelismerő szoftver) és a Szoftver ABC 5,5 millió forint értékben (Adobe-licencek) - biztosította a rendszer. A rendszert - biztonsági okokból és az ehhez kapcsolódó törvényi kötelezettségéből fakadóan - a kormányzati gerinchálózatot is üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. működteti."

A szóvivői iroda azt is elárulta, hogy a csak a szigorúan ellenőrzött regisztráció után használható sajto.kormanyszovivo.hu oldalon újságírók regisztrációját várják, "azaz annak a néhány ezer hazai és külföldi újságírónak a jelentkezésére" számítanak, "akik a magyarországi belpolitikával foglalkoznak". Az indulás utáni három napban "több mint 150 újságíró regisztrált a rendszerbe".

A honlap a kisebb (korábban már alaposan kivesézett) hibáktól eltekintve gyakorlatilag teljes funkcionalitásában működik, pár dologgal bővül csak a következő napokban, hetekben. Alapos végigkattintgatás után bátran kijelenthetjük, hogy a legnagyobb dobás a regisztrációhoz kötött részen található: a keresővel a feltöltött kormányszóvivői sajtótájékoztatók videóiban lehet keresni az elhangzott szavakra, a találatokra klikkelve a videófelvétel lejátszása attól a pillanattól kezdődik, ahol elhangzik a keresett szó. (A "mutyi" és "lopás" szavak sikertelensége után, a közkeletűbb "tender" szóval próbálkoztunk, és az eredmény láttán egy halk "ejha" hagyta el szánkat, mert erre a szóra igazán sok találat érkezett.) A kapott tájékoztatás szerint tehát ezt a figyelemreméltó szolgáltatást (azaz a közvetítő-, archiváló- és beszédfelismerő szoftvert) a Digital Natives biztosította 9,6 millió forint értékben.  • Hírek
  • Hírek