Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Egyelőre vége a vasutassztrájknak

2008.07.14. 16:31
A szakszervezet szerint sikeresen sztrájkoltak, mert a vasúton káosz alakult ki. Eredményt ugyan nem értek el a vasutasok: nem kapnak egy vasat se.

Sikeres volt a hétfői munkabeszüntetés, megbénult a forgalom, a vasúton káosz alakult ki, mondta Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten. Hozzátette: ugyanakkor még nem hozta meg az eredményt, mert nem sikerült megállapodni a szakszervezeti követelésekről.

Gaskó István emlékeztetett arra, hogy a VDSZSZ február elsején kezdett meghatározatlan idejű sztrájkba, a munkabeszüntetést többször megszakították. Hétfőn nulla órától négy megye kivételével 11 óráig tartott a munkabeszüntetés, majd 13 órától az egész országban felfüggesztették.

A VDSZSZ elnöke elmondta, hogy a munkáltató és a szakszervezet hétfő délelőtti egyeztetése a szakszervezeti követelésekről, a még elégséges szolgáltatásról nem vezetett eredményre. Ennek hatására a VDSZSZ elnöksége úgy döntött, hogy jelen pillanatban nincs tovább értelme fenntartani a sztrájkot, hiszen ez a tárgyalás sem hozta meg a remélt eredményt.

Gaskó István kitért arra, hogy négy megyében magas volt a sztrájk támogatottsága, ezért ott 13 óráig sztrájkoltak. A szakszervezeti vezető az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy "a sztrájkot eddig időben gördítettük, most már térben is".

A szakszervezet továbbra is kitart a leányvállalatoknál a 10 százalék kihelyezési pótlék mellett, amit akár 3 évre elosztva is el tudnák fogadni. Ragaszkodnak ahhoz is, hogy a MÁV Cargo privatizációs bevételéből valamennyi vasutas 250 ezer forintot kapjon, hiszen Kóka János volt közlekedési miniszter 2005-ben megígérte. A VDSZSZ elnöke szerint követeléseik reálisak.

A VDSZSZ elnöke szerint nem igaz, hogy kifulladóban van a sztrájkjuk, mert láthatóan "megfogták" hétfőn is a vasúti közlekedést. A jövőre vonatkozó kérdésre az InfoRádiónak azt mondta, hogy