Valér
4 °C
8 °C

Nőtt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben

2005.04.29. 23:45
Az összes megkérdezett 26 százaléka az MSZP-re, 30 százalékuk a Fideszre szavazna, ha most lennének a választások. A Tárki-Századvég által megkérdezettek 36 százaléka nem tudja, kire szavazna, vagy nem akar válaszolni. Az emberek 64 százaléka tippel a Fidesz győzelmére, míg egyharmaduk az MSZP győzelmét jósolja. A választók 18 százaléka sem Gyurcsányt, sem Orbánt nem tartja alkalmas miniszterelnöknek.

Az összes megkérdezett körében az MSZP 26, a Fidesz-MPSZ 30 százalékos támogatottsági szinten áll, derült ki a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki 2005. áprilisi felméréséből. A közvélemény-kutatók az ország hetven településén 1105 felnőttet kérdeztek meg. A márciusi adatokhoz képest tehát az MSZP támogatottsága két százalékponttal csökkent, míg a Fideszé ugyanennyivel nőtt. 2004 októbere, a Gyurcsány-kormány hivatalba lépése óta ez a legnagyobb különbség a két párt népszerűsége között.

A pártválasztók körében még nagyobb, 6 százalékos a különbség, míg a biztos szavazó pártválasztók kategóriájában 4 százalékpont a Fidesz előnye.

Esélytelenek a kispártok

2005 áprilisában a Tárki felmérése szerint a két nagy párton kívül egyetlen másik sem jutna be a parlamentbe. Márciusban és áprilisban is csökkent az SZDSZ támogatottsága a biztos szavazó pártot választók körében. Az SZDSZ áprilisban a teljes sokaságon belül 3 százalék, a pártválasztók körében 4, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 2 százalékon áll. A kisebbik kormánypárt támogatottsága az 1998-as választások óta nem volt ilyen alacsony ebben a választói kategóriában. Épp az SZDSZ legfontosabb bázisában, Budapesten a leglátványosabb a párt támogatottságának csökkenése: februárhoz képest felére esett támogatottsága a fővárosban.

Hasonló helyzetben van a másik kis parlamenti párt, az MDF, amelyik egyik támogatottsági kategóriában sem éri el az 5 százalékos küszöbértéket. Az összes megkérdezett 2 százaléka, a pártválasztók 3 százaléka és a biztos szavazók 4 százaléka szavazna Dávid Ibolya pártjára.

36 százalék bizonytalan vagy nem válaszol

2005 áprilisában a bizonytalan pártpreferenciájú válaszadók és a válaszmegtagadók aránya az összes megkérdezett körében együttesen 36 százalék. A választópolgárok több mint egynegyede bizonytalan a pártválasztását illetően. E csoport nagyon megosztott a választásokon való részvételi hajlandóság szerint: egyharmaduk jelenti ki, hogy bizonyosan részt kíván venni a választáson, míg 36 százalékuk most biztosan nem menne el szavazni.

A biztos részvételről nyilatkozók aránya előző hónaphoz képest 2 százalékponttal növekedett, most 52 százalékon áll.

A Fidesz győzelmére tippelnek

Márciusban 10 százalékponttal növekedett a Fidesz győzelmére tippelők aránya. Áprilisban azonban nem folytatódott a két párt győzelmi esélykülönbségének növekedése. Jelenleg a kérdésre válaszolók 64 százaléka tippel a Fidesz, 34 százalékuk a szocialisták győzelmére.

A Gyurcsány-kormányt megalakulása óta a most ítélik meg a legkedvezőtlenebbül. Az adatok arra utalnak, hogy áprilisban a választók több mint 60 százaléka a Gyurcsány-kabinet működését inkább negatívan értékeli. A kormány megítélése még a stabil MSZP-sek körében is romlik: márciusban és áprilisban is 3-3 ponttal kevesebben nyilatkoztak úgy, hogy elégedettek a kabinet teljesítményével.

A megkérdezettek az ellenzékkel sem elégedettek. Az ellenzék munkáját az előző hónaphoz képest kedvezőtlenebbül ítélik meg a Fidesz-szavazók, a bizonytalanok és válaszmegtagadók. Az ellenzék tevékenységét a válaszadók 65 százaléka negatívnak, 34 százaléka pozitívnak minősítette.

Orbán-Gyurcsány: 37-29

A két lehetséges miniszterelnök-jelölt közül Orbán Viktort a megkérdezettek 37 százaléka, míg Gyurcsány Ferencet 29 százalékuk tartja alkalmasnak a kormányfői pozíció betöltésére. A választók 18 százaléka egyiküket sem tartja alkalmasnak, további 6 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a két versengő jelölt egyaránt alkalmas az ország vezetésére. A szocialisták 82 százaléka Gyurcsányt, míg a Fidesz-szavazók 91 százaléka inkább Orbán Viktort tekinti a miniszterelnöki posztra alkalmasabb személynek.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft