Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megérkezett az irakiak első csoportja Taszárra

2003.01.30. 08:46
Megérkezett szerda délután Taszárra az ott kiképzendő arabok első csoportja - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese. A településen lakossági fórumot tartottak, melyen a polgármester és a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a bázison tartandó kiképzésről és az ezzel kapcsolatos biztonsági intézkedésekről tájékoztatta az érdeklődőket.
A kiképzendők első csoportja szerdán, a délutáni órákban különgéppel érkezett meg Taszárra, létszámukról biztonsági okokra hivatkozva nem adott tájékoztatást. Az MTI értesülése szerint az első csoportban mintegy ötvenen érkeztek a taszári bázisra. A kormány a Pentagonnal előzőleg azt közölte: csak úgy járul hozzá az irakiak taszári kiképzéséhez, ha az önkénteseket közvetlenül a bázisra viszik, és a felkészítés alatt nem hagyhatják el a tábort.

Kevesebben és rövidebb ideig

Az előzetesen bejelentetthez képest jóval kevesebben érkeznek Taszárra a kiképzendők, és a kiképzés ideje is rövidebb lesz a két ország kormánya közötti megállapodásban szereplő időpontnál. A kiképzésen általános katonai kifejezésekre, a kommunikációban használt szakmai nyelvre és közigazgatási ismeretekre tanítják meg a résztvevőket.

Az MTI szerint ezeket az ismereteket tantermi foglalkozásokon sajátítják el az önkéntesek, az önvédelmi lőfegyver használatának megtanítására egy napot fordítanak.

Lakossági fórum

Lakossági fórumot tartottak szerda este Taszáron az ottani bázison tartandó kiképzésről és az ezzel kapcsolatos biztonsági intézkedésekről. Metz Tibor megbízott polgármester kijelentette: Taszár lakosságában természetszerűleg van valamennyi félelem, de ez nem olyan mértékű, mint amilyet távolról róluk gondolnak.

A polgármester arra kérte Gyenesei Istvánt, a Somogy Megyei Közgyűlés, egyúttal a térségi védelmi bizottság elnökét, hogy támogassa azon kérésüket, amellyel az amerikaiak által az elmúlt években használt utak és a művelődési ház felújításához kérnek kormányzati támogatást.

Hamarosan újabb turnus jön

A fórumon a hozzászólók az esetleges károk rendezéséről, az amerikai hadsereget kiszolgáló Brown and Root magyar alkalmazottainak munkakörülményeiről, valamint a meghozott biztonsági intézkedésekről érdeklődtek. Gyenesei István utóbbi kérdésre válaszolva elmondta: két kerítéssel körülvett, zárt és szigorúan védett területen folyik majd a kiképzés, és hamarosan újabb turnus jövetele várható.

Beszámolt arról is, hogy a nap folyamán Kaposváron találkozott Kyle Scott-tal, az amerikai nagykövetség első titkárával, akivel részletesen egyeztették a kiképzés menetét, a résztvevők körét. A nagykövetség munkatársára hivatkozva közölte: a Taszárra érkező önkéntesek kettős ellenőrzés után egy amerikai és egy magyar vizsgálaton esnek át.