Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Gyanúsított lehet Torgyán Attila a kazettaügyben

2001.02.26. 11:03
Hamarosan gyanúsítottként hallgatják ki Torgyán Attila ügyvédet az úgynevezett kazettaügyben - értesült a Népszabadság. A lemondott agrárminiszter fiának szánt állítólagos kenőpénz ügyében egy gyanúsított már van: az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának nyomozói már kihallgatták Benczéné dr. Tóth Judit ügyvédet, az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának kisgazdapárti tagját, aki feltehetően célba jutatta a ,,három küldeményt".
Már csak az ügyészség döntésén múlik, mikor hallgatják ki gyanúsítottként Torgyán Attila ügyvédet az úgynevezett kazettaügyben - értesült a Népszabadság. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának nyomozói az eddig nyomozás során több olyan adatra bukkantak, amely felveti, hogy a lemondott agrárminiszter fia bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható. Kihallgatásához azonban a Fővárosi Ügyészség döntésére van szükség.

Az ügyvédnőt is gyanúsítják

Bánk Attila
"Benczéné a Torgyán család bizalmasa"
A Torgyán fiúval ellentétben már ki is hallgatták gyanúsítottként Benczéné dr. Tóth Judit ügyvédet, az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának kisgazdapárti tagját, aki állítólag a hárommillió forint kenőpénzt szállította a kisgazda elnök fiának. A nyomozás befolyással való üzérkedés alapos gyanúja miatt indult az ügyvédnő ellen. Bánk Attila a Népszavának megerősítette Benczénéről azt a korábbi feltételezést, hogy ő a Torgyán család bizalmasa, az ügyvédnő ugyanis a pártelnök kifejezett akaratára került be az ÁPV Rt. felügyelőbizotttságába.

A Népszava pénteken számolt be arról, hogy a rendőrség által felkért akusztikai szakértő hitelesnek, manipulációtól mentesnek találta azt a felvételt, amelyet a lap adott át a nyomozó hatóságnak február elején. Az ügyészségen és a rendőrségen ugyanakkor cáfolták, hogy megkapták volna a szakértő írásos jelentését és az ügyben hírzárlatot rendeltek el.

A Népszava február elején hozta nyilvánosságra azt a felvételt, amelyen hárommillió forint, Torgyán Attilának szánt kenőpénz célba juttatásának részleteit tisztázzák. Az ügy kirobbantója egy kisgazda vállalkozó, Deésy Géza volt, aki az Agropark Kht. számára pályázott támogatásért az Agrárinnovációs Kht.-nál, azonban tudatták vele, hogy a kedvező elbírálás érdekében ,,tejelnie" kell az agrárminiszter fiának. A vállalkozó által rögzített beszélgetésen az Agropark Kht. és az Agrárinnovációs Kht. két-két vezetőjén kívül részt vett Benczéné dr. Tóth Judit, a pénz célba juttatója.

Vizsgálják az FVM-cégeket

Az igazgatóság nemrég felmentett elnöke szerint visszaélések gyanúja merül fel az FVM százszázalékos tulajdonában lévő Concordia Rt.-nél - adta hírül a Világgazdaság hétfőn. A stratégiai fontosságú közraktározási társaságot az igazgatóság és a felügyelőbizottság teljes kiiktatásával Torgyán József és Szabadi Béla irányította Korompai Nicolette vezérigazgatón keresztül. Lengyel állítása szerint az első konfliktus után Torgyán közölte vele, hogy a Concordia ügyeivel ne foglalkozzon.

Szabadi Béla
Az igazgatóság elnökét akkor hívták vissza posztjáról, amikor tájékoztatást kért a konkurens Hungária Közraktározási Rt. 13 százalékos részvénypakettjének megvásárlásáról. A tranzakciót ugyanis a testület tudta nélkül bonyolították le, márpedig a Concordia 80 millió forint körüli összeget (110 százalékos árfolyamot) fizetett a reálisan csak 35 milliót érő részvényekért, amelyek nem biztosítanak különleges jogosítványokat a Hungáriában.

A Concordia egyike azoknak az - agrártárcához tartozó - cégeknek, amelyek gazdálkodását a miniszterelnök utasítására kivizsgálja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A KEHI az FVM-hez tartozó összes vállalkozásnál és kht.-nál vizsgálódik majd, így az Agrárinnovációs Kht. ügyei is terítékre kerülnek majd. A társaságoknál az ideiglenesen Boros Imre vezette agrártárca is vizsgálatot indított. A minisztérium átmeneti irányítójának tevékenysége egyébként kisebb zavart keltett a kisgazda frakcióban: felmerült, hogy nem számolhat be az FVM-nél szerzett első tapasztalatiról a képviselőcsoport csütörtöki közgyűlésén, mert ezt a Torgyánhoz közel álló frakciótagok meg akarják akadályozni.