Móric
14 °C
17 °C

Továbbra is divat egymás feljelentése a Telefontanún

2001.03.12. 08:00
A Telefontanú vonalára több mint háromezer hívás futott be, amelynek csak 20-25 százaléka utalt bűncselekményre. Előszeretettel telefonbetyárkodnak a diákok, de Bochkor Gábor és Boros Lajos a vonal leterheltsége miatt nem tudta egymást feljelenteni. Az ORFK Bűnmegelőzési Osztályára érkező legtöbb bejelentés kábítószerrel kapcsolatos, így nem ritka, hogy egy édesanya a saját gyermeke miatt emel kagylót. A rendőrség tehetetlen az olyan esetekkel szemben is, amikor egy épület felrobbantását jelzik a pontos elkövetővel, ezeket a bejelentéseket mindenképp ellenőrizniük kell. Egy névtelen telefonáló közérdekű adatok eltitkolása miatt az Országimázs Központot is feljelentette, de a BRFK bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.
,,Be vagyok lőve!" - hívta fel egy lány az iskolai szünetben a Telefontanút, miközben a háttérből gyerekzaj és nevetgélés hallatszott. Ilyen típusú hívás naponta négy-öt is érkezik - mondta el az Indexnek Gach Noémi, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa. A gyerekek élvezik, hogy felvághatnak iskolatársaik előtt, és az órák közti szünetekben könnyedén szórakozhatnak a rendőrséggel. Nem tudnak ellenük fellépni, hiába próbálják elmagyarázni, hogy mások elől foglalják le a vonalat.

A 06-80-555-111 számon elérhető Telefontanú január 15-e óta működik. Ezen a számon névtelenül lehet bűnügyekkel kapcsolatos bejelentéseket tenni. A telefonáló névtelen marad, még a számát sem ellenőrzik.

Napi száz hívás tetőbeázástól a Fekete Angyalig

Napi száz hívás érkezik
A Telefontanú működésének első napján kétszáz hívás érkezett, ma ez a szám napi száz körül mozog. Az idősebbek néha lelkisegélynek nézik a rendőrség Bűnmegelőzési Osztályának vonalát, de az is előfordul, hogy egy tetőbeázás miatt kérnek segítséget. A bűncselekményre utaló bejelentés csak 20-25 százalékot tesz ki. Ezek között akadnak autólopással, fegyveres rablással kapcsolatos információk, de legtöbbjük kábítószerrel függ össze. Nem ritka az sem, hogy egy édesanya azért telefonál, mert fia zsebében ,,furcsa" anyagot talált.

Több körözött személyt és ellopott autót találtak már meg a telefonos szolgálat segítségével. Folyamatosan érkeznek a bejelentések napi aktualitású ügyekkel kapcsolatban is, néhányan a Fekete Angyalnak tudják be rokonuk halálát.

A Telefontanú áldozatai

Vannak olyan bejelentések, amelyekre mindenképp lépnie kell a rendőrségnek. Gach Noémi nem árulta el, milyen tippet adott egy férfi (valószínűleg egy forgalmas épület felrobbantására vagy egy közismert személy meggyilkolására utalt), nehogy a jövőbeli telefonálók is könnyedén félre tudják vezetni a hatóságokat. Azt viszont elmondta, egy rosszindulatú bejelentés miatt a kerületi járőrök kimentek egy férfi lakására, és megvárták az egy órával későbbre jósolt eseményt, ami természetesen nem következett be. Szerencsére a Telefontanú ,,áldozata" megértette a rendőrség elővigyázatosságát, ugyanakkor elmondta, hogy az előző nap szintén egy névtelen bejelentés miatt igazoltatták a lakása előtt.

Egymás feljelentése is sláger, feltehetően egy kisebb településről érkezett az a hívás, amelyben valaki ismerőse után érdeklődött: ,,Tudom, hogy magukat hívta a szomszédom. Van mobil- és vezetékes telefonja is, mégis a fülkéből tárcsázott". Az aggódó telefonáló nagyon szerette volna tudni a részleteket.

Az Indexnek nyilatkozó pszichológus elmondta, emberileg tragikus, hogy bárkit névtelenül fel lehet jelenteni. A régi időket idézi, amikor mindenhol spiclikkel találta magát szemben az ember.

Országimázs Központ: feljelentés, vizsgálat, süllyesztő

A Telefontanú munkatársainak két napjuk van arra, hogy ellenőrizzék a bejelentés hitelességét, és továbbítsák az ügyet a megfelelő osztálynak. Így történt akkor is, amikor januárban valaki Majtényi László adatvédelmi biztos állásfoglalására hivatkozva közérdekű adatok eltitkolása miatt jelentette fel az Országimázs Központot. Az ügy a BRFK-ra került, ahol feljelentéskiegészítést rendeltek el. Nem sokkal később bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Bochkor és Boros egymást akarta feljelenteni

Felkélszültek Bochkorék hívására
A Telefontanú beindulása után Bochkor Gábor és Boros Lajos reggeli rádióműsoruk alatt akarták élőben egymást feljelenteni, de a vonal túlterheltsége miatt meghiúsult próbálkozásuk. Boros Lajos az Indexnek elmondta, Magyarország lakossága híres a feljelentőképességéről, a német megszállás alatt például hatalmas adatbázist lehetett felépíteni így a polgárokról. A Telefontanú alapvető funkciójával egyetért, de mindig is lesznek olyanok, akik csak egymást szeretnék bemártani.

A Bűnmegelőzési Osztály munkatársai még nem tettek le arról, hogy a Sláger Rádió két műsorvezetője lesz egyszer a telefonvonal végén. Az Index információi szerint már érkezett olyan álbejelentés, amely Bochkor Gábor rokonságával volt kapcsolatos.

A Telefontanú első hat hetében 3440 hívás futott be, amelyből 600 utalt bűncselekményre. Volt olyan is, amikor egy kétségbeesett női hang kért segítséget, mert meg akarták erőszakolni, de a vonal megszakadt. Gach Noémi hangsúlyozta, ilyen esetekben továbbra is a 107-et vagy 112-öt kell hívni.