Szilárda
-4 °C
3 °C

Gyurcsány-Dávid kéz a kézben?

2008.09.14. 15:13
Semmi meglepő nincs abban, hogy a miniszterelnök az MDF kezdeményezése mögé állt, és azt szeretné, ha a képviselők hétfőn szavaznának a feloszlatásról. A jelenlegi erőviszonyok ismeretében ugyanis a képviselők többsége nemmel fog szavazni, ami az MSZP és Gyurcsány Ferenc, valamint az MDF malmára hajtja a vizet – mondta Török Gábor.

Teljesen magától értetődő Gyurcsány Ferenc vasárnapi bejelentése, nincs semmi meglepő abban, hogy mielőbb szeretne szavaztatni a parlament feloszlatásáról, miután a héten kiderült, hogy a parlamenti többségnek ez nem érdeke – értékelte a miniszterelnök vasárnapi bejelentését követő helyzetet az Index kérdésére Török Gábor politikai elemző, a Vision Consulting vezetője.

A kormányfő nemcsak az MSZP frakcióját tudhatja maga mögött, hanem pénteken kiderült, hogy az SZDSZ képviselőcsoportja sem támogatja az országgyűlés feloszlatását. Ebben a politikai helyzetben egy mielőbbi szavazás egyértelműen a kormányfő malmára hajtja a vizet.

Ha ugyanis az MDF szerdán nyilvánosságra hozott indítványa – amelyet megelőzött a Fidesz hasonló tartalmú, ám még konkrétumok nélküli keddi javaslata – eljut a szavazásig, és elbukik, akkor az lesz a dolog tálalása, hogy Gyurcsány mögött, ha máshol nem is, a parlamentben megvan a többség. Hasonló lehet a helyzet, mint 2006 októberében volt, amikor a kormányfő bizalmi szavazást kért maga ellen, és azt megnyerte – idézte fel a szakértő.

A hétfői szavazással azért is nyerhet Gyurcsány, mert ezzel gyengül az SZDSZ alkupozíciója a két párt közötti későbbi tárgyalásokon. Török Gábor szerint a mostani voksoláson egymás mellé sodródik a két párt, ami megkönnyíti azt, hogy ha koalíciót nem is kötnek – erre a szakértő nem lát komoly esélyt –, de a liberálisok által elvárt szakpolitikai lépésekért cserében olyan általános vagy eseti megállapodásokat kössenek, amellyel a kisebbségi kormány akár 2010-ig is hatalomban maradhat.

A politológus szerint nem is kell teljesen komolyan venni Horn Gábor múlt heti kijelentését, miszerint az SZDSZ-t nem aggasztják az esetleges előrehozott választások, mert legfeljebb "előbb jön a Fidesz". Ezek a tárgyalás eszközei, de péntek óta egyértelműen látható, hogy a liberálisoknak sincs ínyükre az előrehozott választás, mondta.

Ha valódi együttműködés nincs is Dávid Ibolya és Gyurcsány Ferenc között, ez a feloszlatási történet olyan, mintha ketten közösen írták volna a forgatókönyvét. A szocialisták mellett ugyanis a hétfői szavazás nagy nyertese az MDF lehet, az indítványukkal ugyanis színvallásra kényszerítették az SZDSZ-t, és mondhatják, hogy a liberálisok nem valódi ellenzékiek, bezzeg ők.

A Fidesznek ugyanakkor túl korai még ez a szavazás – ők ezért nem is tettek konkrét javaslatot –, hiszen arra játszottak, hogy az SZDSZ idővel eléggé eltávolodjon a szocialistáktól. Török Gábor szerint ugyan az SZDSZ nem távolodott volna el annyira, hogy igennel szavazzon, de a Fidesz hihette ennek az ellenkezőjét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!