Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Munkáspárti emlékezés Kádár Jánosra

2001.07.07. 17:01
Kádár János életműve a szocialista Magyarország volt, ami tudást, munkát és biztonságot adott a népnek, ma viszont a tőkés Magyarország munkanélküliséget, kiszolgáltatottságot, kilátástalanságot nyújt sok ember számára - mondta Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a szombaton Budapesten, Kádár János halálának 12. évfordulóján, a Fiumei úti temetőben rendezett megemlékezésen.
Akkor jó volt magyarnak lenni a világban. Becsültek bennünket. Kádár alatt jutott soha nem látott magaslatra a magyar ipar - tette hozzá a politikus a mintegy 15 ezer főnyi hallgatóság előtt.

Hangot adott azon véleményének is, hogy az Orbán-kormány "a goebbelsi propagandaminisztérium legszebb hagyományait" éleszti újjá, amit most imázsközpontnak hívnak.

A Munkáspárt elnöke kifejtette: a kormány Európáról beszél, miközben folyik az ország belső gyarmatosítása. A Fidesz-városok elveszik a pénzt a nem Fidesz-városoktól. A nyugat-magyarországi városokba ömlik a támogatás, a keleti rész meg Balkánná válik. - Szidják a Kádár-rendszert, hogy úgymond diktatúra volt. Azt mondják, ma nincs diktatúra. Ma van csak diktatúra, a legkegyetlenebb diktatúra, ami csak létezik, a pénz diktatúrája - hangsúlyozta a politikus.

Thürmer Gyula szerint a mai kormány félelemben és lelki terror alatt tartja a társadalmat.

- Orbán Viktor azt hiszi, ő Szent István, ő akarja megtéríteni a hitetlen magyarokat - emelte ki a szónok. A pártelnök úgy látja, hogy tíz éve minden magyar kormány a kapitalizmust szolgálja, minden kormány a gazdagoknak ad és a szegényektől vesz el, minden parlamenti párt a nagytőkéseknek, a bankároknak, a multiknak és kiszolgálóiknak ad jobb életet.

Az ünnepség végén Kádár János sírjánál koszorút helyeztek el a Munkáspárt, a Baloldali Front és több szervezet képviselői, majd a résztvevők jó része átvonult a Köztársaság térre.

- Mutassuk meg az igazságot mindenki számára érthető módon, hogy a kívánt változás csak akkor lesz, ha a nép képviselői, a Munkáspárt ott lesz a Parlamentben! - mondta Urbán Sándor, a Munkáspárt országos elnökségének tagja a téren tartott nagygyűlésen. Egyúttal közölte: a Munkáspárt nem táplál illúziókat a nagy baloldali összefogásról az MSZP-vel.

Mint mondta, most már nemcsak a párt tagjai, hanem a magyar társadalom teljes palettája látja, hogy az MSZP nem a kisemmizett, megalázott munkások, parasztok, a rendszerváltás veszteseinek pártja, hanem ugyanolyan kiszolgálója a külföldi multiknak, a kapitalizmusnak, mint bármely más, jelenlegi parlamenti párt.

- Hogy ne törölhessék ki a magyar fiatalság emlékezetéből Kádár Jánost, hogy emberi, politikusi, államfői nagysága méltó módon elismerést nyerjen, követeljük a magyar kormánytól, a főváros önkormányzatától, hogy állítsák fel szobrát Budapesten! - hangoztatta a Munkáspárt szónoka.