Hazatért családjához az utolsó magyar hadifogoly

2000.09.18. 01:48
Megtalálták az utolsó magyar hadifogoly, az eddig Tamás Andrásnak hitt Toma András családját. A tv2 Napló című műsorában bemutatott riport szerint az oroszországi Kotyelnicsből egy hónapja hazatért férfi szombaton a Szabolcs megyei Sulyánbokoron fél évszázad után találkozott ismét húgával és öccsével. Az utolsó magyar hadifogoly a családja felkutatásában részt vevő orvosok, katonai szakemberek és hozzátartozói szerint is megtalálta rokonait, erre teljes bizonyságot azonban csak a DNS-vizsgálat szolgáltat csak. Veér András professzor ennek eredményét két héten belül hozza nyilvánosságra.
Annak ellenére, hogy pénteki sajtótájékoztatóján Veér András, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója kijelentette, hogy csak két hét múlva tárja fel a nyilvánosság előtt a Tamás Andrásnak hitt utolsó magyar hadifogoly múltját, vasárnap este lehullott a lepel a férfi múltjáról. A tv2 Napló című műsora bemutatta, hogy megtalálták az Oroszországból egy hónapja hazatért férfi családját, mégpedig a Szabolcs megyei tanyavilágban található Sulyánbokoron.

tamasandrasarc
Veér András és kutatócsoportja szinte biztos abban, hogy az Oroszországból egy hónapja hazatért volt magyar hadifogoly neve nem Tamás András, hanem Toma András. Miután egyre szűkítették a férfi lehetséges rokonainak körét, a hétvégére már csak egy család jöhetett szóba. A Tamás Andrásnak hitt férfivel ezért szombaton a Szabolcs megyei Sulyánbokorra utaztak, ahol Tomáék laknak. A férfit felismerte két testvére, a volt hadifogoly pedig 21 konkrét kérdésre tudott választ adni, ami azt igazolja, hogy nagy helyismerete van a Nyíregyháza melletti községben.

Megtalált rokonai, húga és öccse, Toma Anna és János azt mondták, hogy a férfi nagyon hasonlít édesapjukra. Érdekes, a sulyánbokori család nem volt a között a több tucat jelentkező között, akik régen halottnak vélt családtagjukat vélték felfedezni az utolsó magyar hadifogolyban. A találkozás után az iskolába vezetett az út, ahol a volt osztálytársaival idézték fel az emlékeket. Ismét elhangzott Benkő Sándor, az egykori tanító neve, és kiderült az is, hogy Toma András nagyon jó tanuló volt.

A család birtokában lévő dokumentumok szerint Toma András megbolondult a fronton, és erről a hatóságok értesítették is egykoron a hozzátartozókat. A találkozó végén adategyeztetést tartott a rokonokkal a HM-ben alakult katonai bizottság vezetője, Veér András, valamint a felkutatásban ugyancsak részt vevő Vujity Tvrtko tévériporter is. Ennek során meggyőződtek, hogy minden adat, helység- és személynév egyezik, kizáró tény nem jutott tudomásukra.

Teljes biztonsággal persze csak genetikai vizsgálatok után jelenthető ki, hogy Toma Andrásról van szó, és hogy az utolsó magyar hadifogoly végleg hazatalált. Ezt a jövő héten elvégzik, eredményét pedig két héten belül közzé teszi Veér András. Amennyiben beigazolódik Toma András származása a főorvos ismét Oroszországba utazik, hogy olyan intézeteket keressen fel, ahol még kezelhetnek egykori magyar hadifoglyokat.

Az utolsó magyar hadifogoly egyébként nagyon jó hangulatban volt a találkozó során. Sokat beszélt, és először amióta Magyarországra érkezett, rá is gyújtott egy cigarettára.  • Tippek
  • Hírek