Engedély nélkül operáltak ki szerveket a külföldi orvosok

2006.06.19. 15:44
Magyarországon a szabályok megszegésével vettek ki külföldi orvosok átültetésre alkalmas szerveket, s azokat külföldön használták fel – derítette ki az Egészségügyi Minisztérium által indított vizsgálat. Molnár Lajos miniszter menesztette a Hungarotransplant Kht vezetőjét, miniszteri biztost nevezett ki, s a tárca feljelentést is tett az Országos Rendőr-főkapitányságnál.

A Hungarotransplant Kht. koordinálásával külföldi orvoscsoportok több magyarországi kórházban szerveket vettek ki klinikai halottakból, s a szerveket külföldön használták fel – derült ki az Országos Tisztifőorvos által végzett vizsgálatból, amelyet az Egészségügyi Minisztérium egy bejelentés alapján még május 18-án rendelt el. Ezekre a beavatkozásokra akkor került sor, amikor a szervekre magyar betegnek nem volt szüksége.

Bár a szerveket tapasztalt orvosok szakmailag helyesen távolították el, nem tartották be a szigorú előírásokat. Több esetben olyan külföldi orvos végezte a beavatkozást, akinek erre Magyarországon nem volt engedélye – mondta Molnár Lajos.

Az egészségügyi miniszter ezért a vizsgálat lezárásáig felmentette tisztségéből Borsi Józsefet, a Hungarotransplant Kht. igazgatóját. Sótonyi Pétert, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökét miniszteri biztossá nevezte ki. Az ő feladata lesz a vizsgálat lezárása, s javaslatot kell tennie a szervkivétel és szervátültetés rendszerének javítására is.

Az eljárási szabálytalanságok miatt a tárca feljelentést is tett az Országos Rendőr-főkapitányságon. Molnár Lajos ezzel kapcsolatban azt mondta: felmerült a pénzkezelési szabálytalanságok gyanúja is, de a feljelentést elsősorban az adminisztratív szabályok vélhető megsértése miatt tették.

A hazai szabályok szerint abban az esetben, ha egy agyhalottból van alkalmas beültethető szerv, azt elsősorban az arra váró magyar betegnek kell adni. Ha nincs olyan hazai beteg, aki a szervet képes befogadni, azt külföldi igénylők is megkaphatják.

Miután azonban Magyarország nem tagja a nemzetközi szervcserét koordináló szervezetnek, minden külföldi szállításhoz egyedi engedélyre van szükség. Molnár Lajos is amellett foglalt állást, hogy olyan nemzetközi megállapodásra van szükség, amely megszünteti a bonyolult és időigényes egyedi elbírálást. Természetesen mindig a beteg érdeke az első, de a szabályokat be kell tartani – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter.  • Hírek
  • Személyi kölcsön