Tüntetések, tévéfoglalások percről percre

2006.09.19. 09:26
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ha a Jobbik tagjai verték szét a rendőrök pajzsát a köztelevízió ostrománál, akkor Tarlós István elhatárolódik az őt támogató szervezettől. A Fidesz és a KDNP támogatásával induló független főpolgármester-jelölt erről maga beszélt a Magyar Televízióban kedden.

    Szerinte "a társadalom minden szegmenséből találhattunk ott tegnap embereket". "Joguk van tüntetni, de nincs joguk szétverni egy televíziót". "Akik nem engedik tüntetni az embereket, azok sértik a demokrácia alapelveit, akik szétverik a televíziót, azok is sértik a demokrácia alapelveit" - hangoztatta az éjszakai ostromra utalva a jelölt.

  • Csatatér, ledermedt MTV-sek a tévé székházában. A rendőrök és a tűzoltók az épületben is dolgoznak, a téren is folyik a bűnügyi helyszínelés. A büfét szétverték, ami mozdítható volt, azt elvitték. A Kossuth téren körülbelül százan demonstrálnak.

    A rombolás képei
    A rombolás képei
  • Egy csapatnyi rendőr előre tervezett továbbképzésre indult hétfőn Budapestre a borsodi megyeszékhelyről, de helyette ők is bekapcsolódtak a rendfenntartásba - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Az egység létszámára vonatkozóan nem tudott pontos adatot. A szóvivő elmondta: a fővárosban maradnak, amíg szükség van a munkájukra.

  • A BRFK-n most állítottak fel egy külön nyomozócsoportot, hogy a kedd éjszakai rendbontókat felkutassák. Eddig nyolc embert vettek őrizetbe. Valószínüleg még több órán keresztül helyszínelnek még a Szabadság téren.

  • Az Európai Unió soros elnöke szerint a magyarországi tüntetés belügy, és az unió nem tesz lépéseket, "legalább is ma nem". Matti Vanhanen finn miniszterelnök, akinek az országa az unió soros elnökségét adja, kedden nyilatkozott erről, és az aggodalmát hangoztatta. Hozzátette, hogy az ilyen válságokat "mindig a parlamentáris módon kell megoldani". Mi, (az EU) nem teszünk semmit, legalább is nem ma" - mondta Vanhanen a finn MT3 tévécsatornának. "Ez egy uniós tagállam belső demokráciájának ügye". "Remélem, a dolgok megnyugszanak, és az ügyet a magyar parlamentben fogják megvitatni, amely megoldást talál" - jelentette ki. (MTI)

  • Gyurcsány: A köztársaság történetének legsötétebb éjszakája

    A köztársaság nemzeti intézményét érte támadás - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a nemzetbiztonsági kabinet kedd reggeli ülését követően, a Magyar Televízió épületénél történteket értékelve. A miniszterelnök a harmadik Magyar Köztársaság történetének "leghosszabb és legsötétebb" éjszakájaként minősítette a Magyar Televíziónál történteket. Úgy értékelte, elmosódott az a választóvonal, amely a demokratikus véleménynyilvánítás és a súlyos rendbontás között húzódik.

    Sok tekintetben a magyar rendőrség sincs felkészülve arra, amire az elmúlt 15 évben nem volt példa, hogy egy békés demonstráció durva erőszakba torkolljon - mondta. A köztársaság intézményeinek most az a feladatuk, hogy erősítsék meg és adják vissza az emberek hitét abban, hogy a nyugalom helyreállítható, megteremthető - mondta.

  • Sólyom László köztársasági elnök kedden hivatalába kérette Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert és az illetékes rendőrségi vezetőket, hogy a Nemzetbiztonsági Kabinet ülését követően részletes tájékoztatást adjanak a történtekről.


  • Politikai nyilatkozattervezet a szabadságról és a rendről

    Erőszakmentes véleménynyilvánításra szólítja fel az embereket az a politikai nyilatkozattervezet, amelyről a kormánypártok javaslatára kezdődött egyeztetés a frakciók között kedden. Öt parlamenti párt politikai nyilatkozata a szabadságról és a rendről, ezt a címet viseli az MTI birtokába jutott szövegtervezet, amelyet kedden reggel az MSZP és az SZDSZ terjesztett a házbizottság elé. A dokumentum leszögezi, hogy Magyarországnak nyugalomra és rendre van szüksége, ezért a Magyar Köztársaság Országgyűlésében a választók akaratából helyet foglaló pártok együttesen fejezik ki közös meggyőződésünket, hogy a demokráciát és a szabadságot csak a rendért viselt közös felelősség óvhatja meg.

  • A tegnap esti randalírozásban részt vevő tüntetők "kemény magja" mintegy 2-300 emberből állt, akik között vegyesen voltak újpesti és fradista futballszurkolók is - mondta el a Napi Online-nak egy tüntető. Bővebben>>>

  • A budapesti békétlenség "kockára teszi az ország stabilitását és jövőjét" - mondta Brüsszelben Kovács László magyar uniós biztos. Az adóügyekkel foglalkozó európai bizottsági tag azt hangsúlyozta, hogy az összes parlamenti pártnak együtt kell működnie, hogy felülkerekedjenek a nehézségeken. "Az biztos, hogy gépkocsik felgyújtása, középületek felgyújtása, mint a magyar televízió, nem megoldás" - mondta tudósítóknak Kovács László.

  • Harminc tüntetőre számítottak, nem háromezerre

    Az MTV székházából érkezett riasztásban még csak mintegy harminc tüntetőről érkezett jelentés, ezért vonult ki később elégtelennek bizonyult létszámban a rendőrség az épület védelmére. Gergényi Péter szerint a vízágyus járművet Molotov-koktélokkal dobálták meg, rendőrei életüket mentve keveredtek a tüntetők közé.

  • Közösen ülésezik a Parlamentben a Rendészeti és a Nemzetbiztonsági Bizottság. Az ülés zárt lesz, Szilvásy György kancelláriaminiszter közölte, hogy minősített adatokról, tehát államtitoknak minősülő információkról is szó lesz az ülésen.

  • A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) elismerését fejezi ki mindazon rendőr és tűzoltó kollégáknak, akik vállalt esküjüknek megfelelően életük és testi épségük kockáztatásával igyekeztek tegnap este a társadalmi békét megőrizni. Reméljük, hogy az esztelen rombolási vágy és vandalizmus a magyar társadalom életében többé nem jelenik meg! Reméljük, hogy a politikai problémákat a jövőben a Parlamentben és nem az utcán fogják megoldani, áll a BRDSZ közleményében. Ezekben a percekben a szervezet főtitkára, a szakszervezet vezetőivel együtt a kórházba került rendőröket látogatják meg.

  • Orbán a megszólaláson gondolkodik

    Információink szerint a Fideszben felmerült, hogy a vandalizmus esetleges megismétlődése miatt lemondanák a szombatra meghirdetett nagygyűlést. A nyáron meghirdetett demonstráció veszélyeiről már az MTV ostroma előtt, a párt frakció ülésén beszéltek a képviselők.

  • Egyre több ember van a Kossuth téren. A Parlamenthez több busznyi rohamrendőr érkezett.

  • A Magyar Televízió büntető feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen az épületben múlt éjszaka keletkezett súlyos károk miatt - tájékoztatta az intézmény szóvivője kedd délelőtt az MTI-t. "Az MTV vezetése kijelenti: az intézmény sem erkölcsileg sem intellektuálisan nem szolgált rá arra az értelmetlen és brutális támadásra, amely közszolgálati feladatainak teljesítése közben érte. Visszautasítunk minden nemtelen támadást" - írja közleményében Holub Katalin.

  • Már a múlt héten beígérték a gyújtogatást

    A Demokrácia harcosai nevű ismeretlen szervezet fenyegetése Budapest lángra borításáról a múlt héten még nem tűnt túl komolynak. A tévészékház ostroma után azonban elgondolkodtató újra hallgatni a felvételt, amin azt követelik, a kormány 2006. szeptember 20-ig mondjon le, mert "nem tűrjük tovább a hazudozást".

    A Demokrácia harcosainak utólag borzongató fenyegetése (mp3) >>

  • Az MSZP parlamenti frakciója elítéli azokat, akik hétfőn törvénytelen eszközökkel a közrend és a közbiztonság ellen támadtak, ismertette a szocialista képviselőcsoport álláspontját Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott, elvárják a Fidesztől és a KDNP-től, hogy azonnal határolódjanak el azoktól a szimpatizánsaiktól, akik a randalírozásokban részt vettek. A politikus hozzátette, a felelősség azoké is, akik huzamosabb ideje "az utcára vitték a vitákat".

  • Gyurcsány Ferenc kész lemondani a miniszterelnökségről - állítja a Bloomberg. A nemzetközi hírügynökség azt nem tette közzé, hogy hogy a miniszterelnök ezt mikor és kinek nyilatkozta.

  • Kizárólag Gyurcsány Ferenc a felelős a tegnapi események miatt - jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a pártelnökség ülése közben tartott rövid sajtótájékoztatóján. Szijjártó szerint a történtek kizárólag az MSZP érdekeit szolgálják. A Fidesz-elnökség véleményét tolmácsolva Szijjártó azt mondta, meg kell vizsgálni, hogy a titkosszolgálatok közreműködtek-e az utcai harcok kirobbanásában, és azt is, hogy miért nyújtotta be Petrétei József rendészeti és igazságügyi miniszter a lemondását. A Fidesz szóvivője azt is bejelentette, hogy pártja nevében meg kérik a demonstrálókat, hogy törvényesen viselkedjenek, és ne üljenek fel a provokációknak.

  • Az Index információi szerint az MSZP vidéki szervezetei számos városban lemondták a helyhatósági választások előtti utolsó hétvégére tervezett kitelepülős programjaikat. A kisebb szabadtéri rendezvények mellett elmarad az budapesti Almássy téri Szabadidőközpontba tervezett Che Guevara Fesztivál is, amely lényegében párhuzamos programja lett volna a Fidesz hétvégi nagy rendezvényének. A A fesztivált a Fiatal Baloldal szervezte, és vidékről is buszokkal hozták volna fel a szocialista szimpatizáns fiatalokat, akik többek között Ganxsta Zolee és a Kartell fellépését nézhették volna meg.

  • A Reutersnek a kormányszóvivő cáfolta, hogy a miniszterelnök kész lemondani. Korábban a Bloomberg közölte forrás nélkül az információt.

  • Az erő alkalmazásától való tartózkodásra szólította fel a magyar ellenzéket az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke, aki szerint a jelenlegi konfliktusból ki kell vonni 1956 értékelését. A helyzet meglehetősen aggasztó, mert a politikai nézeteltérések újra nyílt, erőszakos szembenállás formáját öltik, mondta Konsztantyin Koszacsov kedden az Interfax hírügynökségnek. Koszacsov úgy vélte, hogy a magyar kormánynak kezdeményezéseket kellene tennie az ellenzék irányában.

    "A kormánykoalíciónak most erőfeszítéseket kell tennie, hogy orvosolja a statisztikai adatok elferdítésével kapcsolatos panaszokat, ami befolyásolhatta a (parlamenti) választások kimenetelét" - vélte a tekintélyes dumaképviselő. Az ellenzéknek azonban tartózkodnia kell bármiféle erőszakos akciótól, mint amilyen a tévészékház és más épületek elfoglalása, hangsúlyozta.

  • Koporsót helyeztek el kedden délelőtt a Kossuth téren a Rákóczi-szobor előtt az Inconnu Művészeti csoport nevében. A fekete drapériával letakart faállványon elhelyezett koporsó felirata: "Temetjük a Gyurcsány-kormányt! Nektek nincs feltámadás!" A koporsót Molnár Tamás, az Inconnu egykori ellenzéki művészeti csoport tagja, jelenleg a Jobbik alelnöke vezetésével helyezték el demonstrációs szándékkal.

  • Rendteremtésre vagy lemondásra szólította fel a kormányt keddi közleményében a Magyar Kommunista Munkáspárt. "Fel kell kutatni azt is, miért volt képtelen a rendőrség érvényt szerezni a törvényeknek. Kezdeni azonban a Parlamentben és a Köztársaság téren kell, a felelősség ugyanis a Gyurcsány-kormányé és az MSZP-é" - állt az elnökség nyilatkozatában. A testület úgy ítélte meg, "Magyarország mély alkotmányos és politikai válságban van", mivel "a kormány intézkedései milliókat döntenek nyomorba, miközben az embereknek semmilyen érdemi beleszólásuk sincs az ország ügyeibe. Az emberek ezt a politikát utasították vissza az elmúlt napok tüntetésein."

    "A Gyurcsány-beszéd elleni megmozdulások nem jelentenek forradalmat. Azt jelentik, hogy az emberek nem engednek magukból bohócot csinálni" - hangsúlyozta a parlamenten kívüli politikai erő állásfoglalása, amely kitért arra is, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége elítéli a hétfő éjszakai erőszakos cselekményeket, az MTV elleni támadást, a szovjet hősi emlékmű megrongálását.

  • A jobboldali körökben ismert Takács András, aki az egyik moderátora volt a hétfő esti és éjszakai eseményeknek, a közben 200 főre nőtt tömeg előtt bejelentette, hogy elkezdték megszervezni a rendet, szeretnének példát adni az ország más helyein tüntetőknek, hogyan lehet szervezetten, rendezett formában, békésen, de erőt demonstráló tüntetéseket szervezni.

  • A helyzet fokozódik, most nem lennénk a tüntetők helyében: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnökségi ülésen értékelte a kialakult helyzetet, és úgy találta, hogy az ország előtt álló feladatok megkövetelik a békés munkavégzést. Az elnökség elutasítja az utcai erőszakot, és leszögezi, hogy kizárólag a tárgyalások, megegyezések hozhatnak valódi megoldásokat.

    Egyes értesülések szerint rövidesen közleményt ad ki a helyzetről az Éticsiga Terméktanács.

  • Rogán: Hagyják a belvárosiakat békén!

    Tájékoztatást és összefogást sürget a Belváros fideszes polgármester-jelöltje. Szerinte a hazugságokat és az erõszakot is el kell ítélni.

  • Békésen, nyugalomban tüntet 200-300 ember a Kossuth téren. Nem skandálnak semmit, egy Laci bácsi nevű szónok épp arról beszél, hogy csipekkel figyelik meg az embereket.

  • A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint az MTV székháza elé vezényelt rendőröket cserbenhagyták vezetőik - áll a bizotttság közleményében. "A rendőrségnek joga és kötelessége a közrend, a közbiztonság és a testi épség védelme. Tegnap éjjel a rendőrség vezetése nem tette meg a szükséges intézkedéseket a Szabadság téren történt erőszakos cselekmények megfékezésére és cserbenhagyta a helyszínen kötelességüket és a kiadott parancsokat fegyelmezetten teljesítő rendőröket. A Magyar Helsinki Bizottság elkerülhetetlennek tartja a rendőri szervezeten belüli személyi konzekvenciák levonását." - zárul a közlemény.
    A hétfő esti rendőri akcióról bővebben itt olvashat>>>