új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ébresztő!, Ébresztő! és Ria, ria Hungariát kiabált a Miskolcon felvonuló három-négyszáz fős tömeg este. Dudáltak, tapsoltak, zászlót lengettek. Öt-hat 16-18 éves szervező terelte, 6-8 rendőr kisérte a tüntetőket, kedélyes hangulatban.

    A miskolci filmszemlén tartózkodó indexest egy szőrmekereskedő helyezte képbe: a tüntetők "a Városháza előtt mennek el, ami a komcsiké, a Szadesz székháza előtt mennek tovább, és onnan a Főutcán át a Maszop székházhoz, és onnan vissza Petőfihez. Minden este ugyanez a felvonulás útvonala. Kezdetben 1500-an voltak". - Hogy most miért vannak ilyen kevesen? - "Egyrész sokan dolgoznak, másrészt ez egy kommunista fellegvár, innen jött Grósz Károly is. De ez most segít az ellenzéknek" - mondta a szőrmekereskedő.

  • A Parlament előtt tüntetésre nemrégiben száz kiló kenyér, harminc kiló hagyma, több zsák krumpli és más alapanyagok érkeztek Alsónémediből - jelentette tudósítónk. Riporterünknek az egyik szervező azt mondta: olyan jó az ellátás, hogy lassan nem tudnak mit csinálni a sok kajával.

  • Csurka is alakítana egy bizottságot

    A MIÉP elnöke szerint meg kell változtatni a rendszert, általános sztrájkot hirdetett és megalakítaná a Magyar Október Bizottságot.

  • A Fidesz beperelné Gyurcsányt

    "Amit Gyurcsány Ferenc és a Gyurcsány-kormány tett az elmúlt években, az valószínű gazdasági bűncselekmény" - jelentette ki a Fidesz alelnöke pénteken Egerben. A kormányfő magatartása kimerítheti a hűtlen kezelés, a közérdekű adatok eltitkolása, a csalás és a választás rendje elleni bűncselekmény tényállását - közölte Varga Mihály.

    A Fidesz ebben a helyzetben megvizsgálja büntető eljárás kezdeményezésének lehetőségét Gyurcsány Ferenc ellen - tette hozzá a politikus. Varga Mihály szerint egy kisvállalkozó sem takarózhat az APEH vagy a VPOP előtt azzal, hogy az elmúlt két évben hazudott és meghamisította a gazdasági adatokat. (MTI)

  • A Moody's is vizsgálódik

    A Moody's Investors Service szerint kétséges, hogy ha a jelenlegi kormányfőt eltávolítják, utódja képes lesz-e továbbvinni a megkezdett költségvetési reformokat.

  • A parlamenti pártoknak nincs közük a fővárosi vandalizmushoz, jelentette ki a titkosszolgálatokért is felelős kancelláriaminiszter pénteken a Klubrádió Kontra című műsorában. Szilvásy György elmondta, nincs minden részletében feltárva, milyen erők állhatnak a rendbontások mögött, amit pedig tudnak, arról nem szívesen beszélne.

    Arra a felvetésére, miszerint egyesek szerint több mint gyanús, ami az MTV székházánál történt, annyira bénult volt a rendőrség, esetleg direkt úgy irányította valaki, hogy botrány legyen, Szilvásy György közölte: a feltételezés önmagában rágalom, "felháborító vádaskodás, tulajdonképpen hazugság, aminek semmilyen alapja sincsen". A "probléma abból származott", hogy előre nem lehetett sejteni, erőszakos cselekmények lesznek.

    Szilvásy György közlése szerint a Fidesz szombatra tervezett, időközben lemondott nagygyűlését nem az veszélyeztette volna, hogy valaki ott robbantani akar, sokkal inkább az, hogy "valakik ráépülnek, kihasználják a tömeget".

  • A Kossuth téren a kezdeti káosz után, a felszólalókat már szűrik. Hogy mi alapján, és hogy kit engednek a színpadra, arra egy rendező válaszolt munkatársainknak. A gondot az jelentette, hogy a vasárnapi tüntetések óta számos színvonaltalan és "szalonképtelen" beszédet is hallani lehetett, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a felszólalni kívánók beszédüket előbb írásban az erre kijelölt embereknek megmutatják. Ha írás nincs akkor elég csak szóban közölni, miről szól majd a szónoklat. Szűrőszó például a zsidó. Sőt, nemrég a színpadon egy férfi "zsidózni" kezdtett, de a moderátor a szónoklat után arra kért mindenkit, hogy egyetlen nemzetet se "vegyen a szájára".

  • Már mintegy öt-hatezer ember lehet a Kossuth téri kormányellenes tüntetésen. A gyülekező tömeg már a villamossíneken áll, így a villamos nem járnak.

  • A Gallup budapesti vizsgálata szerint Demszky Gábor támogatottsága a biztos szavazók körében 48 százalékos, Tarlós Istváné 45 százalékos. A legfrisseb kutatás szerint a Fidesz nyerheti a budapesti pártlistás voksolást.

  • A Kossuth téren üdvrivalgásban tört ki a néhány ezres tömeg, amikor a szpíker fennhangon üdvözölte az egészségügyi dolgozókat, aztán többek között a szolnokiakat is. Mint tudjuk, az egészségügy nem üzlet, aminek a legvehemensebb hangoztatója Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének vezetője is feltűnt a tüntetők között, és magával hozott egy hatalmas lufit is, amely a tömeg fölött népszerűsíti szervezetét, az EDDSZ-t.

  • Angela Merkel német kancellár ismeri az öszödi beszéd teljes szövegét, a kancellár egyetértett azzal a felvetésemmel, hogy ez a problémákkal való egyfajta bátor szembenézés volt, amit Magyarországnak már régóta meg kellett volna tennie, s ez nem csak magyar jelenség – tájékoztatta Gyurcsány Ferenc a magyar újságírókat berlini találkozójáról. Gyurcsány Ferenc a Bertelsmann Alapítvány Európa Fórumára érkezett Berlinbe. Merkellel főként Európai Uniós ügyekről és a magyar konvergenciaprogramról tárgyalt.

    Gyurcsány állítása szerint nem esett szó köztük arról, hogy az Európai Néppárt a Merkel által vezetett Kereszténydemokrata Unió (CDU) kezdeményezésére szólította volna fel Gyurcsányt a lemondásra. Az MTI értesülése szerint erről sem Merkelnek, sem hivatalának nem volt tudomása. (MTI)

  • Tudósítónk jelentése szerint komoly dilemmába került az a hagyományőrző egyesület, amelynek lovas tagjai közül az egyiknek szöget ütött a fejébe, hogy egyenruhában és lóháton talán nem volna megfelelő a Kossuth téren parádézni, mert még a végén tömegoszlató rendőröknek nézik őket. Nem kis hezitálás után civil ruhában és ló nélkül voltak kénytelenek megjelenni a magyar kultúrát is megjeleníteni kívánó Kossuth téri eseményen.

  • Mintegy hatvan ausztriai magyar tartott péntek este tüntetést a bécsi magyar nagykövetség épülete előtt a Gyurcsány - kormány leváltását követelve. Az MTI-t Szabó Lajos 56-os veterán értesítette a tüntetésről. Hangsúlyozta, hogy a megmozdulás szervezőinek semmi közük egyetlen ausztriai magyar szervezethez sem.

    Elénekelték a magyar himnuszt, Gyurcsány távozását követelő jelszavakat kiabáltak, majd Szabó Lajos főszervező beszéde után átadták tíz pontba foglalt követeléseiket a nagykövetség két diplomatájának. A németül megírt petícióban a kormány lemondását, az Európai Unió ellenőrzése alatti azonnali választásokat, a 17 év alatt végrehajtott privatizáció ellenőrzését követelik, valamint kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak.

  • Nemrég kaptuk az információt, hogy a Havanna lakótelepen plakátragasztás közben három szocialista aktivistát megtámadtak. Egyikük éppen egy létrán tartózkodott, amikor öten meglepték őket. Informátorunk szerint a létrán álló alól kirúgták a szerkezetet. Az aktivisták ezután egy kapualjba húzódtak, ahonnan értesítették a rendőröket, akik forró nyomon elkapták és előtállították a randalírozókat.

  • Ezekben a percekben zárják be a Liberálisok Házát, három órával előbb, mint szokták. Papp György igazgató az Indexnek elmondta, a héten már negyedszer kellett korában bezárni a központot. Fél tíz körül rohamrendőrök is megjelentek a helyszínen. Az igazgató nem kapott semmilyen információt a rendőrségtől, hogy készül-e valami, de a biztonság kedvéért bezárják a házat.

  • Az egyik felszólaló 50 politikus nevét olvasta fel, akik szerinte az izraelita felekezethez tartoznak, és ez bizonyítja "hogy Magyarország nem antiszemita". A nevek között elhangzott Orbán Viktor, Horn Gyula, Kuncze Gábor és Dávid Ibolya neve is. A felszólaló a Fidesz elnökét kollaborációval is vádolta, miután szerinte meg tudná buktatni a kormányt, de nem akarja, hanem asszisztál nekik. (MTI)

  • Csaba testvér levelét olvasták fel a téren, amikor az indexes népszámláló átforgott a tízezres határon, jelentették tudósítóink a Kossuth térről.

  • A tüntetésen felolvasták az értékmegőrző egyesület felhívását. Az előadó szerint a főleg élsportolókat és művészeket tömörítő szervezet támogatja a tüntetést, illetve a kormány lemondását szorgalmazza. Hozzáfűzte, hogy az erőszakos cselekményektől elhatárolódnak. Álláspontjuk szerint ezek miatt Gyurcsányt, illetve "a rendőrség bűnös tehetetlenségét" terheli a felelősség. A levelet többek között Balázs Fecó, Pataki Attila, Eperjes Károly, Fábry Sándor, illetve Grosics Gyula, Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó és Mészöly Kálmán egykori labdarúgó írták alá. (MTI)

  • Tudósítónk szerint egy feltehetően részeg, a fejét csuklyával eltakaró férfi rá akarta borítani az asztalt az árusokra, mert "hasznot húznak" a tüntetőkből (valóban drága holmikat árulnak, egy perec 450 forint), de a rendőrök megakadályozták ezt. A férfit viszont nem állították elő, csak finoman rávették arra, hogy menjen arrébb, és hagyja békén el az árusokat.

  • Nemrégiben az egyik felszólaló eloszlatta azokat az állítólag a tömegben terjedő rémhíreket, hogy a vidékről a fővárosba tartó tüntetőket megtámadták volna. Nem támadták meg.

  • Nem sokkal ezelőtt arra hívták fel a rendezők figyelmét, hogy néhányan gyanús röplapot osztogatnak a tüntetőknek. Az irat egy bizonyos nemzetközi békenapra hívta az embereket csütörtökre, azaz tegnapra. A békenapot többek között a szcientológiai egyház és alapítványa szervezi. A röplapokat még időben elkobozták, mielőtt nagyobb baj bekövetkezett volna.

  • Egy férfi tudósítónknak izgatottan mesélte, hogy nemrég a rendőrök három fiatalt kiemeltek a tömegből és a kordon mögé vitték őket. Az viszont nem derült ki, hogy az intézkedésnek mi lehetett az oka.

  • 22:41-es postunkban már említettük, hogy a szcientológiai egyház a nagyobb létszámú tömeget a téren kihasználva saját tegnapi eseményét reklámozza. Nemrég egyiküket a rendezők elzavarták. Tudósítónk szerint azonban az egyház aktivistái mintha csak osztódnának, hirtelen megötszöröződtek, és a tértől nem messze osztogatják röplapjaikat.

  • Futótűzként terjed a hír, hogy Bolgár György betelefonálós műsorába sorban telefonáltak be a Kossuth téri bértüntetés intézményéről beszámoló hallgatók. („Ez hihetetlen, most már Ön a harmadik, aki ezt mondja”.) Kapunk az adásról leiratot emailben, halljuk innen-onnan. A betelefonálók történetei hasonlóak: kíváncsiságból kimentek a térre, valaki melléjük szegődött, majd ötszáz forintot ajánlott nekik óránként, ha ott ácsorognak tüntetést mímelve. Az egyik betelefonáló azt is kinyomozta, hogy az aktív balhézásért a fiatalabbaknak egy ezrest fizetnek óránként.

    Tudósítóink vasárnap óta ott vannak a téren, kb. egész nap, de semmi hasonlót nem tapasztaltak, vagy hallottak. Persze ettől még bármi lehetséges.

  • Újabb nyilatkozatot fogadtak el a tüntetők a budapesti Kossuth téren péntek este. A tüntetők nemzeti kerekasztal létrehozását kezdeményezik, amelynek egyik oldalán a Forradalmi Nemzeti Bizottmány, a másikon pedig a parlamenti hatalom állna.

    Az új nyilatkozat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány menesztését, az új politikai rendezés előkészítését tartalmazza, valamint azt, hogy a "Gyurcsány-jelenség" többé ne ismétlődhessen meg. A nyilatkozat tartalmazza azt is, hogy a bizottmány köteles tevékenységéről folyamatos tájékoztatást adni, valamint azt, hogy új alkotmányt hoznának létre - a Szent Korona értékrendje alapján - a nemzetgyűlés munkájának eredményeképpen.

  • Körmenden a rendőrök nem engedték tüntetni a helyi MSZP-székház közelében összegyűlt embereket. A városban hétfő óta esténként több száz ember demonstrált a kormány lemondását követelve. A pénteki tüntetést azért nem tarthatták meg, mert azt jogszabályok szerint 72 órával előbb be kellett volna jelenteniük. A demonstrálni kívánók tudomásul vették a történteket. (MTI)

  • A szervezők közlése szerint jogászok csoportja fogalmazta meg - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde alapján - azt a büntető feljelentést, amelyet péntek este bocsátottak aláírásra a Kossuth téren tüntetők elé, hogy azt utána eljuttassák a Legfőbb Ügyészséghez.

    Az irat azt is tartalmazza, hogy miután az abban megfogalmazott "ismeretlen tettesek" között olyan személyek lehetnek, akik magas állami pozícióban vannak, a Legfőbb Ügyészség vonja saját hatáskörébe az ügyet. A dokumentum megfogalmazói közérdekű adatok visszatartásával, illetve meghamisításával, a választási eljárási törvény - a választók félrevezetésével összefüggő - megsértésével, valamint különösen nagy értékű csalás bűntetteivel, illetve vétségeivel vádolják az "ismeretlen tetteseket."

  • A Kossuth téren már oszladozik a tömeg, maximum négyezren maradtak. Tudósítónk szerint nagyon szellősen állnak az emberek a téren, könnyen átjárható a tömeg. A környező utcákon pedig inkább távozó embereket látni. A szónokok verseket szavalnak az ottmaradottaknak.

  • Kezdenek kifulladni a beszédek - jelentette tudósítónk. Az imént egy kazincbarcikai fiatal adta át városa üdvözletét, hozzátéve: "és ha kell, jövünk". Ezek után a "Magyarország-Magyarország" skandálására próbálta rávenni a tömeget, sikertelenül.

    A fiatalember után egy hölgy következett, aki elmondta az egybegyűlteknek, hogy 13 évvel ezelőtt komolyabb betegségből épült fel. Köszönetképpen egy keresztet varrt egy templomnak. A műsorvezető ütemes "köszönjük-köszönjük" skandálására alig néhány válaszoltak a töntetőktől.

    Tudósítónk szerint "Gyurcsány" azért hívószó maradt.

  • Az '56-os pólóhős nem jön Magyarországra, amíg Gyurcsány marad

    Miközben a Parlament előtt tüntettek, Szili Katalin meghatódott az '56-ban a szovjetek ellen győztes olimpiai bajnok vízilabda-csapat fogadásán, elcsuklott a hangja. A megütött, és véres fejjel a medencéből kitántorgó Zádor Ervin nem jött el az ünnepségre, társa szerint, amíg Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, nem jön Budapestre. A háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső szerint komikus a helyzet, de nem akart ünneprontó lenni, és magában tartotta haragjának és mondandójának egy részét.


    Klikk!