Benedek
-5 °C
5 °C

Saját ügynöktörvényt terjeszt be a Fidesz

2005.02.01. 10:45
Alkotmányt módosítana a Fidesz. A párt saját ügynöktörvény-tervezetet terjesztett elő, melyben eltiltanák a közhivatal viselésétől azokat, akik szabad akaratukból működtek együtt a kommunista állambiztonsággal.

Saját alkotmánymódosítást nyújt be a parlamenthez a Fidesz az ügynöktörvény kapcsán. Az ellenzéki párt szankciókkal büntetné az ügynökmúltat, javaslatuk értelmében nem tölthetne be közhatalmi funkciót az a személy, aki "szabad akaratából" végzett állambiztonsági tevékenységet magyar állampolgárok ellen a rendszerváltás előtt, mondta el Demeter Ervin, az Orbán.kormány titokminisztere a Nap-Kelte műsorában.

Kiderítenék az önkéntességet

Demeter szerint az, hogy valaki szabad akaratából jelentett, megállapítható a beszervezési iratokból, illetve a kérdést az átvilágító testület is vizsgálhatja az iratok áttekintésekor. Véleménye szerint meg lehet hallgatni az érintettet, a tartó tisztet, és ennek alapján döntenének az átvilágító bírák. "Nehéz kérdés, de az átvilágító bírák már találkoztak hasonló problémákkal", mondta.

Ha az eljárás folyamán nem sikerül bizonyítani, hogy valaki saját akaratából jelentett, akkor nem esik majd a törvény hatálya alá, mondta.

Ügynökmentes közéletet

Demeter szerint a törvény célja, hogy kiszorítsa a közéletből azokat, akik együttműködtek a politikai rendőrséggel és az állambiztonsággal. A jelenlegi törvény gyengéje, hogy nincs olyan kényszerítő erő, amellyel lemondásra lehet késztetni azokat, akikről kiderül, hogy együttműködtek a politikai rendőrséggel.

A Fidesz nem kizárólag a titkosszolgálat iratait, hanem a pártállam titkos iratait teljes körűen nyilvánosságra kívánja hozni, jelentette ki.

A kommunista titkosszolgálatok adatait teljes egészében feltáró Németországban a volt besúgók és titkosügynökök nem lehetnek közalkalmazottak, választott közhivatalt azonban minden további nélkül betölthetnek. A német törvény indoklása szerint választott hivatal esetében az állampolgárok a jelölt múltjának ismeretében döntenek.