2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Várhatóan engedélyezik az Új Nemzeti építését

2000.07.25. 12:12
Az Új Nemzeti Kht. minden szükséges dokumentumot - így a hiánypótláshoz szükséges terveket is - a ferencvárosi önkormányzat rendelkezésére bocsátotta, így építészeti szempontból már nincs akadálya az engedélyek kiadásának. Ám egyelőre - várhatóan augusztusig - még a szakhatóságok véleményére vár a IX. kerületi polgármesteri hivatal. Az Index információi szerint az Új Nemzeti Kht. szintén várakozó álláspontra helyezkedett, hiszen az építési engedély megszerzéséig nem tehet további lépéseket.

makett

Ha a tűzoltóság, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a Fővárosi és az Országos Közlekedésfelügyelet, illetve a többi hivatalos szerv is elküldi ajánlásait, előírásait és szakvéleményét, kiadható lesz az építési engedély. Ennek semmilyen komolyabb akadálya nem lesz - mondta el az Indexnek Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester.

Engedély augusztusban
,,Legkorábban augusztus közepén adhatja ki a Nemzeti Színházra vonatkozó építési engedélyt a IX. kerületi önkormányzat" - közölte a Magyar Hírlap. Az újság szerint ,,úgy tűnik, a színházba érkezők parkolása is megoldódik, azonban végérvényesnek látszik, hogy a HÉV, bármennyire is rontja majd az épület előtti képet, a helyén marad."

Gegesy Ferenc az Indexnek elmondta: az Új Nemzeti beruházása - amely 15 milliárd forintba kerül - kiegészül a Soroksári úti területen a Demján Sándor nevével fémjelzett többi Trigránit-beruházással. Ezek tervezése, előkészítése már megkezdődött. Arra azonban - a beruházó Trigránit kérésére - nem lesz szükség, hogy az érvényben lévő részletes rendezési tervet (RRT) módosítsák. (Az RRT időközben már megszűnt, a szóban forgó ingatlanokra viszont még a régi építési szabály vonatkozik.)

Ferencváros számára kedvező lenne az Új Nemzeti Színház felépítése, illetve a hozzá kapcsolódó szálloda, gyógyfürdő, kaszinó és múzeum megvalósulása - mondta Gegesy Ferenc. Ez utóbbi projektek összköltsége 150 milliárd forintra tehető, vagyis az állami színházberuházás tízszeresére. Azt azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor kezdődnek meg a tényleges építési munkálatok a Nemzeti melletti telkeken.

A polgármester beszámolt arról, hogy a kerületben több körzet megújulása haladt előre az utóbbi években, évtizedben. A Belső-Ferencvárosban, a Ráday utca tengelyében, illetve a Középső-Ferencvárosban zajlik a tömbrehabilitáció, a házak tatarozása, a gyalogosövezetek kialakítása. A József Attila lakótelepen pedig a ,,zöldprogram" keretén belül fásítással foglalkoznak . Ha ezek után megvalósul az Új Nemzeti is, akkor a IX. kerület arculata tovább javulhat a következő években, évtizedekben is.