Az Együtt az NVB-hez fordul Orbán óvodai kampánya miatt

Két hét maradt a választásokig

Nyilas Gergely
2018.03.25. 11:35

Összefoglaló

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gyurcsány szerint nem lesz demokratikus a választás. Ezért azt kérte a választási szervektől, hogy őrizzék meg az összes papírt, ajánlóívet, hogy az új kormány majd ezeket akkurátusan átnézhesse. "Be fogjuk bizonyítani, hogy a Fidesz áll a választás tisztességtelen manipulációja mögött" - mondta Gyurcsány, aki ezzel lényegében választási csalással vádolta meg a Fideszt.

    "Ne indítsák be az iratmegsemmisítőket!" - kérte Gyurcsány a közszolgálatban dolgozóktól, ugyanis csak így lehet majd utólag leleplezni a kormány "disznóságait".

  • Gyurcsány ezután rátért az ellenzék slágertémájára: a koordinációra. A DK szerinte már hatalmas áldozatot hozott azzal, hogy nem indít jelöltet 60 helyen. Az MSZP, amely háromszor kormányzott, szintén nagy áldozatot hozott, hogy "ne legyen testvérháború". A többieknek is végig kell gondolni, hogy mennyire fontos a kormányváltás.

    Juhász Péter szombati visszalépését követően sok hasonlógesztusra van szükség. "Nem követelek, nem nyomást gyakorolok, hanem könyörögök, nem lehet folytatni ezt a küzdelmet a következő két hétben" - mondta Gyurcsány, aki szerint minden választókerület számít.

    Engedjenek utat a győzőknek!

    Gyurcsány nem mondta ki, de az üzenet legfőképp nyilvánvalóan az LMP-nek szólt.

  • Gyurcsány kitért arra, hogy Alföldi Róbert rendező - akinek az előadását Zalaegerszegen gyakorlatilag letiltották - végül egy Zala megyei településre elmehetett beszélgetni szombaton, "aztahétszázát". Gyurcsány szerint szégyen, hogy senki nem mert szembefordulni a helyi hatalommal, ő maga is szégyenkezik ezért.

    Pokolba velük, nem ilyen világot akartunk!

    Gyurcsány szerint a mostani választás újdonsága, hogy megtört a Fidesz legyőzhetetlenségébe vetett hit. És szerinte be fog bizonyosodni, hogy "a gyűlölet nem fog győzni". "Megérintette és megcsapta őket a vereség szele, remélem, ez a szél el fogja őket söpörni április 8-án."

  • Gyurcsány ezután sorra teszi fel kérdést, mi az Orbánnal szembenálló oldal bűne, "mi a bűnünk?". Itt kitér például arra, hogy a nyugati vezetők az ő idejében fogadták a magyar kormány meghívását, és hogy a szomszédos országok ellen nem szították a viszályt, hanem közös kormányüléseket tartottak.

    Gyurcsány szerint ő is követett el hibákat, de "a mostani kormány történelmi bűnt követ el a saját nemzetével szemben". Orbán ugyanis a keleti despotikus világhoz közeledik, nem a nyugathoz. "Hitehagyott miniszterelnöke van az országnak."

    Ebben márpedig a DK vezetője szerint nincs alku, és szerinte a DK áll ellen a legkövetkezetesebben az Orbán-kormány hódító erejének. "Soha nem kerestük a kegyeit, soha nem ért a vád, hogy háttéralkut kötöttünk."

  • Ha valakinek elégtétel kell venni, az a magyar nép - mondta az imént Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció úgynevezett helyzetértékelő kampányrendezvényén. "Azok, akiket megfenyegettek, akikbe beletapostak, akiktől elvették a reményt, akiket becsaptak, aki elégtételt ennek a sokaságnak kell venni". Gyurcsány ezzel Orbán március 15-i beszédére céloz, amelyben a miniszterelnök a választás utánra jogi, politikai és erkölcsi elégtételt helyezett kilátásba.

    Gyurcsány szerint a csalódásból, a gyűlöletből nem szabad embertelen politikát építeni, és nem lehet az ország egyik felével az ország másik fele ellen háborút folytatni.

Vissza az összes bejegyzéshez