Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Nem Magyarországon tűnt el a StockGeneration pénze

2000.09.12. 19:42
Nem volt komoly pénzforgalom a Valver Kft. Budapesten vezetett bankszámláján az utóbbi két évben - tudta meg az Index megbízható forrásból. Ez az orosz tulajdonosok kezében lévő kft. jegyeztette be a StockGeneration (SG) nevű, hálózati piramisjátékot szervező cég domain-nevét.
Bár a naiv befektetőknek több millió dolláros kárt okozó, ,,virtuális tőzsdejátéknak" álcázott piramisjáték ügyében tudomásunk szerint egyelőre nem folyik a szó szoros értelmében vett nyomozás, a magyar hatóságok azért kutakodnak. Egyelőre nem utal jel arra, hogy a karib-tengeri Dominika szigetén bejegyzett SG szervezői Magyarországon keresztül tűntették volna el a játékosok pénzét. Legalábbis a Valver Kft. számláján - informátoraink szerint - az utóbbi két évben nem folyt gyanúsnak minősíthető pénzmozgás.

A magyar rendőrség ,,magától" akkor kezdene nyomozni, ha egy magyar állampolgár károsultként feljelentené a StockGenerationt. Ilyen bejelentés azonban eddig nem érkezett hozzájuk.

Az is elképzelhető azonban, hogy az SG ügyeiben kutakodó amerikai hatóságok együttműködésre kérik a magyar nyomozókat. Arról egyelőre egyik fél sem kívánt egyértelműen nyilatkozni, hogy felvették-e a kapcsolatot, illetve hogy az amerikaiak kértek-e konkrét segítséget itteni kollegáiktól.

Az Egyesült Államokban értesülésünk szerint már több mint 70 becsapott áldozat tett feljelentést az SG ellen és több száz amerikai állampolgár pénze található a több balti ország bankjaiban befagyasztott SG-számlákon. Amerikai forrásaink ezért nem tartják kizártnak, hogy az FBI komoly, több kontinensre kiterjedő kutatást indítson az ügylet szervezőinek előkerítésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!