Orbán: '...ha mozdulnunk kell, együtt mozdulhassunk'

2002.05.07. 22:30
A leköszönő miniszterelnök megtartotta első, választásokat értékelő beszédét. Orbánt százezres tömeg hallgatta a budai várban. A kormányfő beszédében néhány fős polgári csoportok szervezésére kérte a jelenlévőket.
Nem csak a Dísz teret, hanem a budai vár többi utcáját is megtöltötte az Orbán Viktor választásokat értékelő beszédére érkező több tízezres tömeg. A leköszönő miniszterelnök sötét pulóverben, ingben lépett a pulpitusra.

Az élelmes ezüstérmes és a szemfüles bronzérmes

Orbán Viktor
Orbán Viktor beszédének első részében arra szólította föl híveit, hogy fogadják el a választások végeredményét. Mint mondta, már hivatalos végeredménye van a választásoknak, hiába háborognak sokan, immár bírói döntés is megerősítette ezt a tényt. (A tömegből füttyszó, fujjolás hallatszott.) - A 2002-es választásoknak vége - szögezte le a politikus. Sokan igazságtalanságnak érzik, hogy a polgári kormány gazdaságilag és erkölcsileg is megerősítette az országot, mégis kivették a kezéből a hatalomgyakorlás eszközét. Sokan úgy vélik, hogy a jövő megtorpant, mert nem a polgári kormány vezeti az országot.

- Bár a pártok versenyében a célszalagot a polgári összefogás szakította át, az élelmes ezüstérmes és a szemfüles bronzérmes összefogott, így ők állhattak a dobogó legfelső fokára. Van ilyen, láttunk már nagyobb furcsaságot is, jó pap holtig tanul - fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök megismételte a második forduló utáni, Millenáris Parkban elmondott beszédének több elemét, például azt, hogy a választások a polgári összefogást erősebbé tették, mint amilyen valaha volt. - A csatát ugyan elvesztettük, de megnyertük magunknak egymást - mondta a miniszterelnök.

- Meg fogjuk védeni, amit közösen elértünk, mert közösen képesek vagyunk rá. Semmit sem tehetnek a polgári Magyarország akaratával szemben, mert a polgári Magyarország megtanulta hogyan védje meg értékeit - mondta Orbán. Nem engedjük - mert elég erősek vagyunk - hogy a Szent Koronát visszacsempésszék a múzeumba, hogy átkereszteljék és átrendezzék a Terror Házát, hogy még oly ravasz módszerekkel is a külföldieknek adják el a termőföldeket, hogy szétrombolják a státusztörvényt - tette hozzá a leköszönő kormányfő.

'A haza nem lehet ellenzékben'

- Mi, akik itt vagyunk a téren, nem leszünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben, mert a haza akkor is van, ha idegen befolyás alá kerül, török és tatár dúlja, vagy ha nem a miénk a kormányzás lehetősége - zárta beszédét Orbán Viktor.

Orbán Viktor arra hívta fel a polgári Magyarország híveit, hogy a következő hónapokban kis, néhány emberből álló csoportokat hozzanak létre, olyan baráti köröket, amelyek nem jogi formában, hanem polgári körökként működnek. Orbán óhaja szerint "százszámra alakuljanak csoportok, mert erőnk csak akkor valódi, ha képesek vagyunk megtartani és megszervezni magunkat".

Orbán felhívta a jelenlevőket, hogy az alakuló társaságokról a Fidesz demokrácia-vonalán tegyenek bejelentést, mert "...tudnunk kell egymásról, hogy ha a sors úgy hozza, hogy mozdulnunk kell, akkor egyszerre mozdulhassunk."

A miniszterelnök fiatal híveinek figyelmét arra hívta föl, hogy legyenek óvatosak és állhatatosak, mert ellenfeleik megpróbálják majd kigúnyolni, lehetetlenné tenni őket, mint ahogy 1947 óta mindenkit, aki nem azon a szellemi vágányon halad, mint ők.

Orbán végül a "Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!" búcsúzott a tömegtől.

Nem veheti el az összefogás erejét az irigy győztes

A miniszterelnöki beszéd előtt szólt az egybegyűltekhez Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke.

- Az egymásra találás, az összefogás erejét az irigykedő győző nem veheti el a polgári tömegektől, és ha ezt a hitet sikerül erősíteni az elkövetkező hónapokban és években, akkor a polgári Magyarország győzni fog - jelentette ki Pokorni. Véleménye szerint a Fidesz-kormány állta a sarat az elmúlt négy évben, és a magyarság összefogásának parancsa szerint politizált.

A jobboldalnak ellenzékbe kerülve eddigi eszközei egy részéről ugyan le kell mondania, ám a Fidesz, az MDF, az MKDSZ és társai mindent meg fognak tenni az Országgyűlésben a polgári Magyarország megvédéséért, továbbépítéséért - tette hozzá a Fidesz elnöke.

Nekünk Mohács kell

A rendezvény kezdetén a Kossuth térről már ismert Zurgó együttes lépett fel, ezt követően az est első szónokaként Turi-Kovács Béla úgy vélekedett: a választási kampány elején nem tudtak eléggé széles rétegeket megszólítani.

Április 7-e kellett nekünk, mert nekünk mindig Mohács kell, hogy ezt észrevegyük, mert amikor Orbán Viktor még egyszer azt üzente, hogy most már tényleg mindenkinek el kell menni, akkor azok is elmentek, akik mindent elveszíthetnek, amit a polgári kormány létrehozott - mondta Turi-Kovács.

Az Orbán-kabinet környezetvédelmi minisztere szerint ez a réteg a vidéki gazdatársadalom volt. Turi-Kovács szerint április 21-én a vidék válaszolt: egyek vagyunk.