Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Magánorvosnál is megfizethető lenne a polipeltávolítás

2008.04.11. 19:12
A szabad orvosválasztást és a gazdaság fehérítést célozza az egészségügyi minisztérium javaslatcsomagja, ami két intézkedést tartalmaz. A tervezet szerint a tb azt is támogatná, ha valaki magánorvosnál venne igénybe szolgáltatást, a költségek 70 százalékát fedeznék számla ellenében. A hálapénz elleni fellépést jelentené a másik javaslat, ami egy, a beteg által szabadon választott szolgáltatónak nyújtana a korábbi 70 helyett 100 százalékos támogatást.

Nagyobb verseny, több szabadság és a jobb minőség a célja annak a két, egészségügyi szolgáltatásról szóló jogszabálytervezetnek, amelyek elkészültéről Horváth Ágnes szakminiszter számolt be pénteki sajtótájékoztatóján.

Az egészségügyi miniszter kifejtette, az egyik jogszabály értelmében azt az elvet akarják érvényesíteni, hogy az ellátások egy részénél ne az intézmény kapja a finanszírozást, hanem a biztosított beteg kapjon hozzájárulást az ellátásához. Ez azt jelenti, hogy a beteg dönthet, az ellátást hol veszi igénybe és a társadalombiztosítási támogatást oda vinné magával.

A tervezet értelmében az egészségbiztosítás által nyújtott támogatás annak az összegnek a 70 százaléka, amelyet az adott ellátásért a társadalombiztosítás fizet a közfinanszírozott szolgáltatónak.

Horváth Ágnes példaként azt hozta, hogy jelenleg egy hagyományos szülésért a társadalombiztosító közel 90 ezer forintot fizet a kórháznak. Ha ezentúl valaki úgy dönt, hogy magánkórházban hozza világra gyermekét, akkor ehhez a társadalombiztosító az új szabály értelmében 63 ezer forint támogatást nyújtana számla ellenében.

A miniszter a járóbetegek ellátásából is említett egy példát. Jelenleg egy eltávolított orrpolip beavatkozásért a társadalombiztosító nagyjából 9 ezer forintot fizet a szakrendelőnek, az új intézkedés értelmében ugyanezért a szolgáltatásért, ha azt a beteg magánellátásként veszi igénybe, azt a társadalombiztosító 6300 forinttal támogatná.

A miniszter elmondta, a javaslat nem növeli a tb kiadásait, és adott esetben még megtakarítást is eredményezhet. Előnyeként említette még, hogy így kiszűrhetők lennének a hamis elszámolások, a számlaadási fegyelem erősítése pedig hozzájárulhat a gazdaság fehérítéséhez.

A másik javaslatot a miniszter a hálapénz elleni újabb lépéseként jellemezte. Közölte, a jelenlegi szabályozás szerint ha a beteg a kórházban megválasztja orvosát, és ezzel eltér az intézmény működési rendjétől, akkor az ellátásért fizetett tb-támogatás 30 százalékát (legfeljebb 100 ezer forintot) a beteg, 70 százalékot az OEP fizeti.

Az elkészült jogszabály viszont azt javasolja, hogy orvosválasztás esetén a beteg továbbra is annak az összegnek a 30 százalékát fizesse részleges térítési díjként, amit az adott ellátásért az egészségbiztosító megtérít, de az OEP a szolgáltatónak nem az ellátás díjának 70, hanem 100 százalékát fizetné. A jogszabály azt is rögzíti, hogy a térítési díjból származó bevétel kétharmada a közreműködő dolgozókat, egyharmada pedig a kórházat illesse.

A miniszter szerint ez a többletbevétel érdekeltté teszi az intézmény vezetését abban, hogy az orvosválasztásért fizetett hálapénzt legális fizetéssé alakítsa.

Horváth Ágnes elmondta azt is, mind a két javaslat élvezi az SZDSZ támogatását, és arról korábban az MSZP elnöksége is pozitívan nyilatkozott. Közlése szerint az első javaslatot a kormányfő is bizalmáról biztosította.

A munka folyik a tárcánál, nem állhat meg. A minisztérium döntéselőkészítő anyagokat állít össze, amelyekről majd az Országgyűlés határoz, mondta Horváth Ágnes azokra a kérdésekre, amelyek felidézték, hogy a kormányfő korábban azt kérte, ne hozzon már olyan döntéseket, amelyeknek hosszú távú hatásuk van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!