Wiesenthal központ: Magyarországon védik a nácikat

2004.07.22. 17:11
A volt háborús bűnösök felkutatását végző izraeli Simon Wiesenthal Központ kemény hangú nyilatkozatban utasította vissza a magyar adatvédelmi biztos állásfoglalását, amely szerint jogszerűen nem lehet senkinek sem az adatait külföldre továbbítani, ha ahhoz az érintett nem járul hozzá. A zsidó szervezet szerint vannak Magyarországon olyanok, akik kétségbeesetten védeni próbálják a helyi náci háborús bűnösöket és kollaboránsokat.
Keményhangú nyilatkozatban utasította vissza a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal központ a magyar adatvédelmi biztos véleményét, miszerint nem lehetséges jogszerűen Izraelbe küldeni a központ náciavadász akciójának keretében Magyarországon gyűjtött adatokat.

Fellengzős erőfeszítés

A Jeruzsálemben kiadott dokumentumban az Utolsó esély elnevezésű akció irányítója, Efraim Zuroff, azt írja, hogy "az a kísérlet, hogy jogi alapot találjanak az akció leállítására, nem más, mint "fellengzős erőfeszítés arra, hogy egy látszólag az emberi jogokhoz kapcsolódó kérdést azoknak a védelmére használják, akik soha nem törődtek áldozataik emberi jogaival".

"A Wiesenthal Központ akciója már nyolc különböző országban elindult, és sehol nem vonták kétségbe jogszerűségét. Nyilvánvalóan vannak Magyarországon olyanok, akik kétségbeesetten védeni próbálják a helyi náci háborús bűnösöket és kollaboránsokat, akiket még nem vontak felelősségre bűneikért. Egy ilyen kísérlet csak azt mutatja, mennyire fontos az Utolsó esély akció sikere a magyar társadalom számára annak érdekében, hogy képes legyen szembe nézni a magyar bűnrészeségével a holokausztban" - fogalmaztak a közleményben.

10 ezer eurós fejpénz

Efraim Zuroff, a központ igazgatója július közepén jelentette be hivatalosan Budapesten, hogy az intézmény Magyarországon is elindítja akcióját a még élő náci háborús bűnösök felkutatására. Ennek keretében tízezer euró "kompenzáció" fejében adatokat vár a még élő náci háborús bűnösökről.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos egy televíziós nyilatkozatban azt mondta minderről, hogy az ilyen adatokat csak akkor lehet jogszerűen Izraelbe továbbítani, ha "ahhoz az érintett hozzájárul, törvény elrendeli vagy nemzetközi szerződés lehetővé teszi, feltéve, hogy a harmadik ország biztosítja azt a megfelelő védelmet, amit az Európai Unió meghatároz".  • Hírek
  • Hírek