Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Rendőrkézen a 'zászlóvivő'

2004.01.21. 16:22
Feladta magát a rendőrségen az a huszonöt éves jugoszláv állampolgárságú férfi, akit a másfél héttel ezelőtti zászlóégetés egyik kulcsfigurájaként kerestek a rendőrök.
A férfi után azt követően kezdett nyomozni a rendőrség, hogy a múlt hét végén a sajtóban olyan fénykép is megelent a Kinizsi utcai zászlóégetésről, amelyen egy addig ismeretlen férfi is szerepelt. Mivel feltehető volt, hogy a felgyújtott izraeli zászlót a férfi vitte a helyszínre, a rendőrség elfogatóparancsot adott ki vele szemben.

A 25 éves jugoszláv állampolgárságú férfi szerdán délután, két órakor önként jelentkezett jogi képviselőjével a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályának Gyorskocsi utcai épületében - tudta meg a HavariaPress. A gyanúsított kihallgatása délután négy órakor még tartott, vele szemben egyelőre garázdaság miatt indult büntetőeljárás.

A negyedik

A garázdasággal gyanúsított F. Zoltánt a rendőrség a 168 óra című hetilap, valamint a Magyar Nemzet című napilap 2004. január 17-i számában a zászlóégetésről megjelent fényképfelvétel alapján azonosította.

A gyanú szerint zászlót égetők közül ketten már szabadlábon vannak, esetükben az ügyészség gyorsított eljárást javasolt, de visszadta az ügyet a rendőrségnek, hogy gyűjtsenek további bizonyítékokat ellenük. Egy harmadik tüntető, aki a Magyar Narancs január 15-i számában található fényképfelvétel alapján került a rendőrség látókörébe, tisztázta magát.

Estébe nyúló kihallgatásán a 25 éves jugoszláv állampolgárságú F. Zoltán beismerte, hogy részt vett az izraeli zászlóégetésben - közölte az MTI-vel Kormos Endre rendőrségi szóvivő. Tájékoztatása szereint F. megalapozottan gyanúsítható "garázdaság bűncselekmény elkövetésével" - tette hozzá Kormos Endre alezredes. F. Zoltán szabadlábon védekezhet, őrizetbe vételét az ügyészség nem tartotta indokoltnak, ugyanis az előzetes letartóztatás feltételei nem állnak fenn - fűzte hozzá.