Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Tisztázta magát a 'harmadik zászlóégető'

2004.01.20. 13:06
Nem vett részt a Tilos Rádió előtti tüntetésen történt zászlóégetésben az a férfi, aki az egyik hetilap fényképfelvétele alapján került a rendőrség látókörébe - tájékoztatta az MTI-t a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese kedden.
A BRFK Vizsgálati Főosztálya tanúként hallgatta ki a férfit, aki a Magyar Narancs című hetilap január 15-i számában található fényképfelvétel alapján került a rendőrség látókörébe, és kiderült, hogy a bűncselekményben nem vett részt - mondta Barta László.

Tanúként hallgatták meg

A BRFK január 15-i közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy a Magyar Narancs című hetilap 2004. január 15-i számának 14. oldalán található fényképfelvételen szereplő ismeretlen férfit a rendőrség tanúként kívánja meghallgatni a Tilos Rádió előtti demonstráción történt zászlóégetés miatt indult eljárásban, "mivel a fénykép és videofelvételek alapján feltételezhető, hogy érdemi információkkal szolgálhat". A rendőrség közleménye szerint a tanú kihallgatása során szerepét tisztázta, megállapításra kiderült, hogy a bűncselekményben nem vett részt.

Fotó: Nehéz-Posony Kata - 168 óra
Fotó: Nehéz-Posony Kata - 168 óra
A Rákosmente Polgári Körök Egyesülése szervezésében január 11-én 3-4 ezer ember tüntetett a Tilos Rádiónak helyet adó budapesti épület előtt. A demonstráció résztvevői a rádióban karácsonykor elhangzottak miatt a médium betiltását követelték. Szervezők, továbbá szemtanúk beszámolója szerint a vasárnapi demonstrálók egy csoportja a helyszínen elégetett egy izraeli zászlót.

A rendőrség január 14-én kezdeményezte B. Miklós 40 éves és M.Giorgo Richard 27 éves budapesti lakosok gyorsított bírósági eljárásban történő felelősségre vonását. A két férfi ellen a BRFK közösség elleni izgatás bűntette és más bűncselekmények elkövetése megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Tilos Rádió székháza előtt vasárnap lezajlott demonstrációról beszerzett kép- és filmanyag elemzése alapján. A két férfit január 15-én szabadlábra helyezték, az ügyészség további bizonyítékok beszerzésére utasította a nyomozó hatóságot.

A titokzatos negyedik

A 168 óra című hetilap valamint a Magyar Nemzet című napilap 2004. január 17-i számában a "zászlóégetésről" megjelent fényképfelvétel alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya keres egy másik - egyelőre ismeretlen - férfit, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a bűncselekmény elkövetésében részt vett. Ellene a tegnapi napon a Budapesti Rendőr-főkapitányság elfogatóparancsot bocsátott ki - áll a rendőrség keddi közleményében.