Több kokainra számít az NBH

2009.04.17. 06:30
Marihuánából önellátó lett az ország, a kokain szállítási útvonalának áthelyeződése miatt pedig több és olcsóbb drog érkezhet az országba. A schengeni határnyitással élénkült a verseny a drogpiacon.

Csökkenhet az országban a kokain ára és nőhet a mennyisége, áll az NBH 2008-as munkáját elemző évkönyvben. A magyar titkosszolgálat értékelése szerint a nemzetközi szállítóútvonalak áthelyeződése rendezheti át a magyar piacot.

Az NBH szerint két fő irányból érkezik kokain az országba. A hagyományos, délkeleti útvonalon török és arab csoportok tevékenykednek, gyakran legális nagykereskedelmi tevékenységgel leplezve a kábítószer-csempészetet. A tőlük származó kábítószer néha többszöri áttételen, hierarchikusan felépülő, erőteljesen konspirált hálózaton keresztül jut el a fogyasztókhoz.

A másik útvonal a nyugati. Ezt inkább jellemzi a verseny, hiszen a schengeni csatlakozással megszűnő határok miatt minimális a személygépkocsival behozott szállítmányok lebukási veszélye. Azaz, a csempészet nem igényel szervezettséget, a csempészáru mennyisége pedig az aktuális igényekhez igazítható. Ezt az útvonalat magyarországi szervezett bűnözői csoportok uralják az NBH szerint.

A titkosszolgálatok szerint Magyarországon az előállításhoz szükséges anyagokhoz való hozzájutás szabályainak szigorítása miatt nem jellemző a szintetikus drogok előállítása. A marihuánatermesztés azonban fellendült. Míg tíz éve teljes mértékben importból fedezték a hazai igényeket, az ország immár javarészt önellátó. Erre utal az is, hogy mostanában már professzionális termelőberendezésekkel állítanak elő jó minőségű árut.

Az NBH arra számít, hogy az országba jutó ópiátok mennyisége nem csökken, a kokainé viszont jelentősen nőni fog, ami áreséshez vezethet, így pedig nőhet az alkalmi fogyasztók száma is.