Névrokonok, nem terroristák ültek a 447-es járaton

2009.06.11. 11:06 Módosítva: 2009.06.11. 11:47
Bár a francia hírszerzés jelentős felfedezésről beszélt, elég hamar kiderült, hogy mégsem terroristák a lezuhant gép gyanús utasai.

Egy nap alatt tisztázódott, hogy a francia hírszerzés félelmeivel szemben mégsem utaztak terroristák az Air France május 31-én lezuhant 447-es járatán, írja a Daily Mail.

A francia hírszerzés szerdán jelentette be, hogy az utaslistán két olyan nevet is talált, amelyek szerepelnek a szélsőséges iszlámistákról készített adatbázisukban. A hírszerzés a felfedezést "jelentősnek" nevezte. Igaz azt is elképzelhetőnek tartották, hogy csak névazonosságról van szó.

És valóban, az utasok családi hátterének - a jelek szerint túl sok időt nem igénylő - feltárása után minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy az arab világban amúgy nem ritka névazonosságról volt csupán szó. "Azonnal széleskörű vizsgálatot rendeltünk el, amint felmerült, hogy terroristák is lehetnek a gépen, ennek során tisztáztuk őket a gyanú alól" - jelentette be a francia belügyminisztérium szóvivője.

A Mail szerint ugyanakkor aggasztó, hogy a két áldozat mindenféle külön ellenőrzés nélkül felszállhatott a gépre, bár nevük szerepelt a terrorista-adatbázisban. Az Egyesült Államokban ilyen esetben azonnali vizsgálatot rendelnek el, és ha valaki pechjére egy terroristával osztozik a nevén, jó eséllyel nem szállhat repülőre.

A 447-es járat május 31-én, nem messze a brazil partoktól zuhant le, közvetlenül azután, hogy belerepült egy viharzónába. A gép feketedobozát egyelőre nem találják, annyi azonban már biztos, hogy több műszer is meghibásodott. Ennek ellenére a terrortámadást sem zárták még ki egyértelműen, bár egyelőre egyetlen terroristaszervezet sem vállalta érte a felelősséget.

Közben megérkezett a brazíliai Recife városába az Atlanti-óceánba zuhant francia légi járat áldozatainak 16 holtteste. Az emberi maradványokat a város halottasházába szállították, ahol az áldozatok azonosítását végzik majd.