Félnek tanúskodni az ormánsági uzsorás ellen

2009.11.04. 11:19 Módosítva: 2009.11.04. 13:39
Elkezdődött az ormánsági uzsorás tárgyalása a Pécsi Városi Bíróságon. A vád szerint a 43 éves férfi jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzett és önbíráskodott. Több családot rettegésben tartott az Ormánságban.

Az ügyész a tárgyaláson többrendbeli súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység és okirat-hamisítás miatt kérte a 44 éves férfi bűnösségének megállapítását. Bár a vádlott tagad, akár tizenkét év szabadságvesztéssel is sújtható.

A vádirat szerint Gy. László 1996 és 2008 között a dél-baranyai Ormánságban, valamint Siklós környékén bizonyíthatóan mintegy félszáz szegény, a bankoknál nem hitelképes embernek adott kisebb-nagyobb kölcsönt 50-100 százalékos kamatra, és ha a pénzt időre nem fizették vissza, újabb és újabb határidőket szabva az emelt összegek dupláját követelte tőlük.

Válogatott fenyegetések

A néhány tízezer forintos hitelekből így pár hónap alatt több százezer, esetenként milliós tartozás lett, volt, akinek a 20 ezer forintos adóssága 4,5 milliósra dagadt. Gy. László fenyegetéssel és veréssel vette rá adósait a törlesztésre, nem volt ritka, hogy megölésüket helyezte kilátásba. Emberei társaságában megjelent náluk és egyebek mellett azt mondta nekik, hogy a Mecsek magas pontjáról ledobatja, a Dráván "leúsztatja", autó csomagtartójába zárja és sorsukra hagyja, illetve nők esetén prostituáltnak elviszi őket.

Mivel Gy. Lászlónak nem volt engedélye pénzügyi tevékenység folytatására, valótlan, az általa éppen aktuális kölcsönösszeget tartalmazó elismervényeket íratott alá adósaival. Ha nem fizettek neki, az elismervényeket fizetési meghagyást kérve benyújtotta a Siklósi Városi Bírósághoz. A bíróság elrendelte a végrehajtást, és az adós jövedelméből részletekben vonták le a megítélt összeget.

Maradhattak albérletben

Az uzsorás gyakran vagyontárgyakat, ingóságokat, sőt ingatlanokat is kért az általa adott kölcsön fedezeteként. Az uzsorakamatok megfizetésére képtelen emberektől összesen tizenkét ingatlan tulajdonjogát szerezte meg, a házak többségét eladta. Az otthonukat elvesztett családoknak ugyanakkor nem minden esetben kellett költözniük, előfordult, hogy megengedte nekik, albérleti díj fejében tovább használhatják korábbi tulajdonukat.

A vádiratot ismertető ügyész hangsúlyozta: bár Gy. László tevékenységéből jelentős jövedelemre tett szert, adóbevallásában rendszerint nulla, vagy mindössze százezres nagyságrendű éves jövedelem szerepelt.

A Pécsi Városi Bíróságon szerdán elkezdődött a férfi tárgyalása, ahova két beidézett tanú nem jött el. A per jövőre folytatódik.