Kártérítést követelnek a tarnabodi támadással meggyanúsítottak

2009.11.06. 12:33
Többmillió forint kártérítést követel a később a romák elleni támadássorozathoz sorolt tarnabodi ügyben ártatlanul meggyanúsított három helybéli férfi közül kettő. Egyikük családja is ráment a csaknem 11 hónapos előzetes letartóztatásra.

Kártalanítási kérelmet nyújtott be két tarnabodi roma férfi, akiket 11 hónapig tartottak előzetesben a később a romák elleni támadássorozathoz sorolt Molotov-koktélos, lőfegyveres támadás ügyében. Ügyvédjük, Magyar Elemér jogalap nélküli fogva tartás címén követel kártérítést.

Tarnabodon négy házra hajítottak benzines palackokat a támadók és puskából is tüzeltek az épületekre. A rendőrség Németh Renátó, Szabó Adorján és Pusoma János helyi lakosokat gyanúsította meg a bűntény elkövetésével. Kommandós akció során elfogták őket és több emberen elkövetett emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük eljárást, előzetes letartóztatásuk mellett.

A gyanút egyik haragosuk tanúvallomására alapozták. A tanú azt állította, hogy előző nap puskát látott a gyanúsítottaknál. A gyanúsítottakat többször kihallgatták és hazugságvizsgálatnak is alávetették, ám a bűncselekményt sosem ismerték el.

Miután augusztusban Debrecenben elfogták a romák elleni támadássorozat gyanúsítottjait, a tarnabodi gyanúsítottakat szabadlábra helyezték, szeptemberben pedig megszüntették ellenük a nyomozást.

Magyar szerint védenceit, de azok közeli hozzátartozóit is megviselte a jogtalan, csaknem 11 hónapig tartó kényszerintézkedés. Egyiküknek a családi élete is tönkrement, a felesége közös gyerekükkel együtt elhagyta. Azzal is szembe kellett nézniük, hogy akár életfogytiglani szabadságvesztés-büntetéssel is sújthatják őket.

Szabó Adorján és Pusoma János javára fejenként 6,6 millió nem vagyoni kártérítést, Szabó javára 1,2 millió, Pusoma részére 886 ezer forint vagyoni kártérítés és 100-100 ezer forint ügyvédi munkadíj megfizetését indítványozta.