Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Kártérítést követelnek a tarnabodi támadással meggyanúsítottak

2009.11.06. 12:33
Többmillió forint kártérítést követel a később a romák elleni támadássorozathoz sorolt tarnabodi ügyben ártatlanul meggyanúsított három helybéli férfi közül kettő. Egyikük családja is ráment a csaknem 11 hónapos előzetes letartóztatásra.

Kártalanítási kérelmet nyújtott be két tarnabodi roma férfi, akiket 11 hónapig tartottak előzetesben a később a romák elleni támadássorozathoz sorolt Molotov-koktélos, lőfegyveres támadás ügyében. Ügyvédjük, Magyar Elemér jogalap nélküli fogva tartás címén követel kártérítést.

Tarnabodon négy házra hajítottak benzines palackokat a támadók és puskából is tüzeltek az épületekre. A rendőrség Németh Renátó, Szabó Adorján és Pusoma János helyi lakosokat gyanúsította meg a bűntény elkövetésével. Kommandós akció során elfogták őket és több emberen elkövetett emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük eljárást, előzetes letartóztatásuk mellett.

A gyanút egyik haragosuk tanúvallomására alapozták. A tanú azt állította, hogy előző nap puskát látott a gyanúsítottaknál. A gyanúsítottakat többször kihallgatták és hazugságvizsgálatnak is alávetették, ám a bűncselekményt sosem ismerték el.

Miután augusztusban Debrecenben elfogták a romák elleni támadássorozat gyanúsítottjait, a tarnabodi gyanúsítottakat szabadlábra helyezték, szeptemberben pedig megszüntették ellenük a nyomozást.

Magyar szerint védenceit, de azok közeli hozzátartozóit is megviselte a jogtalan, csaknem 11 hónapig tartó kényszerintézkedés. Egyiküknek a családi élete is tönkrement, a felesége közös gyerekükkel együtt elhagyta. Azzal is szembe kellett nézniük, hogy akár életfogytiglani szabadságvesztés-büntetéssel is sújthatják őket.

Szabó Adorján és Pusoma János javára fejenként 6,6 millió nem vagyoni kártérítést, Szabó javára 1,2 millió, Pusoma részére 886 ezer forint vagyoni kártérítés és 100-100 ezer forint ügyvédi munkadíj megfizetését indítványozta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?