Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még mindig életveszélyes a Balaton utcai ház

2010.01.14. 14:01 Módosítva: 2010-01-14 14:01:52
Sokkal nagyobb a károsodása a robbanás miatt megsérült fővárosi, Balaton utcai háznak, mint azt a szakemberek korábban gondolták. Az omlásveszélyt még nem tudták elhárítani, ezért a helyszíni tűzvizsgálat sem kezdődhetett e.

A kivitelezők a függőfolyosót már járhatóvá tették, hogy azok a tulajdonosok, akik értékeikért, egyéb dolgaikért szeretnének bejutni lakásukba, felügyelet mellett megtehessék, mondta Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője.

A munkások az épület külső falsíkjára teherliftet szerelnek, és azon keresztül szállítják a zsákokba csomagolt sittet, építési törmeléket és a kiégett lakásban található dolgokat, amelyeket a tűzoltóság szakemberei átvizsgálnak és tételesen jegyzőkönyvbe rögzítenek.

A kommunikációs és jogi főosztályvezető azt mondta: az V. kerületi társasház legfelső, ötödik emeletén megsemmisült három lakásba még mindig nem tudnak bemenni a tűzvizsgálók és a rendőrök sem, mert az épület életveszélyes, ugyanis a megerősítéséhez szükséges állványzattal, dúcolásokkal még nem készültek el, így az omlásveszély továbbra is fennáll.

Sokkal komolyabban megsérült az épület szerkezete, mint azt a szakemberek korábban megállapították, a munkálatok ezért csúsznak.

A tűzoltóság szakemberei reggel 8 és délután 16 óra között folyamatosan jelen vannak a helyszínen, és felügyelik a munkások tevékenységét. Elemzik, rögzítik a nyomokat, amely része a hatósági tűzvizsgálatnak. A szakemberek a hétvégén is dolgozni fognak.

Csak a tűzvizsgálat befejeztével lehet egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta a Balaton utcai társasház egyik lakásában a robbanást, amelynek következtében a lakás tulajdonosa, egy 80 éves férfi a kórházba szállítást követően életét vesztette, három másik ember pedig kórházba került. A robbanás idején 86-an tartózkodtak az épületben. Őket kiköltöztették, többségük rokonoknál kapott elhelyezést.

A rendőrség közveszély-okozás miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.