Még mindig életveszélyes a Balaton utcai ház

2010.01.14. 14:01 Módosítva: 2010.01.14. 14:01
Sokkal nagyobb a károsodása a robbanás miatt megsérült fővárosi, Balaton utcai háznak, mint azt a szakemberek korábban gondolták. Az omlásveszélyt még nem tudták elhárítani, ezért a helyszíni tűzvizsgálat sem kezdődhetett e.

A kivitelezők a függőfolyosót már járhatóvá tették, hogy azok a tulajdonosok, akik értékeikért, egyéb dolgaikért szeretnének bejutni lakásukba, felügyelet mellett megtehessék, mondta Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője.

A munkások az épület külső falsíkjára teherliftet szerelnek, és azon keresztül szállítják a zsákokba csomagolt sittet, építési törmeléket és a kiégett lakásban található dolgokat, amelyeket a tűzoltóság szakemberei átvizsgálnak és tételesen jegyzőkönyvbe rögzítenek.

A kommunikációs és jogi főosztályvezető azt mondta: az V. kerületi társasház legfelső, ötödik emeletén megsemmisült három lakásba még mindig nem tudnak bemenni a tűzvizsgálók és a rendőrök sem, mert az épület életveszélyes, ugyanis a megerősítéséhez szükséges állványzattal, dúcolásokkal még nem készültek el, így az omlásveszély továbbra is fennáll.

Sokkal komolyabban megsérült az épület szerkezete, mint azt a szakemberek korábban megállapították, a munkálatok ezért csúsznak.

A tűzoltóság szakemberei reggel 8 és délután 16 óra között folyamatosan jelen vannak a helyszínen, és felügyelik a munkások tevékenységét. Elemzik, rögzítik a nyomokat, amely része a hatósági tűzvizsgálatnak. A szakemberek a hétvégén is dolgozni fognak.

Csak a tűzvizsgálat befejeztével lehet egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta a Balaton utcai társasház egyik lakásában a robbanást, amelynek következtében a lakás tulajdonosa, egy 80 éves férfi a kórházba szállítást követően életét vesztette, három másik ember pedig kórházba került. A robbanás idején 86-an tartózkodtak az épületben. Őket kiköltöztették, többségük rokonoknál kapott elhelyezést.

A rendőrség közveszély-okozás miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.