Lebuktak a ferihegyi csaló utasbiztonsági ellenőrök

2010.02.01. 15:59 Módosítva: 2010.02.01. 15:59
Távollévő görög kollégáik belépőkódjával használták a számítógépes utasbiztonsági rendszert és az átvilágítógépeket. Lehet, hogy csak a szigorú kontroll alól kerestek kibúvót, de elvileg csempészetben és terrorcselekményben is közreműködhettek volna.

Jelenleg hét (Ferihegy 1 terminálján dolgozó) utasbiztonsági (UB) ellenőrrel szemben folyik eljárás, számítástechnikai rendszer és adatok ellen folytatólagosan elkövetett vétség megalapozott gyanújával –  közölte a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság (RRI). 2008 decemberében, a BA Zrt. által alkalmazott görög utasbiztonsági ellenőröknek a ferihegyi repülőteret üzemeltető cég saját, személyes kódot biztosított. Ferihegyen összesen 270 UB ellenőr dolgozik.

A görög munkavállalók elutazását követően olyan bejelentést kapott az igazgatóság, amely szerint több magyar UB ellenőr jogtalanul használja a görögöknek  kiadott kódokat. A bejelentést követően a rendőrség kivizsgálta az ügyet, s ennek eredményeként indultak meg az eljárások. A rendőrség még vizsgálja a Ferihegy 2 terminálján esetlegesen előforduló visszaéléseket, így a jövőben várhatóan növekedni fog a gyanúsítottak száma.

Horváth Katalin Fanni sajtószóvivő elmondta, hogy a belépőkódok illetéktelen használata vétségnek minősül, így pénzbírsággal, vagy legfeljebb egy év szabadságvesztéssel büntethető. Bűncselekmény azonban nem történt, így az érintett munkavállalókról – akik illetéktelenül a görög utas biztonsági ellenőrök kódjával léptek be –, a munkáltatónak kell döntenie.

A repülőtér vezetésének nincs információja arról, hogy az UB ellenőrök miért használták görög kollegáik kódjait. Hardy Mihály, a BA Zrt. közkapcsolati igazgatója az Indexnek elmondta, hogy az ellenőrök éberségét nagyon szigorúan ellenőrzik: az RRI munkatársai gyakran próbálnak tiltott eszközöket a gépek fedélzetére juttatni, és egy változtatható algoritmus szerint az átvilágító gépek képernyőin is rendszeresen  jelenítik meg gyanús csomagok képeit.

Mivel az UB-ellenőrök javadalmazása összefügg azzal, hogy milyen hatékonysággal ismerik fel e gyanús csomagokat és helyzeteket, az ellenőrök a görög kollégák kódjának használatával elkerülhették, hogy a hibáikat a saját munkalapjukra regisztrálják. Egyből lebuktak azonban, amikor a rendszer felismerte, hogy a távol lévő ellenőrök épp aktívan dolgoznak.

Az ügy azonban ennél sokkal nagyobb jelentőségű, mondja Hardy. A biztonsági rendszer egy ideig megőrzi az utascsomagok képeit és az azt átengedő ellenőr adatait, hogy probléma esetén azonosítható legyen a személyi felelősség. Ha a rendszer kijátszható, és nem annak az ellenőrnek az adatát rögzítik, aki ténylegesen átengedte az esetleg csempészárut vagy terrorcselekményre alkalmas eszközt tartalmazó táskát, megnő az ellenőrök korrumpálódásának a veszélye. Ilyesmire vonatkozóan az RRI tájékoztatása szerint eddig nem merült fel adat.