Nagy tömegben bármi megtörténhet

2011.01.17. 15:38 Módosítva: 2011.01.18. 10:04
A szombat éjszaka a West Balkánban történt tragédia több hasonló tömegbalesettel párhuzamba állítható. 11 éve Európa egyik legjobb hírű fesztiválján nyomott agyon kilenc embert a tömeg. Bűnbakot akkor is azonnal találtak, de később több vizsgálat is arra jutott, hogy csak baleset történt.

2000. június 30-án három dán, három svéd, egy német, egy osztrák és egy holland fiatalember vesztette életét a dániai Roskilde fesztiválon. Az Szigetet is magába foglaló öt nagy európai nyári fesztivál egyikeként Roskildében abban az évben 102 000 ember mulatozott, a tragédia a Pearl Jam koncertjén történt.

000 APP2000070129268

A Pearl Jam a seattle-i grunge túlélőjeként éppen másodvirágzását élte, előző évben kiadott Binaural albumukkal turnéztak Európa-szerte. A koncertjük a fesztivál egyik fő eseménye volt. A zenekar a tizenkettedik számánál tartott, amikor a tragédia bekövetkezett. A tömeg közeleb próbált nyomulni a színpadhoz, amikor többen megbotlottak, az előrenyomulók pedig kilenc embert agyontiportak. Az áldozatok valamennyien megfulladtak a rájuk borulók súlya alatt.

A zenekar, amint értesítették a történtekről, abahagyta a zenélést, a frontember, Eddie Vedder pedig többször is felszólította a nézőket, hogy húzódjanak hátra. Sikertelenül, mire a rendezők odaértek a bajbajutottakhoz, már nem tudtak segíteni.

Ahogy az ilyenkor már lenni szokott, bűnbakot hamar találtak. A média a helyi rendőrségre hivatkozva a fellépő zenekar "morális felelősségét" feszegette, hiszen nyilván ők "buzdították erőszakos viselkedésre" rajongóikat a zenéjükkel. A roskildei rendőrkapitány ezt később tagadta, a zenekar felelősségéről szóló nyilatkozatot fordítási hibának tulajdonította.

000 APP2000070129369

Hogy valójában mi történt, azt a rendőrségi és ügyészségi vizsgálaton túl polgári perek során derítették fel. Baleset történt. A tömegben többen megbotlottak, egy helyen lyuk keletkezett az embermasszában, ahova több szörfös (a tömeg tetején kézről kézre adogatott mulatozó) bezuhant. Akik a halom aljára kerültek, megfulladtak, mire a segítség odaért.

Összességében egyéni felelősséget nem tudtak megállapítani, így a vita hamarosan átterelődött arra, hogy lehet-e egyáltalán biztosítani ilyen nagy rendezvényeket. Roskildét Európa-szerte az egyik legbiztonságosabb fesztiválnak tartották, olyannyira, hogy a legnagyobb brit fesztivál, a Glastonbury rendezői le is mondták a következő évben a rendezvényt, hogy azt majd csak a biztonsági előírások alapos felülvizsgálata után rendezzék meg újra. Azóta Európa nagy fesztiváljai előtt részletesen felmérik a biztonsági kockázatokat - a szigeten például a nagyszínpad előtti teret kettévágták, a középső folyosóban pedig biztonságiak őrködnek, és emelik ki azokat, akiket a tömeg a kerítéshez sodor.

000 APP2000070129399

A roskildei tragédia azonban arra is rávilágított, hogy egy tömegkatasztrófának nem előfeltétele a bezártság, illetve a lehetséges menekülési útvonalak beszűkülése. Bár a legtöbb hasonló tragédiát ilyen szervezési hibák okozták - a tavalyi Love Parade-on egy szűk folyosón, a West Balkánban egy tömött lépcsőházban történt a baleset - Roskildében nyílt terepen taposták halálra egymást az emberek.